Heja blågult!

Idag är det roligt att vara svensk! Henrik von Eckermann vann världscupomgången i Mechelen med Gotha och Jens Fredricsson trea på fantastiska Lunatic! Så grymt bra! :) Till och med så pass bra att Sportspegeln kände sig tvungna att nämna det! ;)

Vår egen lille hoppstjärna fick för första gången på myyyycket länge hoppa i fredags. Tyvärr jobbade jag så jag fick inte se, men huvudcoachen (syrran) rapporterade att han var duktig. Han hade skött sig riktigt snyggt, det var bara i slutet som han inte kunde hålla sig längre utan var tvungen att lägga av några glädjesparkar! Tror jag det när man ÄNTLIGEN får göra det man älskar och är så bra på! :)

Nu blir det för Linnéa att träna flitigt och bygga upp honom igen så att han får tillbaka sin otroliga spänst. För det är klart att han har stelnat till lite under den här tiden, men snart är han nog tillbaka i god form igen!

Igår åkte Syster Yster och Ubbe-Gubbe hem till Tungelsta igen men innan dess hann jag och mamma få rå om henne själva en stund. Fredag kväll var ute och åt tillsammans och hade det väldigt mysigt.

För övrigt tycker jag att den här vintern hittills varit lite konstig. Först dröjde det en himla tid innan snön kom. Man hade ju nästan hunnit börja misströsta. Sedan när det väl började snöa så slutade det aldrig. Vi har fått ganska stora mängder de senaste veckorna. Och nu är det helt plötsligt plusgrader och REGN!! Det ska bli spännande att se hur resten av vintern blir.

P & K/ Ponnymorsan

                                                                           Duktiga svenskar! :)

Inte för att skryta men...

...jag fick som sagt väldigt fina julklappar! Jag måste ha varit supersnäll i år! ;) I ett av paketen fanns till exempel en supersnygg väst i tunn fleece. Cerise med brodyr på bröstet och på ryggen. Det var såklart världens bästa syster som fixat den! Ser fram emot att glänsa i den på tävlingarna i vår! :)


Premiär

Med viss hjälp av snälle maken så fixade jag morgonsysslorna i stallet idag. Linnéa har varit snäll och gjort allt de senaste dagarna eftersom jag varit lite handikappad, så jag tänkte att hon skulle få sovmorgon idag. Det gick riktigt bra då jag slapp göra det tyngsta.
 
Efter frukost drog vi iväg med Avve till ridhuset för lite dressyrtrimning. Carre hade lektion med Linnéa och Avve fick därför inviga sin "nya" dressyrsadel. Den låg jättebra på honom och man såg tydligt vad en bra sadel gör för ryttarens sits. Linnéa har i grunden en bra sits, men det blev ju ännu bättre nu.

Avve var väl inte direkt på sitt allra soligaste humör utan gjorde till att börja med sitt bästa för att slippa undan arbete. Han har lite svårt att acceptera att man ibland måste göra det som är jobbigt och lite obekvämt. Varför kan man inte bara få göra det man är bra på?? Men han såg i alla fall riktigt fin ut i slutet när han slappnade av och slutade vara tjurig. Avves stora problem är att hans gener ställer till det för honom. Fullblodsnerver blandade med ponny-tjurskalle blir inte alltid helt bra... ;) Men vi älskar ju honom ändå!

Och imorgon ska han få hoppa så då blir han nog på bättre humör! MYCKET bättre humör misstänker jag! Jag hoppas att Tove kan filma för det kan bli lite rodeo! Eller också är han lugn som en filbunke bara för att alla tror att han ska vara busig. Man vet aldrig. Men säkerhetsväst och fegisrem är nog inte helt fel! ;)

P & K/ Ponnymorsan


Jul i soffan

Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland behövs det verkligen inte mycket för att ens planer ska ryka all världens väg. I mitt fall en vattenhink. Man har ju liksom sett framför sig hur mysigt man ska ha i jul. Nu började jag min julhelg med att återigen sabba ryggen när jag bar ut vatten till ponnyhagen. Kände ingenting just då, men efter att ha sovit en stund till när jag kom in så skar det till i bröstryggen och jag förstod direkt att det inte skulle bli den jul jag tänkt mig.

Smålullig av värktabletter hankade jag mig igenom julafton tillsammans med vår lilla släkt. Vi firade hos mamma och åt gott, såg Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson och delade ut julklappar. Det var trots värken riktigt trevligt. Så roligt att få umgås med min älskade syster och svåger! Det var flera år sedan dom åkte hit upp till jul. Jag fick så fina julklappar och barnen verkade också nöjda med sina.

Juldagen låg jag mest i soffan, tryckte i mig värktabletter och tröstade mig med godis. ;) Linnéa och syrran var ute i stallet och provade bl. a dressyrsadeln som Linnéa fick i julklapp. I natt när jag vaknade av att tabletterna slutat verka så kände jag ändå att det inte var fullt lika smärtsamt som tidigare. Och nu känns det faktiskt som om det håller på att vända.

Så idag ska jag ta igen allt julmys som jag missat tidigare dagar. Torsdag och fredag ska Linnéa träna med Avve för Carre. Som tur är så är jag ledig på torsdag så då får jag vara med och titta. Vi måste också försöka få tag på en dressyrgjord så fort som möjligt så att man kan börja använda dressyrsadeln. Tyvärr kryllar det ju inte direkt av hästbutiker här men nånting ska väl gå att få tag på. Har även en idé om att sätta maken i arbete att tillverka en värmebalja till hagen så att man inte behöver bära ut vatten hela tiden. För jag har ju egentligen inte tid att ha ont i ryggen!

God Fortsättning/ Ponnymorsan


Mycket mys

Man kan hinna med mycket mys på en och samma dag! Jag började dagen med att gå ut och fodra och släppa ut hästarna. Eftersom det kändes lite för tidigt att börja dagen på allvar så gick jag och la mig igen. Sedan var det dags för glöggmys i stallet. Det var våra supergulliga fodervärdar (eller snarare Taras fodervärdar) som bjöd oss på glögg, kakor och annat gott! Mycket trevligt att för en gångs skull träffas allihop och hinna prata om allt möjligt.

Tjejerna stannade kvar i stallet och pysslade med ponnyerna. Linnéa red Avve och enligt rapport så var han jättefin. Själv åkte jag iväg till stan. Ingen julshopping dock, utan jag hade stämt träff med en av mina absolut bästa vänner på ett fik. Det blev ett par mysiga timmar med ännu mer fika och en massa surr. :)

Jag kom hem precis lagom till världscuphoppningen och det var ju tur att man inte missade den med tanke på Malins fina rundor med Tornesch! Och direkt när omhoppningen var klar drog vi iväg till svärmor för att äta middag. Så nu är man lagom proppmätt och ikväll blir det bara mys med familjen i soffan. Det gäller att ladda nu för det är ju inte länge kvar tills tomten kommer! ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                          Bilden är från i våras. Nu har vi mycket mer snö!

Julstämning

Det är mycket nu! Julklappar, julmat, pyntning och så allt det där vanliga som också ska hinnas med! Men så är det ju för de flesta just nu. Och jag försöker faktiskt att inte dras med i julhetsen. Vi har dragit ner rejält på julklappsköpen och det enda jag bakat är lussekatter och två sorters julgodis. Vi är inga fikamänniskor och varför ska jag då stå och baka bara för att det är jul? Det är så mycket annat man vill hinna med.

Idag har vi dock tagit in julgranen (äkta vara såklart, vi har ju egen skog!) och ställt fram tomtarna. Det blev riktigt mysigt när vi tände granen och så luktar den ju så gott! ;) Jag börjar känna mer och mer julstämning. På lördag ryktas det även att våra supergulliga fodervärdar har tänkt bjuda oss på fika. I like! :)

Vi har kollat Tara lite under ryttare. Hon har ju visat mest hälta när man ridit. Och tack och lov så såg det betydligt bättre ut! :) Hon är inte helt 100, men mycket mycket bättre. Det känns verkligen jätteskönt. Hon är ju våran lilla ögonsten och vi blir ju så oroliga när hon inte är riktigt fräsch.

Tucci har tyvärr lyckats göra sig illa igen, så det blir ingen hoppning med henne på ett tag. Men jag tror inte att det är något jätteallvarligt, så snart har nog Linnéa två hästar att hoppa med. :) Det är nu klart att Tomas Torgerssen kommer även under vårterminen så det blir ju perfekt!

Återkommer med fler rapporter när jag har en stund över! Just nu håller jag på att färga håret så att inte tomten ska bli rädd för mig när han kommer! ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                                  Vår fina gran:)

                                                             Favvo-tomtarna som min moster målat!



Bus på film

Visst kan ändå vintern vara ganska härlig? Jag menar, vi (eller i alla fall jag) har väldigt lätt att klaga på vintern. Det är för kallt, det är för milt, det är för mycket snö, det är för lite snö. För att inte tala om hur bökigt allting blir. Man måste bylta på sig en massa kläder, vattnet fryser i hagen, hästtransporten måste skottas fram m. m.

Men tänk ändå så mysigt det kan vara med en stilla skrittur i det alldeles tysta vinterlandskapet eller hur häftigt det kan vara med en tok-galopp i djupsnön! Och medan vi klagar på vintern så tror jag faktiskt att hästarna njuter. Avve verkade då uppskatta snö-buset med sin matte igår! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                                       

Valpsugen

Vi hade det tämligen lugnt på jobbet idag så jag passade på att kolla lite på hunduppfödare. Ja, jag är fruktansvärt valpsugen!! Vi har ju två hundar just nu. Räcker inte det? undrar kanske ni. Nä, det oräcker! (Som katten Findus skulla ha sagt.)

Saken är den att vår ena hund börjar vara lite till åren kommen. Han är än så länge pigg och frisk, men man får ju lov att acceptera att dom inte blir hur gamla som helst. Och vår andra hund är inte speciellt förtjust i att vara ensam. Så för att slippa riskera att vi plötsligt ska stå där med bara en hund så tänkte vi att vi redan nu ska börja kolla och planera lite för en ny valp. :)

Den här gången är det min tur att välja ras och det finns ju många fina härliga hundraser. Vi hade tidigare en golden retriever som var världens bästa. När jag växte upp hade vi springer spaniel och även dom är ju väldigt trevliga. Just nu tror jag att det lutar åt just springer spaniel. Glada, positiva rejäla hundar som passar perfekt till en aktiv familj på landet! :)

Och snacka om att man blir sugen när man tittar på uppfödarnas hemsidor! Valparna är ju bara helt bedårande! Jag hoppas verkligen att vi hittar någon fin vofsing som vill bo hos oss från och med i vår. En arbetskompis till mig frågade om vi inte blir väldigt låsta om vi ska ha en till hund. Men med två katter, två hundar och två hästar kan man inte bli så mycket mer låst! :D

P & K/ Ponnymorsan
                                                           VEM kan tacka nej till en sådan sötnos??

Roligt!

Vad skönt det är när saker och ting får kännas så där riktigt bra efter en period med motgångar! :) Igår red jag Avve och trimmade lite dressyr här hemma och han var jättefin! När han hade varit duktig och skänkelvikt och galopperat jättekort galopp en lång stund så for vi ut och skrittade stora hagrundan. Stora snöflingor vräkte ner och det var hur mysigt som helst!

Idag lyckades jag få med mig maken till stan för lite julklappsshopping med tillhörande lunch. Alla som känner min käre make vet att det inte är en vanligt förekommande händelse. ;) Jag tycker att det är supermysigt att fixa julklappar och därför har han inget val!

I afton har vi varit på ridhuset och Linnéa har både hoppat Tucci och ridit Avve. Tucci var väldigt glad och hoppade duktigt!  Avve var också fin och fick för första gången sedan skadan trava över bommar. Han verkade tycka att det var superroligt! Vi hade inte riktigt hjärta att berätta för honom att Tucci hade fått hoppa med HANS MATTE! Då hade han nog blivit lite svartsjuk. ;) Vi passade att filma lite så förhoppningsvis kan jag lägga ut en film så småningom. :)

P & K/ Ponnymorsan


Avve vs. muggen: 7 - 2

Egentligen brukar jag vara väldigt försiktig med att ropa hej allt för tidigt. Men jag kan säga så här: Avves mugg är MYCKET bättre! Alla skorpor är inte helt borta (det kommer nog att ta tid) och sprickan i karleden bak är inte helt läkt. Men förbättringen är stor. Och det ser rent och fräscht ut och framför allt: han har inte ont! :)

Nu inser jag ju att det kan säkert blossa upp igen, men vi har vädret på vår sida och Linnéa är jätteduktig och konsekvent i behandlingen. Den värsta muggsäsongen börjar väl vara över i hela landet men jag tänkte att jag kan dela med mig hur vi har behandlat. Det finns säkert andra effektiva metoder också, men det här är vad vi fått rekommenderat av veterinärer och det har verkligen funkat för Avve.

För det första. Det kan inte sägas nog många gånger, det är superviktigt att man håller de angripna områdena RENA OCH TORRA! Vi tvättar med Klorhexidinschampo (samma som Hibiscrub). Man masserar fram ett ordentligt skum och låter det sedan stå och verka i ca. 15 min.

Sedan sköljer man noga och torkar torrt. Om det är praktiskt möjligt är det bäst om det kan få lufttorka så det är helt torrt.

Till en början smorde vi sedan med Hippotrim (receptbelagt antibiotika) som man blandar upp med lite Torskleverolja. Det hjälpte bra när det var som mest infekterat. Men man vill ju inte använda antibiotika i onödan så sedan fick vi tips att prova Benevix. Det är vad vi använt senaste tiden och det är verkligen effektivt.

När Avve hade som värst med mugg och det var riktigt lerigt och äckligt i hagarna fick han faktiskt stå inne ett par dagar. Jag vill verkligen påpeka att för mig är det en sista utväg, men vi såg verkligen ingen annan möjlighet att få det att börja läka. Vi gick istället på flera promenader varje dag på ställen där det var någorlunda torrt. Under den tiden la vi även om karleden med Zinkaband och lindade benet för att säkerställa att det inte skulle tränga in smuts i såret.

Hoppas att det kan hjälpa andra med samma problem. :) Vi blev lite tagna på sängen i höstas då vi aldrig tidigare haft mugg på någon häst. Vi har dock lärt oss mycket och jag hoppas att vi ska slippa såna här blöta somrar/höstar i fortsättningen!

P & K/ Ponnymorsan

Ett år till nästa

Nu är då årets Luciashow över. Helgen har varit lång och intensiv men väldigt rolig! :) Genrepet på lördag var lite rörigt och virrigt som det ska vara. Det hör liksom till att det är så. Då brukar det flyta på bra när det är skarpt läge. ;)

Söndagens föreställningar gick också mycket bra. Inga större katastrofer. Någon avfallning men ingenting allvarligt. Fullsatt båda föreställningarna. Mycket spring för oss som jobbade bakom kulisserna. Jag skulle ha haft en stegräknare egentligen. Undrar hur långt jag gick/sprang under dagen? Tur att min rygg hade hunnit bli bättre också, för även om man försöker så går det ju inte att undvika att kånka och bära.

Mycket jobb är det både för instruktörerna med all planering och för alla deltagare och funktionärer. Men det är ett givet inslag i klubbens verksamhet och det ger riktigt bra med klirr i kassan också. (För att inte tala om vilket klirr det ger i kassan hos hamburgerhaket i bostadsområdet bredvid när halva SRK störtar in mellan föreställningarna för hinna få i sig lite mat!) Sedan bidrar det starkt till att vi har en sådan klubbkänsla. Man jobbar tillsammans fram något som är roligt både för oss och för alla som kommer och tittar. Att skippa Luciashowen skulle liksom aldrig komma på tal! :)

Så nu är bara frågan: När ska jag hinna med allt det där andra, typ baka och köpa julklappar?? Någon som känner sig sysslolös som är sugen på rycka ut till undsättning?? Inte det. Nä det är nog bara att kavla upp ärmarna! :)

P & K/ Ponnymorsan

         Det är alltid en strykande åtgång på dom populära pepperkakshästarna med lektionshästarnas namn.

Tillåt mig presentera!

Vår nya pärla! :) Visst är den fin?! Inget vrålåk kanske, men den duger gott åt oss. Det är visserligen en likadan som vår gamla, men en tvåhästars och betydligt fräschare! ;) Vi insåg att det kändes ganska bortkastat att lägga ut en massa pengar på att fixa den gamla så att den skulle gå igenom besiktingen. Dessutom är den ju bara en enhästars och det blir lite problematiskt när man ska åka iväg på meeting. Man behöver nästan plats i transporten för hö, strö m. m som inte är så kul att ha i bilen.


Lusselelle

Ja egentligen är det ju inte Lucia riktigt än, men för alla SRK:are är detta den RIKTIGA luciahelgen! :) Årets stora begivenhet går av stapeln imorgon - LUCIASHOWEN! Vilket innebär genrep hela dagen idag. För alla läsare som inte bor här uppe kan jag tala om Skellefteå Ridklubbs Luciashow är en mycket stark tradition. Jag har ingen aning om när den första showen hölls, men jag minns att man själv var och tittade i gamla ridhuset i Skelleftehamn när man var liten. Det brukar vara två helt slutsålda föreställningar och det är inte bara hästfolk och närmast sörjande som kommer för att titta. Folk som normalt aldrig kommer i närheten av en häst vallfärdar för att insupa lite hästlukt och massor med julstämning.:)

Nu ska jag bara plocka bort frukosten så ska jag sedan gå ut till våra egna pållar och mocka och fixa det mesta av stalljobbet. Linnea har sovit hos en kompis och kl. ett ska vi vara på plats på ridhuset för genrepet. Det brukar vara ganska förvirrat, men när det är dags för föreställning imorgon kommer allt förhoppningsvis att flyta. ;)

Vi får se om det finns kvar en liten gnutta energi ikväll för att uppdatera, annars får jag försöka göra ett inlägg efter föreställningarna imorgon.

P & K/ Ponnymorsan

Julklappstips

Svårt att hitta vettiga julklappar till ett bra pris? Vi har lite begagnade grejer i bra skick till salu:



Leggings. Paret t.v är sålda. Mitten: Barnleggings 9-10 år 20:-. T.h: Vuxen stl. M 50:-


Förbygel Capone. Stl. Cob 150:-


Supersöt grimma med små hästar på! Endast provad. Stl. Cob. 150:-


Tävlingkavaj Jacson i mkt. bra skick. Marinblå, stl. 160. 250:-


Mössan t.v: Jacson. Lätt att rymma under hjälmen. T. h: Kyra K. 50:-/st.


Ljusgrå piké Roping. 40:-


Ljusrosa tävlingsskjorta m x-tra krage. Stl. XS 100:-


Säkerhetsväst Mountain Horse. Mkt bra skick. Stl. vuxen S. 300:-

Julmusik

Ibland är det riktigt trevligt att få komma ut ur sin hästbubbla och göra något icke hästrelaterat! :) I afton fick jag den stora glädjen att avnjuta julmusik när sonen hade julavslutning med sin orkester på Musikskolan. Det var supermysigt! Dom är jätteduktiga ungarna!

Han spelar trummor i en blåsorkester som består av ungdomar i åldrarna 10-13 år. I höstas fick han erbjudande av sin trumlärare att spela med dom eftersom dom behövde en trummis. Och det passar ju perfekt eftersom han älskar att spela trummor och gärna spelar så mycket som möjligt. Egentligen är han väl lite mer inne på rock men all övning är ju bra övning! :)

Så nu har man fått sig en dos julstämning också. Idag köpte jag även ett jättegott julte, så ikväll blir det att tända lite ljus och sörpla te! :)

P & K/ Ponnymorsan


Halta och lytta

Jag hade egentligen tänkt uppdatera igår när jag varit i stallet men jag orkade verkligen inte. Dels var jag lite deppig då Tara visade sig vara halt fortfarande, dels hade jag så ont i ryggen att jag bara ville lägga mig ner och skrika! :(

For ut och skrittade Tara en stund och provade att trava men kände direkt att det inte kändes bra. Tara var ju dock pigg och glad som vanligt och hade nog gärna farit ut på en galopptur i pudersnön! Vilken otroligt positiv ponny hon är! Alltid glad och tycker att livet är kul!

Hon får allt vila ett tag till så får vi hoppas att det går till sig. Annars blir det att åka till kliniken och kolla upp henne. Undrar om dom har klippkort där? Det var ju inte länge sedan vi var där med Avve...

Medan jag mockade och fixade i stallet så kände jag att det började dra ihop sig i ena skuldran. Tänkte dock inte så mycket på det eftersom jag brukar ha så ibland, men det brukar släppa med lite massage och liniment. Men nu blev det bara värre och värre. Inatt har jag haft så ont så jag har inte kunnat sova. Nu hade jag tur och fick tid hos kiropraktiker redan i eftermiddag vilket passar perfekt eftersom Linnéa också har tid där då. Ja, hon har OCKSÅ ont i ryggen!!

Eftersom vi nu båda blir justerade idag så kan vi ju inte mocka och fixa i stallet så det fick jag anlita den snälle maken att ordna. Det är ju en himla tur att vi har honom. Till helgen vill det till att vi är friska, för då är det ju Luciashow! Det är genrep på lördag (vilket brukar ta hela dagen) och två föreställningar på söndag så det blir lite tufft om man inte mår riktigt bra. Dessutom har vi vårat eget stall att fixa när vi kommer hem. Men jag ser verkligen fram emot det. Det brukar vara så himla kul och man får en otrolig julstämning! :)

P & K/ Ponnymorsan


Winter Wonderland

Nu har verkligen vintern kommit på allvar! Vilka kontraster! För en vecka sedan var det flera plusgrader och igår var det snöstorm och 10 minus! Snacka om att det blev adventsstämning. Vi har hunnit med både hoppkurs och adventsfika, dock hann vi inte gå på någon skyltsöndag idag eftersom Linnéa både red kurs och trimmade Avve lite i ridhuset.

Träningarna har gått bra. Tucci har varit taggad och fin båda dagarna och Linnéa har fått många bra tips av Tomas. Som vanligt har även vi på läktaren fått stort utbyte av att sitta och lyssna. Det finns mycket att lära om man bara är intresserad och tar till sig vad han har att säga.

Imorgon är det Tara-dag och jag har tänkt ta henne på lina och kolla hur det ser ut med hältan. Jag är ganska hoppfull. Ponnyerna hade mycket bus i hagen idag och Tara såg inte halt ut när hon sprang runt och låtsades vara rädd för allt möjligt! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                           Ponnybus i snön! :)

En lördagkväll i ponnymorsans liv

Somliga bjuder hem middagsgäster. Andra går på krogen. Själv roar jag mig med att rensa avloppet i stallet... ;)


Utmaningen

Har ni läst senaste numret av Häst och Ryttare? Jag såg i alla fall något väldigt intressant där. Nyhet i TR inför 2013: Ponny får tävla med ryttare över 18 år i tävlingar för stor häst utan att klassas om till stor häst! Tanken är enligt Ridsportförbundet att exempelvis en kortvuxen förälder ska kunna tävla familjens ponny vid sidan av barnens tävlande i ponnyklasser!

Jippiii! Jag kommer ABSOLUT att tävla Avve i alla fall på någon hemmatävling nästa år! Fast det får nog bli dressyr. I hoppningen är han lite för busig för mig. ;)

Någon ponnyföräldrer som antar utmaningen? Skulle vara fantastiskt kul om jag fick möta någon av er på dressyrbanorna i vår/sommar! Det är bara att sätta igång och träna så ses vi! :D

P & K/ Ponnymorsan

                                                                       Jag och Avve i sommar? ;)

RSS 2.0