Tugga, tugga, tugga

Äntligen infann sig en liten lugn stund så att jag kan uppdatera lite. Dessutom sover den snälle maken efter nattskift och barnen är i skolan så det ÄR verkligen en lugn stund... ;)

I söndags red gulliga Jennie vår prins igen. Hoppning stod på schemat och han skötte sig riktigt fint. Inte riktigt lika taggad som förra gången dom hoppade, men då hade han inte hoppat på två veckor så han var nog lite överladdad. :) Men han var pigg och glad och hoppade allt. Till och med när Jennie testade honom lite och tryckte av honom lite tidigt på en kombination. Han trampade bara om och tog det hur fint som helst. Duktiga killen!

Idag blir det genrep innan tävlingen på söndag men då kommer jag inte att kunna vara med så Linnéa får rapportera hur det har gått. Det är jätteroligt att han skött sig så bra hittills, samtidigt som jag kan känna att Jennie inte fått känna på honom när blir så där spänd och okontaktbar. Men jag har i alla fall försökt förvarna henne hur han kan bli inne på banan och att hon nog bör ha sporrar.

Vi har också börjat gå en sväng med Avve varje dag och låtit honom beta så att han får börja vänja magen lite. Det är ju tyvärr en utmaning att hitta gräsplättar där man kan beta hästarna. Det finns inte så många ställen och det är ju många som vill beta så det blir fort tomt på dom ställen som finns. Till slut får man väl promenera några kilometer innan man hittar ett grässtrå som är längre än 2mm. ;)

Med sommarvärmen kommer ju även myggen som ett brev på posten. Jag måste komma ihåg att köpa Ultrashield snarast så att inte Lill-Gubben blir uppäten. Kring ridhuset och framför allt vid hoppbanan brukar det dessutom alltid vara jättemycket knott och dom är nästan ännu värre än myggen tycker jag. Vad använder ni mot insekter på era hästar? Är det någon som hittat något som fungerar mot brems?

P & K/ Ponnymorsan


Ännu en lärdom

De senaste dagarna har det hänt saker som har fått mig att tänka mycket på hur olika vi människor är funtade. Och hur mycket det förmodligen hänger på vad vi har med oss från när vi var små.

Jag och min syster fick alltid lära oss att man ska vara schysst mot andra. Kan man hjälpa en kompis, granne eller medmänniska så gör man det. Inte för att man själv har något att vinna på det, utan för att man kan. För att man bryr sig om andra. Man behandlar helt enkelt andra som man vill att dom ska behandla en själv.

Mina egna barn har fått samma livsfilosofi itutad i sig från det att dom var små både från mig och deras pappa. Vi försöker alltid leva så. Vi ställer mer än gärna upp för andra. Det är inte bara en gång som vi till och med lagt egna grejer åt sidan för att ställa upp. Nej, vi är absolut inga helgon. Det är inte det jag vill säga. Det finns säkert många som blivit sura på oss ibland. Men vi FÖRSÖKER alltid hjälpa till och vara schyssta om vi kan.

På något sätt så tror jag att alla andra också har ungefär samma uppfostran. Jag tar liksom för givet att jag kan förvänta mig att andra ska vara likadana tillbaks. Trots mina dryga 40 år så har jag fortfarande inte riktigt fattat att det inte är så. Och varje gång jag tvingas inse fakta så blir jag lika förvånad, besviken och arg. Det går åt massor av energi helt i onödan.

Nu har jag dock bestämt mig för att en gång för alla inse att det finns människor som bara gör saker för egen vinning. Som bara hjälper andra om dom har något för det. Som inte har förstått att man har mer att vinna än att förlora på att vara generös mot andra. Det är deras problem och jag tänker inte ödsla mer energi på dessa personer!

P & K/ Ponnymorsan

Pass nr. 2

Igår var det dags för Jennie att rida Avve igen. Dressyr stod på schemat och enligt Linnéa så hade det gått riktigt bra. Hon red honom mycket i en låg och lång form och fortsätter det att funka så här bra så blir det nog tävling. :)

Vi har även börjat lägga upp lite planer för sommaren. Trots flytten så kommer vi att kunna nyttja samma bete som ifjol. Det blir Avve och Sorino och förhoppningsvis en ponny till. Nu när inte lilla älskade Tara finns längre så skulle vi behöva en till så risken att någon ska behöva bli kvar ensam vid tävling och liknande inte ska bli så stor.

Det är inte riktigt spikat ännu när det blir betessläpp, men ganska snart efter skolavslutningen skulle jag tro. Det kommer att bli så skönt att ha Avve här hemma igen. Vi trivs ju jättebra på ridhuset, men så här på sommaren så är det så himla mysigt att bara kunna traska ut till hagen och titta på hästarna! :)

Sedan i juli åker Linnéa ner till sitt sommarjobb igen så då får jag äntligen vara 1:e Ryttare igen! :) Det ska bli superkul att rida ut på alla mysiga vägar här i Myckle igen!

P & K/ Ponnymorsan

                                                Det kommer dock att kännas tomt utan Tara på betet...

Nytt i sadeln

Idag har Avve fått vara med om något spännande! En ny person i sadeln som hopptränar honom! En del av vår nya plan med honom har precis påbörjats. Jennie, en jätteduktig tjej i vår klubb kommer nu att rida honom några gånger och sedan om allt känns bra, starta honom i avd. B på Kågedalens lokala hoppning den 2/6.

Jennie coachade Linnéa litegrann ifjol somras/ höstas. Hon har själv ridit och tävlat ganska mycket både på ponny och stor häst upp till medelsvår hoppning. Vi kände att det kunde vara en bra idé att låta någon annan prova honom. Dels för att få ett utlåtande från en med lite erfarenhet och dels för att ev. bryta ett mönster hos Avve.

Vi kom direkt att tänka på Jennie eftersom hon dessutom rider både bra och mjukt men samtidigt kan vara bestämd när det behövs. Och vilken tur vi hade att hon dessutom kunde tänka sig att ställa upp! :)

Dagens ridpass gick i alla fall riktigt bra. Jag kom när dom nästan hade hoppat klart och Avve såg glad och taggad ut. Han blev stundtals lite stark och ville dra iväg, men hon fick ändå tillbaka honom och det var ju jätteroligt att se honom så hoppsugen igen! :D

P & K/ Ponnymorsan


När sommaren kom till Norrland

I helgen har vi verkligen fått en underbar försmak av sommaren här i norr! Strålande sol och välbehövlig värme hela pingsthelgen. :)

Igår var det ju Klubbmästerskap i dressyr och Linnéa och Avve startade i en klass; lätt B:2. Det såg riktigt bra ut på framridningen även om han inte riktigt var så alert och fluffig som han varit på sista tiden. Men det var ju också första riktigt varma dagen så det är väl inte så konstigt om man blir lite slö. Vem blir inte det liksom? ;) Trots en lite trött och varm häst som passade på att visa upp ett av sina snygga byten i mellangaloppen så skrapade dom ihop 63%. Inte något superresultat men helt okej och det räckte till en andraplats. :)

Klubbmästare på både ponny och stor häst blev två av våra duktiga lektionsryttare. Jätteroligt att se fina välmående ridskolehästar ridas av duktiga ambitiösa tjejer! :)

Efter ompyssling av ponnyn, mockning och annat nödvändigt skyndade vi oss hem. Väl hemma kastade vi i oss lunch, slängde på oss bikinin och la oss ute på altanen och steeeekte! Underbart! Kvällen ägnades i soffan med Eurovision Song Contest.

Idag var det så dags för uppstigning i ottan igen. Nu var det nämligen dags för stalljour. Tillsammans med Avves grannes matte och hennes mamma har vi utfodrat alla ca. 20 privathästar och mockat hela ridskolestallet (32 spiltor och 13 boxar). Vi kom dock lindrigt undan eftersom ridskolans hästar går ute nattetid nu på sommaren och bara är inne några timmar på eftermiddagarna under lektionstid. Det är alltså inte så mycket mockning och framför allt inga höpåsar att fylla. :)

Efter mockningen och efter lite välbehövligt fika lånade vi Majas fina ponny Kopia och red ut en timme i skogen. Vi skrittade bl. a en jättedryg uppförsbacke som Avve tyckte var jobbig. Bra träning för honom dock. Det var supermysigt och hästarna var trots värmen pigga och glada.

Sedan var det bara att ta in alla lektionshästar inför aftonens ridlektioner och sedan skyndade vi oss åter hem för lite stekning. :)

P & K/ Ponnymorsan


För fint väder

Det är alldeles för fint väder idag. Jag vill inte alls vara instängd i en varm och syrefattig butik hela dagen. Jag vill vara ute och rida en mystur med prinsen. Plötsligt blev det grönt ute och nu känns det faktiskt inte så långt borta...


Nya tag

Nu när några dagar gått sedan floppen i Vännäs så känns allt lite ljusare. Vi har funderat, analyserat och konsulterat chefscoachen (=Syster Yster). Jag tror att vi kommit fram till en liten plan för Avve. Det känns ganska bra och Linnéa verkar riktigt taggad igen vilket ju är det viktigaste.

På lördag är det Klubbmästerskap i dressyr och Linnéa och Avve kommer att starta lätt B:2. Jag trodde först inte att jag skulle kunna vara där och kolla eftersom det är min jobbarhelg. Men så kom jag på att det är ju pingst så vi har stängt då! :) Det ser dessutom ut att blir riktigt bra väder (äntligen) så det blir nog en trevlig dag!

Imorgon kommer hovis och skor Avve. Det är inte så länge sedan han skoddes, men när vi skulle skruva bort broddarna så var dom så nednötta att det inte fanns något att få grepp om så trots ihärdiga försök av snälle maken så gick det inte. Därför fick det bli lite tätare pedikyrer så att lille prinsen ska få på sig sommardojjorna. :)

P & K/ Ponnymorsan

Recension Vännäs Ryttarförening

Mottagande - Betyg: 4. Trots att vi kom redan ganska tidigt på torsdag afton stod det funktionärer redo att önska oss välkomna och dirigera var vi skulle parkera. Eftersom ridskolan behövde spiltan Avve skulle stå i så fick vi låna en box under kvällen. Fick även hjälp att backa till transporten rakt och fint.

Uppstallning - Betyg: 4. Stallet i Vännäs är som jag skrivit i tidigare recensioner alltid trevligt att stå i. Eftersom ridskolestallet inte är så stort så blir det ofta en kamratlig stämning bland dom som står där.

Boende - Betyg: 3. Eftersom det var fullbokat i klubbhuset fick bo i en barack mellan klubbhuset och hoppbanan. Helt ok att sova i men väldigt spartanskt då det inte finns några möbler och det drog fruktansvärt kallt från dörren. Men det är å andra sidan sånt man får stå ut med när man tävlar på en mycket tight budget. ;)

Cafeteria - Betyg: 4. Vi var ju inte kvar så länge så vi hann inte nyttja cafeterian så jättemycket. Men det var i alla god mat och ett stort plus för att man varierar lunchmaten under helgen så att man inte blir så less. Bra priser.

Banor - Betyg: 3. Bra underlag på tävlingsbanan, undermåligt på framridning och framhoppning. Ganska roliga banor, men kanske i svåraste laget då det under hela fredagen knappt var några felfria ekipage. Fina hinder.

Organisation - Betyg: 4+. Något måste ha hänt sedan ifjol! Snabba ombyggnationer, funktionärer som vet vad dom ska göra och är på plats i tid. Trevliga och hjälpsamma funktionärer med inställningen: Det ordnar vi! :) Stor skillnad från 2012!

Allmän trivsel - Betyg: 4. Som sagt trevlig stämning. Så välstädat som man kan begära när det regnar och är lerigt överallt. Ryttarmiddag ordnad på fredagen som man dessutom rådigt flyttade in till ridhuset när inte vädrets makter riktigt ville vara med oss!

Stryk ett streck

Helgen blev långt ifrån som vi tänkt oss! Vi kom fram till Vännäs i ösregn på torsdag afton och Linnéa red igenom Avve ett dressyrpass i deras ridhus. Han var riktigt fin och lösgjord. Så det kändes som att det skulle kunna gå ganska bra med tanke på att hoppträningarna innan också gått bra.

Fredag var det fortfarande grått och mulet och endast ett fåtal plusgrader men åtminstone uppehåll. På framhoppningen hoppade Avve halvbra skulle man väl kunna säga. Inte super men det gör han ju sällan till första klassen. Men det var ju å andra sidan bara en 90 cm så med Avves hoppkapacitet så skulle han faktiskt kunna kravla sig runt banan trots allt.

Tyvärr så lade dock ponnyn in backen inne på banan. Han ville ingenting och svarade inte alls fram för hjälperna. Tre stopp och uteslutning blev resultatet. Linnéa var såklart jätteledsen och besviken. Men efter lite pep-talk från både mig och Tove så bestämde hon sig för att i stället bli arg och rida även 1 m.

Avve såg mycket bättre ut på framhoppningen till den klassen och jag tänkte att nu har han kommit igång! Men ack vad jag bedrog mig. Samma sak händer igen! Handbromsen i och han stannade ut sig igen. :(

Jag hade kunnat förstå om han inte sett så himla fin ut på träning veckorna innan. Eller om vi pressat honom att hoppa för höga klasser. Eller om han haft svårt för att hoppa. Men han har ju så otroligt lätt för sig att ingen av dessa klasser ska utgöra några som helst problem! Det var inte ens några titthinder han stannade på, vilket han ju gjort ibland tidigare. Suck!

Ganska direkt bestämde Linnéa sig för att stryka sig från lördagens klasser. Jag kände dock inte att jag orkade köra hem på fredagen så vi gick ut och tröstade oss med pizza och åkte hem på lördag förmiddag istället.  Så nej, den här helgen vill vi allt stryka ett streck över. Och sedan blir det att lägga upp en ny plan för våren och sommaren.

P & K/ Ponnymorsan


Packa mammas kappsäck

Just nu ser det ut som ett bombnedslag hemma. Håller på att packa inför helgens meeting. Jag irrar mest runt och river fram grejor och sedan kommer jag plötsligt på att jag ska plocka ur diskmaskinen. Mitt i alltihop ska middagen fixas. Fortsätter att försöka packa och plockar fram saker som jag plötsligt kommer på att vi inte får glömma.

Linnéa är i stallet och rider och börjar väl förhoppningsvis packa det som ska packas där. Kom precis nu på att vi inte har något helt klossgrimskaft! Det tuggade ju vår käre lille krubbitare sönder när vi var i Luleå i höstas! Nåja, det löser sig väl.

Det är skönt när tävlingssäsongen börjar vara igång, då har man lite mer rutin på packningen. Vi brukar faktiskt ha ganska bra koll på grejorna när vi åker. Lite panik blev det en gång för en massa år sedan när vi nästan var framme i Boden (16 mil härifrån) och kom på att tävlingskavajen var hemma! Detta var på den tiden när man måste rida i kavaj i regional klass. Men även det löste sig efter en dispens från överdomaren. :)

Vad är det värsta ni har glömt hemma när ni åkt på tävling?

P & K/ Ponnymorsan

Flitig ponnymorsa

Vad är det som händer? undrar ni. Flera inlägg under en och samma dag?? Jo håll i er bara, för nu är ponnymorsan inspirerad! ;) Helt plötsligt finns det så mycket som jag vill berätta om!

Förutom dressyrtävlingen så hann vi ju såklart med vår egen stilige prins också igår. Och som jag tidigare nämnt så var det ju 2-årsjubileum och allt så det blev några extra klappar och pussar såklart! :) Dagen till ära fick han ägna sig åt sin favoritsport - HOPPNING!

Det blev lite banträning med en massa titthinder. Vi har bestämt att alltid ha något "tittigt" framme när han ska hoppa. Det ska liksom bli vardag med grindar, murar och vattenmattor. Det ska inte vara något konstigt som man bara ser ibland. Grinden var redan framme så vi kånkade fram en murdel med ett valv som är heeemskt läskigt samt en presenning som fick agera vattenmatta under ett hinder.

Han hade först tänkt stanna på vattenmattan men vi hade det hindret riktigt lågt i början så Linnéa lyckades klämma över honom. Men det var ju jätteäckligt så Avve tog i och hoppade HÖGT över för att inte riskera att bli uppslukad av det gigantiska vattenhålet. ;) Sedan hoppade han den flera gånger, till slut utan att så mycket som blinka.

Murdelen hoppade han på första försöket nästan utan tvekan. Jätteduktig!! :D Och grinden har han ju hoppat flera gånger nu så den är egentligen inte något problem längre. Hela träningen gick i alla fall över förväntan. Han gick i en väldigt bra galopp och skötte sig super! Dom avslutade med att hoppa hela banan på tävlingshöjd där några hinder låg på 1 m och några på 1,10. Nemas problemas. :)

P & K/ Ponnymorsan


Ponnydressyr

Igår var det ponnydressyr (lokal och regional) på grannklubben Kågedalen. Vi var lite sena med att komma till skott och anmäla så Linnéa kunde tyvärr inte vara med. Hade väl i och för sig trott att det skulle finnas utrymme för efteranmälan med tanke på att dressyrklasserna här uppe ytterst sällan blir fulla. Speciellt inte när det är ponny.

Tyvärr ansåg man nu att det var vettigt att hålla nere antalet starter eftersom man har lektioner på eftermiddagen och då behöver tillgång till manege och ridskolestall. I lätt A:1 där Linnéa hade tänkt efteranmäla sig var det totalt 4 starter (alla kategorier sammanslaget)... Ingen av de andra klasserna hade heller några stora startfält.

Jag kan tycka att det är jättetråkigt för ponnydressyren i Västerbotten att man gör så här. Det finns inte många tävlingar att åka till i distriktet per år. Tänk om då dom som anordnar tävlingar kunde antingen A. arrangera tävling en lördag när man inte har ridskoleverksamhet att ta hänsyn till. Eller B. ha färre klasser så att man faktiskt kan ta emot fler ekipage i varje klass.

Vi får ju såklart skylla oss själva som inte anmälde i tid. Men jag tycker fortfarande att det är ett konstigt resonemang.

Men vi fick i alla fall en trevlig dag på läktaren där vi hejade fram våra klubbkompisar. Samtliga SRK-ekipage gjorde riktigt bra ifrån sig och det blev flera fina placeringar. Jätteroligt att ser hur tjejerna utvecklas tillsammans med sina ponnyer! :)

P & K/ Ponnymorsan


För två år sedan

Igår var det två år sedan vår lille prins klev in i våra liv. Det känns verkligen inte så länge sedan han kom ut ur hästbussen efter den långa resan från Åtvidaberg ända upp hit till Skellefteå. Tänk vad tiden går fort. Men det har ändå hänt mycket på den tiden. Bjuder på en bild från första ridpasset här hemma och en bild från passet igår! :)

 

Vårvindar friska

Ja det kan man verkligen säga! Fy tusan vad det blåser kallt hela tiden! Ingen vårvärme alls! Jag tittade på lite bilder från förra våren och nog är det mycket senare i år. Ifjol började mina krokusar blomma i slutet av april. Nu ser man just så pass att det tittar fram lite grönt.

Som jag sa så höll jag på att frysa ihjäl i förrgår under träningstävlingen (i och för sig delvis p. g. a feber), och igår var det dags igen. Jag hade ett möte med Ungdomsektionen igår afton och när det var klart skulle Linnéa rida ut. Medan jag väntade på henne satt jag på uteläktaren tillsammans med några andra mammor och kollade när tävlingsgruppen hade pay & jump. Jättetrevligt, men ack så kallt! Det var visserligen sol men det blåser ju iskallt varje dag nu.

Så om det är någon som har bra kontakt med vädergudarna så kan ni väl ta ett snack med dom? Förklara att vi verkligen behöver lite värme nu efter vintern och passa även på att be om en bättre sommar än ifjol, för den var verkligen inte mycket att skryta om!

P & K/ Ponnymorsan

                                                                              Sommar, ja tack!

Perfekt genrep

Förutom att jag hade feber och kände mig allmänt yr i bollen så avlöpte gårdagens träningstävling väl. Det blåste ishavsvindar men det var i alla fall uppehåll. Det var många ekipage som anmält sig och faktiskt även ganska mycket publik. Riktigt kul! :)
 
Avve skötte sig mycket bra. Första klassen (90 cm) hade han inte riktigt kommit igång, men det blev en godkänd runda. Ett stopp i grundomgången då han tittade lite på dom rosa lådorna och Linnéa hade honom inte riktigt så inramad som han behöver vara såna gånger.

Andra klassen (1 m) hade han kommit igång och tuffade på som tåget och frustade sig runt banan. Nollade grunden och ett litet retsamt pet i omhoppningen. Tiden var väl inte super men det var inte heller meningen att satsa på någon snabb omhoppning så det var helt enligt planen. Och ett nedslag bryr vi oss inte alls om eftersom det inte direkt är något stort problem. River gör han ju i stort sett aldrig så det är inte hela världen om det händer någon gång.

Nu var det inte heller några andra som nollade omhoppningen, så det blev ändå en andraplats i den klassen! Och det i konkurrens med en massa stora hästar eftersom den klassen var sammanslagen! Avve var hela tiden väldigt lugn och fokuserad, till och med på prisutdelningen och ärevarvet då han annars brukar vara minst sagt taggad! ;)

Jag har bara lite dåligt samvete för att jag inte hjälpte till att bygga bort banan efter tävlingen, med vid det laget var jag så slut och snurrig i huvudet så då var det bara soffan som hägrade. Jag brukar aldrig ta tempen, men i slutet så hade på mig två tröjor, min SRK-jacka och Linnéas dunjacka och först då frös jag inte, så nog hade jag feber. På hemvägen handlade vi pizzor till hela familjen och efter en dusch var det soffläge som gällde resten av kvällen.

P & K/ Ponnymorsan


RSS 2.0