Inspiration

Efter dom närmaste dagarna kommer jag att vara så fylld av inspiration och klokhet så det kommer att välla ut ur öronen på mig! Imorgon ska jag ju först gå på föreläsning med Tomas Torgerssen och sedan titta på hans hoppträningar. Söndag åker vi ner till Umeå och Hippologum för att inspireras av Patrik Kittels clinic. Och det tar inte slut där! För på måndag kväll har Johan Fyrberg ett seminarium om självkänsla, mental träning och kost.

Jisses! Jag kommer att känna mig som Yoda i Star Wars. Ni vet den där urgamla mästaren som lärde upp Luke Skywalker. Ja kanske inte riktigt, men inspiration och kunskap kan man i alla fall aldrig få för mycket av! Så ikväll ska jag bara slappa och ladda batterierna så att jag kan fylla på kunskapsbanken ordentligt! Ha en skön fredagkväll! :)

P & K/ Ponnymorsan 

Slow-feeding

Igår var det äntligen premiär! Hela dagen innan ägnade den snälle maken åt att fixa hagen och ställningarna till ponnyernas nya slow-feeding nät. (Ja, han är nog världens snällaste!) Igår morse när jag tog ut hästarna så hängde jag upp näten. Tara och Avve har varsitt eftersom risken annars är väldigt stor att Tara inte skulle få äta alls. ;)

Jag hade liksom sett framför mig hur dom skulle stå vid varsitt nät och mumsa hö hela dagarna. Och i den bästa av världar så hade också Avve taggat ner i fråga om hetsätning. Nu blev det väl inte riktigt så...

Vid ett-tiden ringde maken, som fått i uppgift att ha lite koll på hur de små fyrbenta vännerna tacklade det här med hönäten. Då hade Avve redan tömt sitt nät och var i full färd med att även äta upp det Tara hade kvar i sitt nät. Och då hade jag ändå fyllt Avves nät med morgon, lunch OCH middag! Dvs cirka 9-10 kg hö!

Nåja. Nu ska man väl inte ge upp riktigt än. Jag har läst en del om slow feeding på nätet (!) och för vissa hästar tar det tydligen lite tid innan dom lugnar ner sig och slutar hetsäta. Vi får väl hoppas det, för jag tror att det skulle vara väldigt bra för den långbente att inte ha så bråttom när han äter.

P & K/ Ponnymorsan


Träning trots allt

Igår åkte jag och Linnéa iväg till ridhuset för lite hoppträning. Men inte med Avve såklart. Linnéa har fått erbjudande att träna med en stor häst nu ett tag medan Avve är konvalescent! :) Hon har nu provat den ett par gånger och dom trivs väldigt bra ihop. Ägaren verkar också nöjd med Linnéas ridning så nu först och främst ska hon vara med på träningen med Tomas Torgerssen på lördag.

Det känns ju såklart jätteroligt att hon kan vara med och träna för honom trots allt. Han måste ju vara den mest meriterade hopptränare vi haft här så det hade ju varit tråkigt att missa. Sen är det ju inte säkert att man trivs med en tränare bara för att han/hon är välutbildad och meriterad. Men det blir väldigt intressant att vara där och kolla.

Jag måste dock erkänna att det kändes lite spännande i mammahjärtat att se lillgumman hoppa med en annan (och dessutom stor!) häst. Man är ju liksom van att se henne på Avve och Tara och vi känner ju dom så himla väl så man vet ungefär vad dom kan hitta på. Hästen verkar i alla fall vara väldigt säker i hoppningen och det är ju ett perfekt tillfälle för Linnéa att börja skola in sig lite smått på stor häst. :)

P & K/ Hästmorsan (?)

Varför ponnysport?

Är du som jag intresserad av ponnysport och har en stund över så har jag här ett tips på mycket intressant läsning. Det är tränaren Thomas Hammars examensarbete vid B-tränarutbildningen. Själv blev jag lite lycklig när jag läste det. Många kloka ord och jag tror att svensk ridsport skulle ha mycket att vinna på att ta till sig åtminstone en del av hans idéer. Så varsågoda, läs och begrunda: 

 http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_27127/cf_559/Microsoft_Word_-_Varf-r_ponnysport_Tomas_Hammar.PDF

Med en enkel tulipan...

Denna dag började med tidig uppstigning för att hinna utfodra och släppa ut ponnyerna innan det var dags att fira lillebror! För exakt 12 år sedan idag kom en rödhårig liten kille och förgyllde vårt liv! Gó och glad blev han direkt storasysters stolthet! ♥ Eftersom jag är ledig idag passar jag på och bakar lite. Ikväll blir det födelsedagsfika med våra bästa vänner! :)

Jag hade i min enfald trott att det skulle bli lite lugnare tempo nu när tävlingshästen är skadad. Men det verkar som om jag inte skulle ha ropat hej för snabbt! Här händer det saker ändå! Imorgon ska jag och Linnéa göra något spännande och i helgen verkar det bli full fart som vanligt!  Men mer om det senare! ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                      Grattis älskade ungen min!

Duktiga tjejer! :)

Som ponnygrenledare i vår klubb måste jag bara säga att jag grymt stolt över "mina" ponnytjejer! Dom är så himla duktiga allihop! Under gårdagens ponnytävlingar på KDRF så kammade SRK hem placeringar i alla klasser utom en! Och av dessa placeringar var det tre segrar!

Sen handlar det ju inte bara om att få framskjutna placeringar. Jag tycker även att våra tjejer överlag rider snygga rundor, vare sig det handlar om dressyr och hoppning. Dom rider väl, dvs inte bara flänger omkring utan koll på vare sig ponnyn eller sig själv. Dom ser till ponnyernas bästa och dom uppför sig exemplariskt på tävlingsplatserna.

Det tycker jag är mycket värt. Och därför är det också extra roligt när det går bra för dom. Det visar att man har igen att vara noggrann och att det ibland behöver få ta tid att komma upp i klasserna.

P & K/ Ponnymorsan

Recension Kågedalens Ryttarförening

Mottagande - Betyg: 4. Kommentar: Glada trevliga funktionärer (väl synliga i signalvästar) som tar emot och visar tillrätta.

Uppstallning - Betyg: 4. Kommentar: Egentligen inte aktuellt för oss denna gång, men jag vet att det är fina uppstallningsmöjligheter. Tyvärr inte så många platser dock.

Boende - Inte aktuellt denna tävling.

Cafeteria - Betyg: 3+. Gott fika. Tyvärr inte så stort utbud. Bra priser. Trevlig personal.

Banor - Betyg: 5. Eftersom det var dressyr bedömer jag bara underlag och liknande. Det fanns verkligen ingenting att klaga på. Bra att man kunde rida fram både i manegen och på framridningen ute.

Organisation - Betyg: 5. Allt flöt på bra. När man är mest van vid hopptävlingar tycker man ju att dressyr tar tid. Men jag tror inte att man hade kunnat få det att gå fortare än det gjorde.

Allmän trivsel - Betyg: 5. Här är det alltid en trevlig stämning. Folk hälsar och är glada och man hejar på folk från andra klubbar. Rent och fräscht på anläggningen. Väldigt trevligt med second-hand butik på plats!

Rosett! :)

Gammal är äldst! Det ville i alla fall Tara bevisa idag! För jäsiken vad fin hon var lilla tanten! ♥

Direkt på framridningen var hon väldigt avslappnad och trevlig. Hon såg så stadig ut i formen och var helt fokuserad på Linnéa. Och väl inne på banan så var hon klockren! Hon gick precis så bra som man över huvud taget kan begära av en gammal "avdankad" hopp-ponny!

Det var bara i sista galoppökningen som hon inte riktigt kunde hålla sig längre. Dressyr är ju lite tråkigt så litegrann måste man få skoja till det! ;) Det blev helt enkelt ett par av Taras specialare: galoppombyten med bakutspark! :) Man kan inte annat än skratta åt henne!

Hela 64,138% blev resultatet (vilket är rekord för Tara) och det räckte till en 3:e placering. Gissa om den lilla damen var lycklig när hon insåg att det var dags för prisutdelning och ärevarv! Då såg hon inte ut som en dressyrponny längre! ;)  Men jag tror att hon tyckte att dressyrponnyer är ena riktiga mesar när det kommer till ärevarv... ;)

P & K/ Stolt ponnymorsa




                                                                    Buuus! :D

Kalas

Idag har vi haft förskottsfirande av lillebror som fyller 12 år på tisdag. Så nu är magen proppfull med tårta och sonen sitter försjunken med sin nya dator. :)

Utanför köksfönstret trimmar Linnéa just nu dressyr med Tara. Imorgon är det ju dags för tävling på Kågedalens RF. Det blir en lätt B:1. Känns ganska lämpligt med en klass som lite uppvärmning inför hemmatävlingarna. Linnéa har fått låna Tara de senaste dagarna för att träna och det har sett riktigt bra ut. Om nu bara inte tanten flippar ut igen och får för sig att det bor spöken på dressyrbanan så kan dom nog få ihop en ganska bra procent. Men man vet aldrig riktigt med den lilla damen. Hon har ju en räv bakom varje öra och kan verkligen busa till vardagen när hon är på det humöret! :)

Medan jag var på jobbet idag så var Linnéa förresten på ett hemligt uppdrag. Förhoppningsvis får jag anledning att återkomma om det... ;)

P & K/ Ponnymorsan




Höstpromenad

Det blev en lite kyligare promenad med ponnyn idag. Jag hade dock garderat mig med långkalsonger, toppeluva och för ponnyns del - proppar i öronen! ;) Han var väl lite lugnare idag, men fortfarande väldigt taggad på hemvägen. Jag vågade mig inte på att gå bredvid järnvägen. Inte för att han är speciellt rädd för tågen längre, men jag tror att han hade sett ett passerande tåg som en chans att busa lite! ;) Och jag vill ju inte att han ska råka komma lös och tokspringa med nybehandlat ben.

Så här snygg var han i alla fall idag med bomull stickande ut ur öronen! :)


Laddad ponny!

Idag hade jag ledig förmiddag. Så då passade jag på att pyssla om vår skadade hjälte! :) Efter mockning och diverse stallfix så tog jag in honom från hagen och borstade upp honom ordentligt. Blank och snygg ska man va´ även om man är skadad! ;)

Sen tog vi en liten promenad. Först tänkte jag bara ta honom i grimma, men jag ändrade mig i sista stund och tog på träns och kedjegrimskaft. Och det var tur! För shit pommes frites vad han var laddad! Han höll huvudet så högt så man kunde tro att han var 1,70 istället för 1,48! När vi gick förbi lösdriften skulle ju såklart travhästarna dra igång värsta rejset! Gissa om Avve blev lugnare av det? Nä, inte direkt! 

Hahaha! Jag hade fullt sjå att hålla honom! :D Nu har vi ju dragit ner på kraftfodret så förhoppningsvis ska han väl lugna ner sig lite så småningom. Annars kan det här bli en spännande månad. För att inte tala om hur spännande det blir när Linnéa ska börja rida honom igen!

P & K/ Ponnymorsan

Busponnyn! :)

Recension Luleå Ryttarförening

Mottagande - Betyg: 5. Kommentar: När vi kom till anläggningen på fredag kväll blåste det och spöregnade på tvärsan. Trots detta står det en mycket trevlig och tillmötesgående karl och tar emot och visar tillrätta SAMT hjälper till att backa till transporterna i mörkret! Mycket bra service!

Uppstallning - Betyg: 3. Kommentar: Ljust, trevligt och rejält gäststall. Tyvärr fanns inte möjlighet att duscha hästarna i detta stall, men det var inget problem att gå till stora stallet och duscha. Det som drar ner betyget är att man inte hade grundspånat stallplatserna. Det tycker jag gott att man kan göra med tanke på vad uppstallningen kostar!

Boende - Betyg: 1 eller 5?? Kommentar: Vet faktiskt inte vad jag ska ge för betyg. Klubben kunde inte ställa upp med boende på anläggningen vilket känns lite sådär på en så stor anläggning. Nu fick vi dock låna en villa genom en bekant och den får verkligen toppbetyg! Stor, modern och fräsch med inte mindre än tre badrum och bastu! :)

Cafeteria - Betyg: 4. Kommentar: Trevlig personal. Mycket gott fika att välja på. Helt ok tävlingsmat. Ett plus för att man inte bara grillade dom eviga hamburgarna utan även parisare! Måste bara återigen säga att det är jättetrevligt om det finns kaffe redan innan tävlingarna börjar på morgonen. Många har kört långt på morgonen och är kaffesugna när man kommer fram.

Banor - Betyg: 3+. Kommentar: Underlaget var ju uselt på lördan p. g. a allt regn dagen innan, men det kan ju inte göra så mycket åt. Tycker dock att banorna ibland var lite svåra i de lättaste klasserna. Lite väl kluriga vägar och svåra linjer för att vara lätt D-lätt C.

Organisation - Betyg: 3+. Det mesta flöt på bra. En eloge till att man så snabbt flyttade framridningen inomhus när framridningen ute var lervälling på lördag morgon. Lite oorganiserat kring ombyggnad av banorna. Och vad är det med nottbottningarna som gör att dom nödvändigtvis ska köra kat. D först i alla klasser??

Allmän trivsel - Betyg: 2. Anläggningen hölls snygg och prydlig hela helgen. Trevligt med hästbutiker på plats. Har dock aldrig varit med om så snäsig och otrevlig personal i sekretariatet! Man kände ofta att man var till besvär när man hade frågor. Det är jätteviktigt att man sätter rätt personer i seket! Dom MÅSTE  palla för lite stress! Vid något tillfälle hade dom t. o. m stängt en stund mitt på dagen för att dom höll på att skriva ut startlistor! 

                                                             Lånat denna härliga bild från Toves blogg! :)


Ponnybyte

Nu när Avve är skadad och ska vila så får Tara hoppa in som tävlingsponny ett tag. Det blir lite klassbyten på de båda dressyrtävlingarna som vi hade planerat in. Hon är ju finare än nånsin i dressyren just nu, men nån lätt A tror jag inte att man ska pressa henne till. Hon är som bäst när hon får trippa omkring och känna sig duktig! ;)

Det här innebär ju såklart att det inte blir något DM i dressyr heller, men det kan ju inte hjälpas. Vi får väl hoppas att det ska gå att peppa Linnéa inför nästa års dressyr-DM också. ;)

Avve får i alla fall gå i sin vanliga hage men vi delar av den så han inte ska busa med Tara på dagarna. Jag hoppas verkligen att det ska funka och att han håller sig lugn. Det skulle inte kännas bra att ha honom i sjukhagen. Jag tror att han skulle vara ganska stressad av stå där själv och se de andra hästarna springa omkring i storhagarna.

Kan förresten avslöja att Avve såklart skötte sig exemplariskt hos veterinären igår. Veterinärassistenten blev lite småkär i honom och tyckte att han var superfin! Inte utan att man blir lite löjligt stolt! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                  
Får man inte hoppa längre så kan faktiskt leka dressyrponny! :)

Förklaringen

Efter ett antal språngmarscher i löpargången, ett antal stick i diverse leder samt några röntgenplåtar så har vi nu vad som troligtvis är förklaringen till Avves plötsliga ovilja att hoppa. Diagnosen blev kotledsinflammation och mest troligt även en vrickning i kotan. 

Tråkigt förstås att han är skadad och har ont. Men det hade kunnat vara mycket värre. Det hade kunnat vara en svårare skada. Det hade även kunnat bli så att man ingenting hittat och då hade vi fortfarande inte vetat vad som är problemet. 

Nu blir det en tids konvalescens och kanske fler behandlingar av kotan. Men sedan ska han vara fit for fight igen! Och till våren! Då ni! Då får allt konkurrenterna passa sig! :)

P & K/ Ponnymorsan

Inte som man tänkt sig

Nä, ibland blir saker och ting verkligen inte som man tänkt sig. Vår vackre mörke prins som älskar att hoppa var inte alls sig själv under gårdagens tävlingar. :( Första klassen var han jättefin på framhoppningen. Men väl inne på banan så blev han superspänd och tittig och var mer eller mindre okontaktbar. Det resulterade i två stopp och några tidsfel. (Det var en lokal klass så dom kom i alla fall runt).

Det kändes ju såklart inte så kul. Men både jag och Linnéa trodde nog att det bara var den vanliga första-klassen-spänningen som brukar släppa när han fått gå en klass. Till nästa klass blev det dock ett par stopp redan på framhoppningen. På banan så stod han emot redan mot 1:an. Resten av banan var han ovillig, inte alls glad och surade mot skänkeln. Denna klass stannade dom ut sig och för oss som känner Avve var det mycket tydligt att något inte är som det ska.

Linnéa behövde inte lång stund på sig för att fatta beslutet att stryka sig från dagens klass. Jag är så glad att hon är så klok. Man ser tyvärr alltför många som inte är speciellt snälla mot sina ponnyer. Så nu har vi bestämt att vi ska boka tid på kliniken och först och främst kolla upp honom ordentligt.

Han är ju dock inte halt. Han är pigg och glad och går just nu super i dressyren, så det känns ändå inte som om det är något allvarligt. 

Helgens glädjeämne har i alla fall varit Linnéas kompis Tove och hennes fina ponny Baronessa som verkligen har gjort fina rundor hela helgen! En stor fin gul rosett fick dom med sig hem! Stort grattis till Tove som verkligen förtjänar alla framgångar hon kan få! En mycket duktig och ambitiös tjej! :)

P & K/ Ponnymorsan




Nu drar vi!

Off we go mot Luleå! Håll tummarna att allt flyter så återkommer jag när vi kommit hem igen! :)

P & K/ Ponnymorsan

Släktforskning

Både jag och Linnéa är ju väldigt intresserade av att veta så mycket som möjligt om våra ponnyers förflutna. Som jag berättat tidigare så har ju Linnéa lyckats spåra upp ett par av Taras tidigare ägare. Hon har även sedan ett bra tag tillbaka kontakt med Avves uppfödare och tjejen som nu äger Avves mamma.

För ett par dagar sedan kom helt plötsligt en kommentar på Linnéas blogg från kvinnan som haft Avves mormor och som även är uppfödare till Avves mamma! Så himla kul att hon hörde av sig! :D Hon har även mailat bilder och berättat jättemycket om Avves mormor och mamma!

Vi tycker såklart att det är jätteroligt att hon tagit sig tid att leta upp Avve och att berätta så mycket! Man blir ju otroligt sugen på att få veta mer. Skulle ju vara fantastiskt om man hittade något även på Avves pappas sida! :)

P & K/ Ponnymorsan

                  
Avves mormor Windy Juvel med fölet Carmenzita som sedermera blev mamma till Avve!

Packa

Äntligen börjar det närma sig tävlingshelg igen! Det känns som om det är väldigt länge sen sist! Vi ska försöka komma iväg i lite vettig tid imorgon afton så vi inte kommer så sent till Luleå. Det är ju ca. 13 mil och jag vet att det är lite vägbyggen på vägen upp. Jag fick tack och lov ledigt av min snälle chef, annars hade jag jobbat till kl. 18.

Så nu är det packning som gäller ikväll. Linnéa är ute i stallet och fixar och jag ska alldeles strax börja packa det jag ska ha med mig. Det blir som sagt en hel del varma kläder. Jag är väldigt frusen av mig och jag har inte tänkt frysa hela helgen!

Linnéas kompis Tove och hennes mamma ska också åka dit och tävla (dvs Tove ska tävla med sin ponny Baronessa) så vi ska bo tillsammans i en lägenhet som vi fått låna av en bekant. Det kommer att bli supermysigt! :) Jag hoppas även att vi ska hinna till Häst och Fritid som tydligen har utförsäljning. Skulle verkligen behöva ett nytt regntäcke till Avve.

P & K/ Ponnymorsan

                                                       
Törs man hoppas på lite sol i helgen?

Berg-och dalbanan

All utveckling går ju som de flesta vet inte spikrakt uppåt. Ibland går det stadigt uppåt och allt känns så himla bra. Sen plötsligt tvärvänder det och det känns som om ingenting fungerar längre. Det fick vi verkligen erfara på dagens Pay & Jump.

Allt har verkligen gått som på räls med Avve sedan i våras. Idag stämde ingenting. Det såg jättebra ut på framhoppningen, men på banan tappade Linnéa den positiva känslan. Avve stannade flera gånger och det blev även en ofrivillig avsittning. Vi bestämde oss för att skippa 1,10 så istället hoppade dom 1 m en gång till.

Även denna gång blev det stopp. Den här gången blev han bara uppstressad och började studsa på stället och ville inte alls gå fram. Då tog Linnéa hinder nr. 1 och utgick. Det är inte lönt att försöka övertyga honom när han blir så där stressad. Han blir helt blockerad och går inte alls att kommunicera med.

Så nu har vi fått ändra planen för helgen. Det blir att hoppa lägre klasser och bara försöka hitta den där glada positiva känslan som fanns där i våras. Men som tur är så innebär ju ett bakslag: 1. Att man förhoppningsvis lär sig något nyttigt av det. 2. Snart vänder det igen och allt flyter på!

P & K/ Ponnymorsan

                                                            
Den här känslan är vi på jakt efter!

Joggingtur

Det blev ett ganska kravlöst och avslappnat pass med Avve idag. Han har ju gått rätt hårda pass i helgen med Pay & Ride i lördags och två timmars uteritt igår, så vi tog oss en liten joggingtur efter sandvägen runt hagarna. Det var faktiskt ganska skönt ute. Med gårdagens frostskador i färskt minne hade jag såklart klätt på mig alldeles för mycket. ;) Men hellre det än att frysa!

Vi joggade på i låg form och i ganska stor trav så att den långbente skulle få stretcha ut lite. Imorgon blir det troligtvis två klasser på Pay & Jump, så det kan ju vara ganska skönt för honom att bara få ladda om idag. Förhoppningsvis får han även lite pedikyr idag, för hans hovar börjar se lite tråkiga ut och ena bakskon sitter inte riktigt 100.

Jag hade ju tänkt bjuda på lite härliga höstbilder idag, men lagom till jag skulle ut till stallet så mulnade det såklart på. Nåja, några bilder blev det i alla fall även om dom inte blev så soliga som jag hade tänkt! ;)

P & K/ Ponnymorsan

 
Lite tråkig bild kanske, man ser ju knappt hästarna. Men man ser i alla fall hur fina vidsträckta hagar travhästarna har! Tänk om alla travhästar hade det så här bra!



Återanvändning

Jag tycker nog ärligt talat att det börjar vara mest gamla återanvända bilder här på bloggen. Idag är jag ledig och ska bland annat ta hand om Avve. Kanske att jag skulle försöka ta lite höstbilder och lägga ut? Tyvärr har jag bara mobilen att fota med men det får duga! :)

Läktarhäng

Planen var egentligen att Avve skulle få hoppträna på ridhuset idag. Men ryttarinnan tyckte att det blir lite mycket hoppning med tanke på att han ska gå Pay&Jump på tisdag och tävla lördag och söndag. Så i stället blev det så att vi drog upp honom till ridhuset och sedan for Linnéa och Tove ut och red i skogen tillsammans.

Det kändes lite onödigt att köra hem under tiden så jag stannade kvar och satt i höstsolen och kollade när några av mina kompisar red dressyrlektion. Riktigt trevligt var det! ;) Och tänk vad man lär sig mycket av att sitta och titta och lyssna. Speciellt när det är en bra instruktör som förklarar saker och ting på ett pedagogiskt sätt. Jag fick faktiskt flera aha-upplevelser. ;)

Sedan kom Toves mamma förbi och vi fick en trevlig pratstund, vi ponnymammor emellan. Mycket trevligt! Eftersom Linnéa inte rider med någon grupp nu så saknar man faktiskt det där läktarhänget. När man sitter där ett gäng föräldrar (oftast mammor) och surrar och har trevligt medan ungdomarna tränar.

Men innan tjejerna var klara och vi fick åka hem så trodde jag faktiskt att jag skulle frysa ihjäl! För fy vad kallt det blir nu så snart solen börjar gå ner! Jag säger bara det; det blir att ta med VARMA kläder till Luleå i helgen!

P & K/ Ponnymorsan

                                                        
Linnéa och Tove på VILD uteritt nov. 2010! :D

Torsdagstanter

Igår kväll var jag på en väldigt trevlig tillställning. Det var nämligen Torsdagstants-fest! :) För er som inte vet det kan jag berätta att Torsdagstanterna (eller TT som vi också kallas) är den vuxengrupp som jag ridit med tidigare. Gruppen har funnits sedan urminnestider och de aktiva medlemmarna har varierat under åren, men det finns ett ordspråk som säger: En gång Torsdagstant, alltid Torsdagstant! ;)

Det innebär att man ibland (som jag gör) får rycka in och rida istället för någon tant som är bortrest eller sjuk samt att man blir inbjuden på alla fantastiskt roliga TT-fester!

Det är en väldigt blandad grupp människor. Just nu är det visserligen bara kvinnor, men det har även funnits manliga Torsdagstanter! Men det är väldigt blandade åldrar, vi befinner i ganska skilda skeden i livet. En del har småbarn, andra har barnbarn. Det vi har gemensamt är kärleken till hästar och en vilja att hela tiden utvecklas i vår ridning samt, såklart, ATT HA KUL!!

P & K/ Ponnymorsan


Mysiga morgnar

Nu när jag haft stalltjänst några morgnar så inser jag ju hur mycket jag har saknat det! Det är så fantastiskt mysigt att komma ut till stallet på morgonen! Tara gnäggar och ser så glad ut när man kommer! Visst, jag inser ju att det inte är mig hon längtat efter utan maten! Men jag kan ju alltid låtsas... ;)

Sedan när man serverat kraftfodret så står hästarna och mumsar och tuggar och det låter ju så gott! :) När jag har släppt ut ponnyerna och fyllt på vatten i baljan så kan jag stå hur länge som helst och bara titta på dom när dom käkar hö.

Och efter en sån start på dagen så är liksom förutsättningarna rätt goda att även resten av dagen ska bli bra! Naturligtvis finns det dagar när det inte är lika kul att gå ut. När det är smällkallt och det har snöat och drevat en halvmeter under natten så att man knappt tar sig till stallet och ännu mindre får upp stalldörren. Då kan man hålla sig för skratt. Men tills dess kan man i alla fall passa på och njuta! :)

P & K/ Ponnymorsan

Kul grej! :)

Måste bara få berätta en kul grej! Linnéa har efter visst detektivarbete medan hon var sjuk hittat en av Taras tidigare ägare på Facebook! Den här tjejen hade Tara typ i början av 2000-talet. Hon bor i södra Sverige och tävlade världens sötaste ponny i hoppning med stora framgångar.

Enligt vad hon berättar om deras tid tillsammans så verkar Tara ha varit precis som hon är nu. Pigg, glad och gnäggade alltid när man kom till stallet! :D

För något år sedan lyckades Linnéa komma i kontakt med tjejen som köpte Tara av uppfödaren. Hon var supersnäll och skickade en film från när dom tävlade tillsammans. Jättekul att se! Hon var så himla lik sig, bara det att hon var typ musblack då! Nu är hon ju flugskimmel med prickar som är den musblacka färgen. :)

Nu fattas det bara en till tidigare ägare och uppfödaren så har vi koll på hela Taras förflutna! Det är så roligt att tänka på hur många unga ponnyryttare hon har lärt upp! Vilken fantastisk liten ponny vi har! <3

P & K/ Ponnymorsan

                                                                                 
Världens sötaste! <3

Höst = förkylning

Med höstens intåg brukar ju förkylningarna komma som ett brev på posten. Och mycket riktigt blev både make och dotter förkylda igår. :( Vilket naturligtvis gjorde att mamman fick rycka in som stalljour! Igår hade jag varken tid eller ork att rida efter jobbet, så då blev det bara att fixa mockning, mat och lite TLC till ponnyn. ;)

Idag började jag inte jobba förrän kl. 13 så då passade jag på att rida på morgonen. Riktigt mysigt var det då hösten visade sig från sin bästa sida tidigare idag! Trimmade dressyr på gräsbanan som idag var lite torrare. Det fick bli mycket travarbete med mycket ställning och fokus på formen. Avve blir gärna lite låg i formen (i alla fall när jag rider), och då blir han även lite snubblig. Så vi tränade på att han skulle gå i en lite högre form.

I galoppen jobbade jag mycket med förvänd galopp. Det gick riktigt bra. Avve var jättefin och samarbetsvillig. Efter ca. 50 minuters dressyrande travade vi av runt hagarna och då tror jag att han tyckte det var ganska skönt att få gå i en lite lägre form. ;)

Kom förresten på idag att vi inte bara är fullbokade helgerna framöver, vi är ÖVERbokade! Den 30/9 är ju Tomas Torgersen här och har hoppträningar. Samma dag har vi biljetter till Patrik Kittels clinic i Umeå! Det är inte ofta man har såna angenäma problem när man bor så här långt från all ära och redlighet! ;) Men jag hoppas att någon av reserverna till hoppträningen vill rida i stället för Linnéa den dagen, för clinicen är ju som en once-in-a-lifetime-upplevelse!

P & K/  Ponnymorsan

                                                                                       
Snaaaark!

Intensivt!

Oj, oj, oj! Tog en liten granskning i almanackan och insåg att vi kommer in i en sån där intensiv period nu igen. Nu på lördag är det Pay & Ride. Då tänker Linnéa rida lätt B:1 med Tara och lätt A:3 med Avve. Sedan ser schemat ut ungefär så här:

Tis. 11/9: Pay & Jump. Avve får hoppa 1 m och 1,10 som genrep inför tävlingarna i Luleå.

Lör. 15/9-16/9: Hopptävlingar i Luleå.

Sön. 23/9: Dressyrtävling i Kågedalen. Avve startar lätt A:1 och lätt A:3.
 
Lör. 29/9-30/9: Hoppkurs för Tomas Torgersen.

Lör. 6/10-7/10: Dressyrkurs för Carre.

Lör. 13/10-14/10: Dressyr-DM hemma. Tara startar lätt B:1, Avve startar lätt B:1, lätt A:1 och lätt A:4.

Puh! Efter det tror jag att vi tar det lite lugnt ett tag. Kanske till och med att Avve får en liten mini-semester? Undrar vad hans matte tror om det?

P & K/ Ponnymorsan

Regnritt

Idag fick jag rycka in som vikarie för Linnéa. Hon ville för en gångs skull hellre umgås med en kompis så då ställer man ju upp såklart! :) Jag tycker att hon är så pass fokuserad på hästarna och sin ridning och oftast går det före allt annat (utom möjligen skolarbetet), så dom gånger hon ber mig så hjälper jag gärna till om jag har möjlighet.

När jag hade mockat och gjort klart höpåsar och allt sånt så gick jag och hämtade Avve i hagen. Medan jag borstade så började det såklart ösregna ute! Typiskt! Men men, det är bara att klä sig efter väder och pallra sig ut. 

Jag var lite dressyrsugen, men eftersom det regnade så pass rejält så var det ganska halkigt där vi brukar rida dressyr. Därför fick det bli dressyrövningar efter grusvägen istället. Det funkar ju också. Man kan ju inte rida så mycket på böjda spår, men det går utmärkt att träna rakriktning, sidvärtsrörelser, övergångar, halter m. m.

I förmiddags hade vi stallmöte för att prata igenom lite nya rutiner. Det blir ju inte så krångligt på våra stallmöten eftersom det typ bara är jag, Linnéa och Chrille. Det blir liksom inte så många viljor att ta hänsyn till! ;)

Camilla som har jobbat i stallet har slutat för att börja plugga istället. Det innebär att det blir ganska mycket för Chrille. Därför kommer vi nu att börja fixa våra egna hästar på morgonen. Lunch fortsätter dom att ge eftersom dom ändå alltid är i stallet mitt på dagen. Det känns dock helt okej. Förr hade vi ju nästan alla utfodringar. Och det är egentligen riktigt mysigt att gå ut till stallet på morgonen. Man har en massa härlig positiv energi sen som förhoppningsvis räcker hela dagen! :)

P & K/ Ponnymorsan

                  Bjuder på en mysig bild på vår drever Märta innerst inne hellre myser i sängen än jagar rådjur! ;)


Loppis och regn

Tyvärr blev det ingen större kommers på loppisen den här gången heller. Jag tror faktiskt att folk hellre hittar på inomhusaktiviteter när det småregnar hela dagen. Och jag förstår dom. Man kände sig faktiskt lite smådum när man frivilligt satt där i regnet och hoppades på att få sälja lite grejer. Men som tur var höll sig i alla fall temperaturen  över 10 grader så jag frös inte speciellt mycket trots allt. ;)

Helt ärligt så gick vi minus på dagen. Linnéa köpte nämligen en uppsättning dressyrdamasker till Avve. Det MÅSTE han ju bara ha nu när han ska leka dressyrponny i höst! ;) Sedan slank vi in på Royal och shoppade en liten lime-grön grep att ha i transporten när vi åker på tävling. Helt perfekt att ha med så man enkelt kan hålla rent i transporten när man bara är borta över dagen!

Dagens plus var helt klart alla trevliga människor som kom förbi och surrade en stund i regnet! Dessutom passade jag på att kolla på några fina kallblod eftersom kallblodsföreningen Sleipner hade premieringar på travet idag! :) Snacka om fina hästar! Jag har en liten förkärlek till kallblod. När jag var ung en gång för länge sen hade vi ett nordsvenskt sto som hette Smedsmyrans Riva. Det var en helt fantastisk häst! Jag kanske berättar mer om henne nån gång! :)

P & K/ Ponnymorsan

                              Denna soliga bild är från loppisen i juni... Idag klarade man sig utan solbrillor!



RSS 2.0