Aj aj aj!

Har insett idag att jag måste träna mer dressyr. Har VÄRSTA träningsvärken i framför allt magmusklerna efter gårdagens pass! Och då hade jag inte ens någon som tjatade på mig!! Tack gode gud att jag inte ska träna för kära storasyster som kommer upp i helgen! Jag hade nog kräkts efter en kvart!! ;)

P & K/ Ponnymorsan

Heldag

Idag har absolut HELA dagen tillbringats i stallet! Från 6 imorse till 5 i afton har jag vistats i stallmiljö med undantag för en stunds lunch. Dagen har innehållit både tråkiga och roliga saker, men just nu tänker jag bara koncentrera mig på det som varit roligt.

Efter lunch åkte nämligen jag och Avve iväg till ridhuset för lite dressyrtrimning. Linnéa är fortfarande sjuk så vi åkte själva, och jag måste bara få påpeka hur otroligt skönt det är att ha en häst som är lättsam att transportera. Det är verkligen inga problem att åka själv med honom. Han lastar sig själv och står som ett ljus hela vägen.

Äntligen fick jag också tillfälle att premiärrida i dressyrsadeln! Den var väldigt skön! Nog sitter man bättre i en dressyrsadel än i en hoppsadel. Så är det bara.

Vi tränade mycket böjda spår, skänkelvikning och öppna. På köpet fick vi lite miljöträning eftersom handikapprampen var nedfälld. Den var ju såklart väldigt otäck. Man vet ju aldrig vad handikappramper kan hitta på om man inte har koll på dom! ;)

Ponnyn var i alla fall jättefin när han väl slutat spänna sig för rampen. Han var väldigt lydig och kändes inte alls stel som han var när vi var på ridhuset sist. Efter ridningen hann jag även med lite surr med diverse trevliga instruktörer. Alltid roligt när man hinner prata en stund, oftast har man ju lite bråttom när man är där.

När vi kom hem hade jag all mockning och foderfixning kvar att göra. När allt var klart och jag slutligen fick gå in var jag ganska mör. Tänk ändå vad tjejerna är duktiga och uthålliga (ja killarna också, men det ÄR ju oftast tjejer) som fixar allt detta dag ut och dag in! Året runt! Hästmänniskor är verkligen inga veklingar! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                                    Så här såg vi ut i somras när vi dressyrade!

Dr. Jekyll & Mr. Hyde

Alltså, kan hästar vara schizofrena? Man undrar ju ibland. Linnéa åkte på en dunderförkylning så jag fick äran att ta hand om ridning och stallfix idag. Det passade ju i och för sig bra då jag är ledig idag. Trots lite tråkigt väder (visserligen bara ca. 1,5 minus, men blåsigt och snöfall) kände jag mig vid gott mod när jag gick ut till stallet.

Jag mockade båda boxarna i min egen takt och lät tankarna vandra iväg, så där som man gör när man har all tid i världen att mocka. Fixade Avves och Taras mat och tänkte att idag ska vi galoppera mycket och bara ha kul! Jo pyttsan! Är man hälften fullblod med svaga nerver så är INTE snöstorm det ultimata galoppträningsvädret!

Avve var så spänd att han knappt kunde skritta! Precis ALLT var livsfarligt och värst av allt var dom läskiga gubbarna som höll på att laga travarnas hagar! Så i stället fick det bli ett pass där jag bara fick kämpa med att försöka få honom att fokusera litegrann på mig och inte på allt som såg farligt ut. Suck!

Men jag hoppas att det bara var vädret som ställde till det för honom. Eftersom dottern inte verkar må det minsta bättre så misstänker jag att jag får rida imorgon också, och då tror jag att jag åker till ridhuset med honom så att det går att rida ordentligt. Han behöver ju ridas igenom så han är på topp i helgen.

P & K/ Ponnymorsan

                         Linnéa och Avve första ridpasset i Myckle i maj 2011! Det har hänt en del sedan dess! :)

Fiiina ponny!

Det ska bli så roligt att se Avve på Tomasträningen nästa helg! Han är så himla fin just nu! I torsdags skjutsade den snälle maken ponnyekipaget till ridhuset för lite hoppträning. Ja, hör och häpna! Jag valde att vara med på tjejträff med kollegorna i stället för att stå och frysa i ridhuset! Det har inte hänt många gånger sedan vi skaffade ponny!

Enligt ryttarinnans rapport så var han superfin! Dom hade hoppat lite studs och sedan två räcken på en båge med volt emellan om han rusade på.

Fredag red Linnéa hemma och även då var han tydligen riktigt trevlig. Igår åkte vi upp till ridhuset igen för lite dressyrtrimning. Lite stel var han i början och bakbenen såg mest ut som två raka pinnar men efter mycket galopparbete så blev han betydligt trevligare! :) Det är så skönt att han är mer samarbetsvillig nu än han var för ett par veckor sedan. Nu blir han inte bara arg när man rättar honom utan han accepterar att han faktiskt inte kan få bestämma allt. ;)

Idag ska vi iväg till ridhuset igen för ett informationsmöte för alla som har anläggningskort. Och i afton är det ju världscup-hoppning på SVT så det får man ju inte missa!

P & K/ Ponnymorsan


Jag känner mig rik!

Det började sina i höladan igen så idag kopplade jag och gubben på transporten på bilen och åkte iväg och hämtade ett lass hos min farbror. När man är ledig och kan åka iväg när det är ljust så är det faktiskt inte ens jobbigt utan det blir mer som en liten utflykt. En utflykt med tillhörande träningspass! ;)

Även idag är det så där lagom kallt och gnistrande ute och det var så vackert i byn där min farbror bor. Det är en av få byar där markerna fortfarande odlas så det är stora öppna vidder där snön var så där ljusblå och glittrande. Ja, ni vet så där som man minns vintrarna när man var liten. (Om man som jag hade turen att växa upp på landet i alla fall.)

Jag passade såklart på att hälsa på de fina kallbloden i hagen. Dom hästarna har det verkligen bra! Stora fina hagar och en husse som har all tid i världen att bara skämma bort dom!

När vi hade fyllt transporten och surrat en stund så drog vi hemåt och lastade in allt i ladan. Så nu har vi massor med doftande grönt hö av superkvalitet igen och jag känner mig så rik när jag ser det staplat i ladan! Inte för att det egentligen är något fel på hösilaget som travhästarna får heller. Men nu klarar ju inte Avves mage riktigt av det, och doften på fräscht torrhö slår ju hösilagelukten med hästlängder! ;)

P & K/ Ponnymorsan



Bjuder på lite bilder från idag. Bild 1 o 2: Min farbrors fina kallbodstravare. Bild 3: Höladan. Bild 4: Kö till hönätet som det fortfarande finns kvar hö i! :)


Vintersol

Det blev en härlig ridtur i vintersolen med Avve idag på förmiddagen. -8 och strålande sol! Supermysigt och exakt vad jag behövde! :) Han var väldigt pigg och glad så jag tror faktiskt att han också uppskattade det hela! Vi körde lite galoppintervaller runt stora hagrundan. När man har passerat dom nyaste hagarna rider man rakt mot en liten skogsdunge och där bor nog ganska mycket djur (eller kan det vara småknytt?). Avve tycker i alla fall alltid att det är VÄLDIGT spännande att passera där. Han blir jättespänd och plötsligt känns det som om man sitter på en häst på 1,70 i stället för 1,48! :D

Kraftfoderminskningen verkar ha haft god effekt, för även om han naturligtvis är pigg och ibland ganska tittig så är han hela tiden kontrollerbar och lyssnar när man gör förhållningar. Han verkar också vara mer harmonisk. Och inte har han mer problem med magen heller vilket jag var lite orolig över när vi tog bort betforn.

Det är så skönt när saker och ting faller på plats och fungerar. Jag har en tendens att oroa mig ganska mycket för ALLT som gäller hästarna. Jag tänker och funderar och analyserar. Sedan vi skaffade häst har jag haft många vakna timmar på nätterna då jag oroat mig över än det ena än det andra. Jag brukar säga att utan hästarna skulle jag ha ett tämligen bekymmersfritt liv. Men ack så tråkigt!! ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                          Den här dagen var det inte lika soligt. Men nästan lika mysigt!

Beslutsvåndor

Senaste dagarna har det inte hänt så mycket på bloggen. Det är väldigt mycket som snurrar runt i mitt huvud just nu. Både roliga saker och mindre roliga saker som pockar på att genomtänkta och kloka beslut ska fattas. Och hur ska man veta att det beslut som man tar verkligen ÄR det klokaste? Genomtänkt är det nog för det snurrar då hela tiden i huvudet, dag som natt. Men det gör ju inte att det automatiskt är det klokaste beslutet...

Nåja. Mer om det en annan gång. Idag har jag i alla fall haft den stora förmånen att få delta i ett väldigt inspirerande seminarium. Det var Västerbottens Ridsportförbunds Ungdomsdemokratiprojekt som stod bakom. Ämnet var bland annat ungdomars inflytande och engagemang i klubbarna. Det var otroligt intressant att höra vad ungdomarna själva tycker om detta. Hur lätt är det egentligen för en ung tjej eller kille att göra sin röst hörd gentemot dom (ofta) medelålders tanterna och farbröderna i klubbens styrelse? Blir man lyssnad till och tagen på allvar? Vet man ens vem man kan vända sig till om man har en idé? Det är långt ifrån självklart. 

Seminariet hölls på Medlefors Folkhögskola här i Skellefteå som är känd för sin fantastiskt goda mat och jag blev inte besviken! :) Supergott fika och mat hela dagen! Man kanske skulle börja plugga där... ;)

Aftonen har tillbringats på ridhuset där Avve fick sig en genomkörare. Det blev både lite bomövningar och lite hoppning. Han var jättefin och jobbade på riktigt bra! :) Den relativt långa viloperioden har ju gjort att han tappat lite muskler och elasticitet så hopptekniken är inte fullt så bra som den normalt är. Men sista språnget idag blev runt och fint och även över bommarna jobbade han bra med ryggen. Kul! Nu längtar vi verkligen till vårens första Tomasträning!

P & K/ Ponnymorsan

                                                     Alltid trevligt med god mat på kurser och möten!

Kyla och tappsko

Ja nu är det vinter på riktigt! Ordentligt kallt och krispigt ute. Ibland kikar solen fram en stund på dagen och då glittrar det så fint i snön! Det är faktiskt vackert men det är ändå gruvsamt att gå ut när det är ner mot 25 minusgrader. ;) Men hästarna klagar då inte. Får man bara på sig ett lagom varmt täcke och massor med hö så går det ju hur bra som helst!

Tyvärr blev det en oplanerad vilodag för Avve idag då han lyckats trampa av sig en sko i hagen. Dessutom trampade han även upp ett litet sår i samband med det. Det verkar tack och lov inte så farligt och förhoppningsvis får vi hjälp att slå på tappskon imorgon. Det är ju väldigt mycket värt att ha folk i stallet som kan slå på en tappsko så man inte behöver vänta på att ordinarie hovslagare ska ha en lucka i schemat.

 Vi har ju inte hunnit åka iväg till ridhuset för någon träning ännu denna  vecka så det vore ju bra om vi kunde ta ett pass i helgen. Det börjar snart dra ihop sig till Tomasträning igen så nu måste både Avve och Tucci trimmas. Avve behöver verkligen träna mer på sina bomövningar. Tomas brukar alltid ha en del bommar med på framridningen och det vore ju väldigt pinsamt om inte Avve fattar hur han ska förflytta sig över dom! ;)

P & K/ Ponnymorsan






Det är synd om hockeyn

Ja det är det faktiskt! Till Idrottsgalan ifjol var Daniel Sedin nominerad till Jerringpriset. Då gick en HÄST och vann en jordskredsseger! I år skulle man då ta revansch. Nu hade man satt sitt hopp till dom små gulliga juniorerna i Småkronorna! Den här gången skulle det väl gå?! Hela Sverige jublade ju när dom tog hem sitt guld! (Ja för det visades ju till och med i tv. Vilka andra juniormästerskap visas i tv??)

Nu satte tyvärr hockeysverige chipsen i vrångstrupen, för döm om vår förvåning! Två TJEJER stod kvar i slutkampen och allra flest röster fick triatleten Lisa Nordén! Va? Ingen hockeyspelare i år heller?! Det enda som nu finns att göra är ju att ondgöra sig i media om hur fruktansvärt fel det är! Svenska folket har återigen röstat fel! Hur kunde det här hända?

Och inte nog med att hockeyn inte vann Jerringpriset! Till råga på allt kallar Lotta Lundgren Peter Forsberg för Patrik! Det är ju att häda! Ett sånt misstag får man bara inte göra i ett land där hockeyn är religion och Foppa är gud!

Nåja. Till nästa år föreslår jag att man inrättar ett tröstpris till hockeyn. Då kanske dom känner sig mindre förbigångna om det fruktansvärda skulle hända att en gymnast eller seglare skulle vinna Jerringpriset! Då kan media uppmärksamma tröstpriset. Jag menar, hockeyn kan verkligen behöva all uppmärksamhet man kan få! Det skrivs och pratas ju annars ALLDELES för lite om ishockey i detta land! ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                   Grattis till ALLA priser Lisa!

Pigg och fräsch ponny! :)

Som jag nämnde tidigare så var det Tara-dag idag. Efter mockning och fruktlösa försök att borsta igenom isbjörnspälsen så red vi ut en liten sväng. Tara fick trava några kortare sträckor och det gick jättebra. Hon kändes helt fräsch så nu är det bara att hålla tummarna att det får vara så. :) Och snacka om att ponnyn var glad! Spetsade öronen så att dom nästan tog ihop! :)
 
Gullponnyn! ♥ Jag försökte jobba lite med att flytta henne och ställa åt både höger och vänster. Det gick faktiskt riktigt bra med tanke på att hon vilat och skrittat en ganska lång period. Men att gå i form var betydligt svårare. Det är ju så mycket lättare att bara spänna den vältränade underhalsen och sedan takta eller symaskinstrava! ;)

När hon nu börjar sättas igång igen hoppas jag att hon ska bli av med några överflödiga kilon. Det är inte bara vi människor som lagt på oss i jul kan jag tala om! ;) Och med all hennes vinterpäls så ser hon jättetjock ut!

Ikväll måste jag tyvärr på ett möte på jobbet så jag missar Idrottsgalan på tv. Men jag får väl passa på och slänga in en röst på Sara under dagen. Jag lär ju få höra hur det gick sedan.

P & K/ Ponnymorsan


Likasinnade

Hela dagen igår tillbringade jag på Hotell Aurum tillsammans med ett stort gäng likasinnade. Det var nämligen planeringsmöte för alla sektioner på klubben. Jag sitter ju egentligen inte i någon sektion numera, men jag var kallad för att vi grenledare skulle gå igenom hur vi ska jobba framöver.

Jag har under några år varit grenledare för ponnyryttarna, men för stor häst har vi inte haft några fungerande grenledarfunktioner på flera år. Nu har det i alla fall tillsatts två eldsjälar. En för hoppning och en för dressyr. Som ponnygrenledare har jag hand om båda grenarna eftersom vi inte har så många ponnyryttare i klubben.

Först var det lite allmän information om lite planer och förändringar inför 2013. Bland annat fick se ritningarna för färdigställandet av nya ridhuset som kommer att bli klart under våren. ÄNTLIGEN!! Vi invigde manegen hösten 2010 men stora delar var då inte färdigbyggda. Så ända fram tills nu har vi bara haft en toa i hela den delen, cafeterian har inga innerväggar, inget vatten och avlopp, det finns inget innertak m. m. När man byggde vårt nya fina hockeytempel så överskreds budgeten big time. Tror ni att det var tal om att inte göra allt helt klart på en gång? Nej självklart inte! Det var ju HOCKEY det handlade om gudbevars!

Efter det gick vi i grupper och vi grenledare spånade lite om vad vi vill jobba med och vad vi tycker är viktigt. Det blev en riktigt intressant diskussion om bland annat attityder. Efter lunchen samlades vi igen och gick igenom vad grupperna kommit fram till. Det är så roligt att höra Ungdomssektionen och Minisektionen! Unga tjejer som utan att tveka ställer sig längst fram och pratar inför en massa vuxna om vad dom har tänkt anordna under året! Så himla  duktiga! Det kan jag säga, att det hade inte jag gjort när jag var 13-14 år!

Idag är det Tara-dag så vi tanter ska bege oss ut i kylan och jag hade tänkt att idag ska det bli lite travarbete. Hoppas verkligen att hon ska vara fräsch nu lilla vita! :)

P & K/ Ponnymorsan




Söm

Plockade upp en massa söm från stallgången tidigare i veckan och kom då att tänka på skadeståndsfallet på Hippologum i Umeå för några år sedan. Kommer ni ihåg det? Själv minns jag inte riktigt i detalj, men det blev ett ganska långdraget och infekterat ärende som avgjordes i tingsrätten.

Om jag inte helt missminner mig så var det en ganska lovande hopphäst som enligt ägaren trampade in en söm i en hov när den leddes i stallgången utanför hovslagarspiltan. Den skadades så pass illa att den inte längre kunde användas som ridhäst och den lovande hoppkarriären var därmed över. Man ansåg alltså att föreningen brustit i sina rutiner eftersom det låg söm ute i stallgången.

Det är ju alltid jättetråkigt när hästar skadas, men speciellt när det händer saker på grund av slarv eller okunskap. Sånt som faktiskt hade kunnat undvikas. Själv är jag pedant när det gäller att städa undan efter hovslagaren. Vår nuvarande hovslagare är dessutom jättenoga med att plocka upp sömmen själv vilket känns jätteskönt eftersom vi inte alltid är i stallet när han skor. Hur gör ni i era stall?

P & K/ Ponnymorsan

Förberedelserna har börjat!

Nu är det på gång! Listan har börjat checkas av, punkt för punkt! Anmälan - check! Klänning- check! Accessoarer - på gång! Skor - check! Snart går Ridsportgalan i Västerbotten av stapeln och denna gång hålls den i Skellefteå. Självklart måste man vara på plats! Det ska bli jätteroligt med en helkväll med bara en massa hästfolk! Hoppas vi ses där! :)

                                     Så här kommer jag att se ut på Ridsportgalan! (Eller kanske inte...)

Medryttare

Efter mycket grubblande och diskuterande fram och tillbaka har vi kommit fram till att vi behöver en medryttare till Avve. Jag har ju en dotter med ett visst kontrollbehov (kan inte förstå var hon fått det ifrån...) så det är inte helt enkelt för henne att tänka sig att någon annan ska rida hennes guldklimp. ♥

Den vi söker ska i alla fall vara lite äldre, typ övre tonåren eller en liten vuxen. Det måste vara någon med ganska mycket erfarenhet och skinn på näsan eftersom han kan ställa till med lite bus ibland. Han är ju en pigg och vaken ponny med mycket fullblod i sig. Det är viktigt att det är en lugn person eftersom han ibland har lätt för att stressa upp sig och att man kan rida hästen i en bra form.

Vi skulle behöva hjälp ungefär en gång i veckan, ibland mer om Linnéa är sjuk eller bortrest. Hör gärna av er om ni är intresserade eller om ni känner någon som ni tror skulle kunna trivas med oss och Avve! :)

P & K/ Ponnymorsan


En kväll på Akuten

Gårdagens avfallningar resulterade i att dottern fick mer och mer ont i vänster hand och höger lillfinger som fick sig ett par smällar. I afton bestämde vi oss för att åka till akuten och kolla upp det för säkerhets skull. Och det var tur att vi tog oss tid att ladda med lite go´fika på CK innan för det tog ju sin lilla tid (som det ju brukar göra på det stället). Efter drygt tre timmar i olika stolar i varierande grad av obekvämlighet fick vi i alla fall veta att det TROLIGTVIS inte är någon fraktur. Hon fick ett litet stödbandage och imorgon ska överläkaren titta på röntgenbilderna.

En fraktur vore en smärre katastrof med tanke på Avves igångsättning och kommande hoppträningar. Jag tänker då INTE rida på några hoppträningar! Och inte tror jag då att Tomas vill ha mig där heller. En gammal skata som inte vågar hoppa högre än nedgrävda bommar! ;)

Dressyra vågar jag i alla fall och det gjorde jag idag! :) Bestämde innan att jag skulle ta det lugnt efter gårdagens hårda pass. Red hela tiden i en låg form och gjorde mycket lösgörande arbete. Han var jättefin! Lugn och sansad och jobbade bara på som han skulle! Så efter en halvtimme gav vi oss och skrittade hem och han fick gå ut till Tara igen! 

När vi till slut kom hem ikväll och hade fått i oss lite mat så gick jag ut till stallet och behandlade Avves mugg. Äntligen börjar det bli betydligt bättre! :) På båda fram är det jättefint nu och bakbenet är mycket bättre. Mycket mindre skorpor än för bara ett par dagar sedan! Håll tummarna att det ska vara helt läkt snart!

P & K/ Ponnymorsan




               Kolla vilken fin karled! :)



Hat Trick

Vilken kväll vi hade på ridhuset igår! Efter att ha stressat hem från jobbet kopplade vi på hästtransporten och åkte iväg för ett dubbelpass. Linnéa skulle rida både Tucci och Avve. Tucci var först ut och fick bl. a hoppa en linje med tre oxrar med ett galoppsprång mellan. Ganska kort avstånd för att få henne att tänka efter och backa av lite själv.

Hon var pigg och glad och såg riktigt fin ut. Efter ett tag gick jag för att göra i ordning Avve och förväntade mig då att dom skulle passa på att tjuv-höja lite. Evve vet ju att jag tycker att det är lite jobbigt när det blir högt. ;) När jag kom tillbaka till manegen med Avve blev jag dock lite förvånad när oxrarna istället var lägre än när jag gick.

Så småningom kom det fram att Linnéa hade fått smaka på manegebotten. Inte bara en utan TRE gånger! Hat trick för Tucci alltså! ;) Tydligen hade hon plötsligt fått för sig att stanna. Och när hon väl börjat stanna så tycker hon att då kan man lika gärna fortsätta med det. Linnéa fick några ordentliga luftfärder och hade ont i ett finger, rumpan, ett knä och en axel. Inga svåra skador dock, men det måste ha varit några ordentliga stopp för Linnéa är inte den som ramlar av i första taget. Det ska mycket till.

Sedan var det då Avves tur. Han skulle fortsätta att träna på bomövningarna som jag berättat om tidigare. Tanken var också att han skulle få hoppa lite i slutet. Nu blev det inte riktigt så. Han började direkt att stressa upp sig över en annan häst som hoppade och som hade lite lattjolajbans med sin matte efter hindren. ;)

Bomövningarna blev plötsligt inte bara komplicerade utan fullkomligt omöjliga att genomföra. Han förstod inte alls hur han skulle lyfta på fötterna. Antingen hoppade han över allihop eller också stannade han och blev tjurig och slog bakut. Efter många (VÄLDIGT många) om och men så tog han i alla fall bommarna på ett bra sätt och jobbade med ryggen.

Dags för lite galopparbete. Men nu var han stel och ovillig att ställa till vänster. Så det blev ett tufft pass och ingen hoppning. Med facit i hand skulle vi väl ha slutat när dom var klara med bommarna, men det är ju lätt att vara efterklok. Vi får hoppas på bättre förutsättningar nästa gång.

P & K/ Ponnymorsan

                                                      Grattis till ditt hat trick Tucci! :D

Kräksjuka

Igår när jag var på jobbet fick jag ett telefonsamtal. En ynklig röst i andra änden pressade fram: -Mamma! Jag har kräkts!

Lilla gumman! Tur i oturen dock att hon var hemma och inte på skolan! Detta innebar ju såklart att jag hade stalltjänst när jag kom hem. Mockade, fixade mat och behandlade Avves mugg. Nä, det är inte helt läkt än. Man börjar ju bli aningens less. På båda fram är det nästan helt borta och det var också på god väg bak, men där blossade det plötsligt upp igen. Så nu har vi börjat med Hippotrim där igen. Dessutom har vi ju (av andra orsaker) tagit bort all betfor vilket ju sägs kunna ha effekt. Så nu hoppas jag att det ska läka ut en gång för alla!

Nu var det tydligen en lindrig magsjuka för idag mår hon utmärkt. Så nu är ordningen återställd och båda barnen är tillbaka i vardagen i sina respektive skolor. Det känns riktigt skönt att få lite normala rutiner igen. Än så länge är det ju ganska segt att komma upp på morgonen, men snart är vi alla igång igen och då är det bara att börja ladda för sportlovet! :)

P & K/ Ponnymorsan

Svåra övningar

Som jag trodde så skötte sig Avve riktigt bra på ridhuset idag. Vilket ju var jätteroligt, men det är ju lite typiskt när man har tänkt komma åt ett problem som inte visar sig just då. Han fick i alla fall göra en övning som tydligen är JÄTTESVÅR! Nämligen att skritta och trava över lite upphöjda bommar. "Visst, hoppa 120 är väl inga problem, men lägg inte fram flera bommar efter varann och förvänta er att jag ska veta hur jag ska förflytta alla mina långa snygga ben!"

Vi börjar med att han ska skritta över tre bommar varav den mittersta är lite upphöjd. Det ska vara ganska  kort mellan bommarna, typ 70 cm. Efter bommarna skrittar man en liten bit och sedan vänder man snävt så att det blir typ en bakdelsvändning.

När han fixat den svåra övningen några gånger övergår vi till trav. Då höjer vi upp alla bommarna och länger bara en liten aning mellan. Även här gör man vändningarna så snävt som möjligt. Det här är jättenyttiga övningar för Avve. Han måste fokusera och kan inte bara flänga på som han vill. Han får även träna på att ha koll på var han sätter tassarna vilket uppenbarligen är väldigt komplicerat. ;) På köpet får han jobba med ryggen så det blir lite styrketräning också!

Han blir i alla fall duktigare och duktigare på det här även om han lätt stressar upp sig när han tagit i någon bom. När han tagit bommarna felfritt i trav ett par gånger fick han hoppa ett räcke på ca. 80 cm några gånger. Oj vad han tyckte att det var roligt! I normala fall blir han annars väldigt lätt nonchalant på så låga hinder och tycker att det är lite löjligt. Men nu är alla hinder roliga!

P & K/ Ponnymorsan

                                       "Ni kan ju prova själva att göra det här med fyra ben!"

Nu du prinsen!!

Strax drar vi iväg till ridhuset för lite ponnytuktning! Avve har inte visat sig från sin bästa sida på sista tiden. Han har varit stark, bråkig och allmänt jobbig med sin matte. Igår tvingade jag henne att betsla upp och rida på pelham en stund. Jag tycker verkligen inte att skarpa bett är lösningen på alla problem, men ibland måste man ta till det för att få honom att fatta att nu är det allvar. Och pelhamet är ju ändå förhållandevis snällt. Vi har även dragit ner lite på kraftfodret för just nu är han bara övertaggad.

Han skärpte ändå till sig en aning igår, så nu får vi se hur han uppför sig idag. I och för sig brukar han vara bättre inne men man kan ju rida igenom saker och ting på ett bättre sätt. Sedan blir det nog att fortsätta lite med dom markarbetesövningar som dom tränade på sist. Berättar mer om det senare!

P & K/ Ponnymorsan

                                              Ibland undrar man vad som rör sig mellan dessa öron...

Har ni röstat?

Ja alltså på Jerringpriset! Jag har röstat. Flera gånger. På Silver-Sara såklart. Än så länge hänger hon kvar och jag hoppas verkligen att hon vinner Jerringpriset. Det är hon utan tvekan värd. Men ska jag vara helt ärlig så tycker inte jag att det känns fullt lika självklart som det kändes när Rolf-Göran vann ifjol. Sara har givetvis gjort en jättebragd, men Rolf-Göran var ändå världsetta i sin gren. En position som han höll nästan hela året. Han hade också presterat på världsnivå i många år innan han fick priset.

Dessutom är det många andra som också har gjort sig förtjänta av att vinna. Nu har ju såklart ridsporten en speciell plats i mitt hjärta, men jag skulle egentligen inte se det som en katastrof om till exempel triatleten Lisa Nordén skulle kamma hem priset. För att inte tala om Zlatan. Vi har väl ingen idrottsstjärna som är så hyllad över hela världen. Knappast någon stjärna utanför idrotten heller.

Men spännande kommer det att bli. Och jag kommer i alla fall att fortsätta att rösta på Silver-Sara! För den spänning hon och Wega gav mig dom där dagarna under OS, den spänningen kan ingen annan idrott ge mig. Inte ens Skellefteå AIK i SM-final! ;)

P & K/ Ponnymorsan


Flyttdags!

Varför bor man egentligen här uppe i kylan långt från händelsernas centrum?? Kallt och mörkt är det större delen av året. Visserligen ljust dygnet runt under sommaren, men det kompenserar liksom inte riktigt till 100%. Det börjar inte kännas som om det är riktigt värt det. Nä jag tror jag tar mitt pick och pack och drar till varmare breddgrader. Jag har redan hittat gården jag ska köpa. Eller vad sägs om det här? --->  http://fusion.realtourvision.com/23652
 
Nu behöver jag bara spara ihop 9,6 miljoner dollar. Plus ett antal miljoner dollar för driften av stället. Plus ett antal miljoner dollar till hästarna som jag ska ha där... ;)

P & K/ Snart Emigrant-morsan

Återblickar

Så här första dagen på nya året kan det vara skönt att blicka tillbaka lite på året som gått innan man tar tag i det nya året. På häst- och tävlingsfronten kan man väl kort summera 2012 med att det började bra men slutade lite tråkigt med skador.

Januari-februari: Bestod till stor del av träningar och uppladdning för tävlingssäsongen. Linnéa och Avve tränade bl. a för Erik Berggren och Carre. Avve var riktigt fin i hoppningen och det kändes som om det kunde bli en bra säsong. Vi hade grymt mycket snö och kallt. Ena helgen när Erik kom var det ca. -34! Huvva!


Erik-träning i januari.




Mars-april
: Träningarna fortsätter. Det anordnas ett par pay & jump på klubben. Linnéa och Avve startar bl. a 110 cm och nollar! :) Ponnytjejerna har kick-off på Boda Borg. Årets första "riktiga" tävling går av stapeln hemma. Många starter och Linnéa och Avve plockade hem en blå och en gul rosett!

I april åkte vi till Vännäs på inomhustävling. Även där blev det en placering. Ponnyn var duktig men lite stressad. Hemfärden blev en skräckupplevelse i snömodd.






Maj: Första helgen i maj hade vi hemmahoppning för stor häst. Vintern var dock inte över och mitt i alltihop fick man flytta tävlingen inomhus. Söndag den helgen tävlade Linnéa båda ponnyerna i dressyr i Kågedalen. Inget lysande resultat då både Tara och Avve var jättespända och "rädda" för vattenpölar på banan. Vi åkte även tillbaka till Vännäs för meeting den 12-13:e. En mycket rolig helg. Avve visade storform och vi hade jättekul med övriga skelleftebor. Tre placeringar av tre möjliga! Bl. a i Mountain Horse Pony Cup och i debuten i 105 cm. Jag fick även hoppa in som ryttarvikarie då Linnéa åkte på klassresa till Göteborg.




Framhoppning i Vännäs med vackra älven i bakgrunden.


Juni: Denna månad började vi med tävling i Södra Umeå. En mycket trevlig tävlingsplats. Ponnyn var duktig i Mountain Horse Pony Cup och dom fick fina stilpoäng av stildomaren Lennart Lindelöw. Debuten i 110 kunde dock inte ha gått så mycket sämre. Två stopp på första hindret och så var den debuten över. :( Vi var med på hästloppis och fick inte sälja så mycket grejer men trevligt var det! Linnéa gick ut nian och lillebror slutade på sin mellanstadieskola så det var mycket aktiviteter kring det och det blev två känslosamma och tårfyllda skolavslutningar! Linnéa åkte iväg till sitt sommarjobb så jag var återigen ryttarvikarie. Jag och Avve hade några riktigt mysiga veckor tillsammans. Ponnyerna gick på sommarbete tillsammans med kusinen från stan.






Juli: Jag och Avve fortsatte med vår träning för att han inte skulle tappa allt för mycket när Linnéa var borta. Det var ofta kallt och regnigt. Semestern började och Linnéa kom så småningom hem med en massa ny inspiration från dressyrstallet där hon jobbat. Sista helgen i juli var planen att vi skulle åka till Vindeln på tävling. Tyvärr hade Avve sträckt sig i ena bogen så det blev tyvärr att stryka från sista omgången i Mountain Horse Pony Cup. :( Jättetråkigt förstås, men som tur var så blev det ingen långvarig historia. Med lite stretching, gymnastik och massage så var prinsen snart i form igen!

Augusti: Äntligen var det dags! Familjen åkte iväg på välförtjänt semester på Kreta i en vecka! Helt underbart efter en annars ganska kall och regnig sommar! Medan vi var i Grekland hade övriga ponnytjejerna träningsläger. Jag fick rida Tara lite när vi kom hem. Linnéa och Avve och Lovisa och Tara var med på Carre-träning. Uppladdningen för dressyr-DM hade börjat! :) Båda tjejerna var jättenöjda med ponnyerna. I slutet av månaden tog vi ponnyerna från betet som började bli ganska dåligt. Det regnade och regnade och regnade.




September: Var på hästloppis igen. Återigen dåliga affärer, men man får ju träffa mycket folk så det gör inte så mycket! :) Linnéa och Avve startade en Pay & Jump som visade sig bli katastrof. Avve snubblade till på framhoppningen och visade ingen hälta efteråt men ville inte hoppa. Helgen efter åkte vi till Luleå för meeting och strök från båda klasserna på söndagen eftersom ponnyn helt tydligt inte var ok. En kotledsinflammation och vrickning gjorde att en lång period med vila påbörjades. :( Tara fick hoppa in som tävlingsponny och startade i Kågedalen den 23:e. Superduktig var hon tanten och en tredjeplacering blev resultatet! :) Linnéa började rida Cortucci och var med på träning för Tomas Torgerssen. Vi var på intressant clinic med Patrik Kittel. Tara förbereddes för hemmadressyr.


Glad Tara på prisutdelning i Kågedalen! :)


Linnéa och Cortucci på Tomas-träning.


Oktober-november:Både Tucci och Tara fick gå på Carre-träning. Tara var i mycket bra form inför hemmatävlingarna. 13-14:e hade vi ponnydressyr hemma med DM. Lyckade tävlingar men få starter tyvärr. Tara var superduktig och fick en förstaplacering! :) Tänk att våran lilla vita racer skulle bli en sån duktig dressyrponny! Vi var på återbesök med Avve på kliniken och han blev friskförklarad! Tyvärr drabbades han även av en ordentlig mugginfektion p. g. a den extremt regniga hösten. Linnéa startade på Krafthoppet med Tucci och dom var jätteduktiga. Fina resultat med en placering! Fortsatta träningar för Tomas och Avve fortsatte sin igångsättning.






December: Tomas-träning, advent, genrep och Luciashow. Skellefteå Ridklubb blir utsedd till Årets Ridskola på Ryttargalan i Stockholm. Tara gör illa sig i hagen och haltar på ena fram. Alltså blir det lite vintervila för henne. Sent omsider kommer snön och då slutar det aldrig snöa! Året slutar dock med plusgrader vilket i stort sett ALDRIG händer här uppe! Både jag och Linnéa gör illa ryggen och den snälle maken får rycka in i stallet. Linnéa tränar med Avve för Carre och han får ÄNTLIGEN börja hoppa igen! :)



GOTT NYTT ÅR!!/ Ponnymorsan
















RSS 2.0