Valborg

Idag är det ju valborgsmässoafton. Vi kommer att fira den på lite skilda håll. Sonen cyklar iväg till en kompis i grannbyn och maken jobbar. Så jag och Linnéa ska mysa här hemma med hennes gulliga kompis Agnes! Det blir lite grillning och det ryktas om cup-cakes till efterrätt! Mums! :) Sen lär väl inte tjejerna ha tid med mig riktigt, men jag tänder nog en brasa (i kaminen) och kollar på nån film eller läser en bra bok.

Egentligen har jag lite svårt för valborgsmässofirande. Vi hade tidigare en golden retriever som var fruktansvärt rädd för smällare och fyrverkerier. Eller rädd är egentligen fel ord. Han var fullkomligt skräckslagen och ångesten lyste ur ögonen på honom!

Det började när han var unghund och en raket kom mot honom. Efter det blev det bara värre och värre. Om vädret tillät brukade vi åka till en stuga vi har långt borta mitt ute i skogen. Där "firade" vi valborgsmässoafton för att han skulle slippa eländet. Annars fick vi lov att droga honom. Samma sak varje nyårsafton.

Det var så hemskt att se honom. Han mådde verkligen jättedåligt när han var så rädd och den lugnande medicinen hjälpte bara till viss del.

Därför tycker jag att alla som anser sig vara djurvänner borde låta bli att köpa raketer och smällare. Även om man inte själv har ett djur som blir rädd så kan det finnas i din närhet. Egentligen förstår jag inte varför man inte helt enkelt inför ett förbud. Förutom alla djur som skräms från vettet så skadas varje valborgs och nyår människor när det hanterar raketer.

Trevlig raketfri Valborgsmässoafton!/ Ponnymorsan

                                               


Bara vanligt vatten

De senaste dagarna har det verkligen hänt saker här på gården! Snön tinar så snabbt så man ser det nästan med blotta ögat! Det är så underbart! Det enda negativa är väl att det är så otroligt blött och geggigt överallt.

Varje år bildas det sjöar vid våra stora hagar, men i år tror jag faktiskt att dom är större än någonsin! Och varje år flyttar det in ett stort gäng med sjöfåglar! Vi har massor med gräsänder och ibland gäss och svanar. Några tranor brukar visa sig och nu har även storspoven börjat komma.

Imorse när jag hade skjutsat Linnéa till ridhuset gick jag en sväng och tog lite bilder. Önskar verkligen att jag hade en lite bättre kamera, men man ser väl i alla fall ungefär hur blött vi har det... ;)

I eftermiddag blev det återigen tågträning för Avve. Han börjar vara riktigt duktig. Nu är det nästan läskigare med allt vatten som rinner under bron! :) Men när han fått stå och titta en stund och man har förklarat (för hundrade gången) att det bara är vanligt vatten så går det bra!

P & K/ Ponnymorsan

                          
                                                           Mina fina krokusar börjar snart blomma ut.

       
                                                      Tara, Avve och nykomlingarna myser i vårsolen! :)

       
                                                            Travisarna har installerat pool!

       

       
                                                                   Vår egen ankdamm

                        
                                                Stallchefen Junior går morgonrundan för att kolla att allt är ok! :)

       
                                      Linnéa och Avve på den läskiga bron vid det läskiga vattnet. ;)


Jag <3 Avve!

När jag som bäst höll på att pyssla ute på tomten så ringde Linnéa (som var på ridhuset) och frågade om jag kunde tänka mig att rida Avve idag. Och då tog jag ju såklart chansen! :)

När jag hade mockat gick jag ut till foderladan och skulle fylla höpåsar. Döm om min förvåning när jag upptäcker att vi har slut hö! Som tur var så var världens snällaste make hemma så han fick hasta iväg och hämta mer hö hos min farbror.

Ridningen gick i alla fall bra. Linnéa ville inte att han skulle gå så hårt pass idag, så jag tränade mycket lydnad. På så sätt blev det ju inte så hård träning utan i stället fick han träna hjärnan lite.

Det blev mycket övergångar och halter. Tränade även lite ryggningar. Avve var riktigt fin! Han lyssnade jättebra på hjälperna och gjorde flera raka och fina ryggningar. I somras hade han svårt för att rygga och när han ryggade så blev det ofta snett och vingligt.

Fick även en liten pratstund med gulliga Hugo i stallet. Han är Chrille och Stinas (som har travhästarna) son. Han är fyra år och ska köra lopp som pappa när han blir stor! Supersöt! :)

Det har förresten flyttat in tre nya blivande stjärnor till stallet. Dom är två år och kom igår men verkar redan känna sig hemma. Det blir spännande imorgon bitti när vi ska släppa ut dom. Men enligt Stina ska dom vara snälla och väluppfostrade.

Ikväll blir det en tidigkväll. Kl. 7.30 imorgon ska Linnéa vara på ridhuset för stalljour och innan vi åker ska vi ju hinna göra stallet här hemma.

P & K/ Ponnymorsan


Linnéa och Avve på Carrekurs

Äntligen!!

Äntligen känns det som om våren börjar komma på allvar! Solen skiner, fåglarna är helt hysteriska och termometern visar på 8,7 plus redan nu på morgonen! :)

Egentligen har jag en hel del jag borde göra här inne, men det tänker jag strunta i! Idag blir det promenad, lite fix ute på tomten och ev. lite frisering av Taras man.  Den är minst sagt vildvuxen och nästa helg ska hon tävla dressyr, så då måste man ju se lite proper ut! ;)

P & K/ Ponnymorsan

       
                                                            Tara på KDRF´s dressyrtävling i höstas.


La Vena

Igår var det dags för ett inhopp med Torsdagstanterna igen. :) Måste verkligen säga att det är världens härligaste ridgäng! En samling "tjejer" i varierande åldrar som alla har passionen för hästar och ridning gemensamt.

Igår stod det dressyr på schemat och jag fick rida ett fullblodssto som heter La Vena. La Vena är född 1990 och har tidigare i sitt liv haft föl. Hon har svankrygg och hängmage, men man ska inte låta sig luras av hennes utseende. Hon är riktigt sportig och jätterolig att rida! Pigg och glad och gör alltid rätt om ryttaren gör rätt. Hon kan lätt bli lite övertaggad om det blir mycket galoppövningar och när det är hoppning.

Igår tränade vi mycket på serpentinbågar där vi red lite sidvärts i bågarna. Vi varierade åt vilket håll vi skulle flytta hästens bakdel. Det var jätteroligt och La Vena var riktigt duktig. Hon kunde till och med ställa sig lite åt vänster vilket hon annars har lite svårt för.

Sen fick jag även lägga in lite travökningar på långsidan vilket är La Venas specialitet! Ingen av ridskolehästarna kan öka traven som La Vena kan! :) Hon tycker också att det är väldigt roligt, hon vet direkt vad hon ska göra när man driver på henne lite och sedan vill hon bara öka varenda gång man passerar den långsidan! :D

Nu är det i alla fall helg igen. Veckorna går så fruktansvärt nu tycker jag. Man hinner verkligen inte med. Den här helgen har vi inga tävlingar eller träningar inplanerade. Ganska skönt faktiskt. Ibland behöver man bara får vara hemma och fixa.

P & K/ Ponnymorsan
 
                                                 
                                                                                  La Vena


Ponnylag

Såg idag på Västerbottens Ridsportförbunds hemsida vilka klubbar som anmält till lagserierna. Blev lite besviken när jag insåg att det bara är tre lag anmälda till ponnyernas dressyr div. 2. Förutom vårt lag så är det Vännäs som ställer upp med två lag!

I hoppning div. 2 så är det totalt fyra lag som ska tävla och div. 1 blir inställt p. g. a för få anmälda lag. Tycker att det är jättetråkigt, det finns ändå ganska många klubbar i Västerbotten numera. Vi fick ju själva inte ihop ett lag i hoppning, och just så pass ett lag i dressyr. Ifjol hade vi två lag i dressyr. 

Jag undrar lite vad det beror på. Är intresset att tävla i lag så litet? Jag har lite svårt att tro det. Att tävla med laget var ju det roligaste man visste när man red ponny! Alla såg det ju som en ära att få representera klubben. Man hjälpte och peppade varandra och lagklasserna var ju alltid lite extra spännande. Är ponnyryttarna idag mer "ego" och vill tävla för sin egen skull? Är klubbarna dåliga på att peppa och att organisera lag? Eller är det (som jag tror) en ekonomisk fråga?

Att tävla har ju rent generellt blivit dyrare på senare år. Anmälningsavgifterna och uppstallningskostnaderna har blivit högre. Licenspriserna har höjts. Och framförallt, bensinpriset har skjutit i höjden. Med dom avstånden vi har här uppe så börjar det ju kännas rejält i plånboken när man varit på en tävlingshelg.

För ponnyrytttarna är det ju heller inga prispengar att tala om, utan i bästa fall får man tillbaka anmälningsavgiften. (Vilket jag i och för sig tycker är rätt. Barn ska inte tävla om pengar). I ponnyryttarnas fall är det i slutändan inte heller dom själva som ansvarar för ekonomin utan det är ju föräldrarna som ska stå för kalaset. En vuxen ryttare kan själv välja hur man vill prioritera för att ha råd med sitt tävlande.

En tråkig utveckling, och tyvärr har jag inget svar på hur man ska vända den. Men hur som helst ser jag fram emot att se hur det ska gå för våra duktiga dressyrtjejer i år! Hur slutresultatet än blir så vet jag att dom gjort sitt bästa och att dom representerat vår klubb på ett strålande sätt! :)

P & K/ Ponnymorsan

     
                                Ett av våra duktiga dressyrlag 2011. Tove Söderström/ Baronessa, 
                                Amanda Saric (utan Putte) och Emma Persson/ Jeltsin.

                     


Mutor funkar alltid!

Har precis kommit in efter att ha tågtränat Avve lite. Det gick superbra! Det finns ett ställe som är helt perfekt att stå på. Lagom nära järnvägen och vid en raksträcka så man ser tåget i god tid. Men dit gick det inte att gå idag p. g. a allt snöslask. (Inte för att vi är rädda för att bli geggiga om fötterna jag och Avve, men han sjönk ner till knäna!) Så i stället ställde vi oss vid "vår" bro över Bjurån. Det är inte helt optimalt, lite för långt ifrån och lite undanskymt från järnvägen så tåget kommer lite plötsligt och utan förvarning. Men det fick duga. Och då fick han ju samtidigt träna på att stå vid bron och titta på vattnet som OCKSÅ är läskigt enligt Avve! ;)

Som vanligt hade jag med mig muthinken och när tåget kom var han betydligt mer intresserad av det som fanns i hinken än av tåget. Han tittade upp en gång och sedan fortsatte han att försöka stoppa ner hela skallen i hinken! Duktiga Avve! :)

Men det är ju det jag alltid har sagt; Det är bra med hungriga hästar. Dom går att muta till det mesta! :)

P & K/ Ponnymorsan

         
                                                                      Snyggingen!!


Stallet

Tänkte att jag skulle presentera "vårat" stall lite! Stallet ägs av Thomas Lundström, men han har inga hästar där just nu så hela anläggningen med rakbana, hagar och allt hyrs av travtränaren Christian Månsson. Vi hyr våra två boxar av Christian.

I själva stallet finns sju boxar och i foderladan finns två boxar. Det är ganska stort och luftigt i stallet. I mittgången finns duschmöjlighet för hästarna. Vi har även toa, tvättmaskin, fikarum och uppvärmd selkammare.

Just nu har Christian några av hästarna på lösdrift i två stora hagar med fina nybyggda vindskydd och uppvärmda vattenkoppar.

I stallet jobbar en anställd hästskötare, Camilla. Hon är så snäll och ger våra hästar morgon och lunch och släpper ut dom på morgonen. Så på veckorna behöver vi inte gå ut på morgonen! Lyxigt! :) I stället ger vi alla hästar mat alla kvällar samt att Linnéa fixar söndag morgnar. Stallet ligger precis bakom vårt hus så det är ju ganska smidigt för oss att gå ut på kvällen.

Bilderna togs i somras och jag har lånat dom från Linnéas blogg, http://sommarponnyer.blogg.se/

                               
                                                 Inne i stallet. Kvällsmaten har lagts fram.

                               
                                                       Tara och Avve säger hej! :)

                                
                                       Foderladan med boxar. Framför den högra boxen finns hö, 
                                                 bakom den finns Krafft, betfor m. m.

                                
                                                                       Fikarummet

                                
                                                  Selkammaren. Lite rörigt på bilden... ;)

                                
                                                       Taras hage. Vårt hus i bakgrunden.

                                 
                                           Stooora lösdriftshagar! Numera finns vindskydd även i den 
                                                                    högra hagen.

                                 
                                        Avves hage. Tyvärr kan inte ponnyerna gå i samma hage 
                                                  eftersom dom inte äter samma hö.


Erik-kurs

I helgen har Erik Berggren varit i Skellefteå och haft hoppträningar. Linnéa och Avve var ju med och tränade såklart! :) Erik är helt klart den bästa tränaren som Linnéa hoppat för. Han är otroligt pedagogisk och noggrann med alla detaljer. Även i framridningen har han stenkoll på allt och inget slarv släpps igenom. Dessutom behåller han lugnet i alla situationer vilket känns viktigt när det är många hästar i manegen samtidigt och dessutom många unga ryttare.

Jag tror att det var många som fick en och annan aha-upplevelse under helgens pass. Även bland oss som satt på läktaren. Tyvärr hör man ju inte riktigt allt som sägs i manegen, men ett och annat snappar man ju upp och man lär sig faktiskt ganska mycket av att sitta och titta.

Igår var Avve nästan mer uppe i taket än nere på marken. Han var helt galen och bockade mer än någonsin! Det är nog jobbigare för mig att se på än det är för Linnéa att rida. Hon börjar ju vara ganska van vid hans konster och brukar bara skratta. Men till och med hon tyckte nog att det blev lite för mycket för hon var lite irriterad på honom. Själva hoppningen gick ganska bra, men Avve fick lite straffkommendering av Erik och fick galoppera några "straffvarv" för att lugna ner sig lite. ;)

Idag var han lugnare och hoppade också bättre eftersom han var mer avslappnad. I slutet hoppade dom en bana som nog låg på ca. 1,20. Höjden på hindren har han ju aldrig några problem med. Med hans kapacitet skulle han med lätthet kunna hoppa små hus om han fick! ;)

Nu blir det att hoppa i duschen och sedan bänka sig framför tv´n för att se värlscupfinalen i hoppning. Heja RGB!!

P & K/ Ponnymorsan

                  

                                                                   Fin-Avve i Vännäs


Positiva tankar

Jag hade ju tänkt att det skulle räcka med negativa inlägg för ett tag framöver. Idag är det snöstorm. IGEN!! Jag ska strax iväg och jobba. Nu gäller det att mobilisera positiva tankar...

1.
Skotersäsongen blir lite längre för entusiaster som min son.

2. Linnéa ska få träna för en fantastisk hopptränare i helgen.

3. Vi är friska allihop.

4. Ponnyerna är friska.

5. Jag HAR i alla fall ett jobb att åka till i stormen. (Och jag jobbar ju inomhus).

6. Syster Yster är i Skellefteå och håller dressyrträningar så igår kväll hann vi träffas en stund.

7. Var på 7-årskalas igår vilket var jättekul!

8. Snön KOMMER snart att försvinna även om det inte känns så just nu.


P & K/ Ponnymorsan

Felix

Det blev ju två ridpass idag. Först tog jag hand om den långbente snyggingen här hemma. Underlaget just nu är ju allt annat än kul. Men vi trimmade en stund runt hagarna i alla fall.

När jag red fram gjorde jag mycket skänkelvikningar i både skritt, trav och galopp. När jag började skritta var han lite lat och svarade inte alls fram för skänkeln. Är det något som irriterar mig när jag rider så är det när inte hästen svarar framåt! Så jag fick vara lite övertydlig med vad jag ville några gånger, sedan blev det bättre. :)
I övrigt så blev mycket galopparbete och övergångar. Vi tränade mycket på att han skulle galoppera riktigt kort galopp. Tidigare hade han svårt för det. Men jag måste säga att Linnéa gjort ett bra jobb med honom! Han var jätteduktig! Och inte en enda gång tjurade han och ville vända! ♥

Sedan blev det snabb städning hemma. Det går fort när hela familjen hjälps åt! Efter middagen drog jag och Linnéa iväg till ridhuset. Linnéa red lektionshäst på hoppträningen eftersom hästtransporten är på service.
På lektionen med Torsdagstanterna red jag en fux som heter Felix. Han kan vara lite lat, men när man väl får igång honom är han riktigt fin. Vi hoppade en liten bana med dels lite halvknepiga svängar, dels kort och lång anridning. Det var jätteroligt och Felix var riktigt duktig! :)

Medan vi red och sedan under det obligatoriska fikat fick vi rapporter från hockeyn. Tyvärr förlorade AIK och därmed blev det SM-silver i år igen. Silver är ju jättebra och dom har verkligen kämpat stenhårt, men dom hade ju varit värda ett guld i år!

Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och sova som en stock och drömma att jag vinner en massa pengar så att jag kan börja rida med TT igen och vi kan köpa fler hästar! Och när vi bygger ett nytt stall till våra hästar så passar vi på att bygga en musikstudio till lillebror där han får ösa på med trummorna! ;)

Godnatt/ Ponnymorsan







Fina Felix!


Världens bästa AIK!

Viktig match ikväll. Om AIK vinner blir det en sjunde finalmatch. Vid förlust tar Brynäs guld. Men det kommer ju inte att hända, eller hur??

                           

                                                          Det är viktigt att visa sitt stöd tycker Guns! :)

Hej mitt vinterland!

Sitter hemma och tycker att livet är ganska trist just nu. Sedan igår har snön vräkt ner så när man nu tittar ut får man närmast julstämning. Vilket ju naturligtvis är mysigt i slutet av november-december MEN INTE I MITTEN AV APRIL!!!   :( Det hade ju börjat kännas som om våren faktiskt var på väg och så händer detta! Idag har jag vägrat gå ut. Jag har bara varit inne och plockat, tvättat och surat. I kväll ska jag på föräldramöte så då måste jag ju ut, men i övrigt får alla uteaktiviteter vara just nu.

Till råga på allt har vi snart årets första utetävling på SRK. Det känns ju lite avlägset att utebanan ska hinna tina OCH torka upp innan den 4/5. Men mirakel kan ju ske så det är bara att hålla tummarna. Med tanke på hur hårt tävlingssektionen och många andra sliter för att arrangera bra tävlingar så vore det ju jättetråkigt om man skulle bli tvungen att ställa in.

Men imorgon blir det nya tag och en mycket bättre dag, oavsett väder. Då ska jag både rida Avve och hoppa med min gamla ridgrupp Torsdagstanterna! :) Det ser jag verkligen fram emot! Jag känner att det har blivit lite negativa inlägg nu ett tag, men efter ridningen imorgon kommer jag att vara som en ny människa och då blir det ett glatt inlägg som får snön att tina! ;)

P & K/ Ponnymorsan

       

                                         Denna bild tog jag på tomten för ca. 3 veckor sedan


       

                                                   Utsikten från sovrummet idag


Ponnymorsa?

Har du börjat ställa dig frågan; Är jag en riktig ponnymorsa? Eller är jag helt enkelt en morsa som har ett barn som har ponny? Hur vet man? Finns det säkra tecken? Kan man göra ett test för att få svar?

Här kommer räddningen! Läs igenom följande påståenden:

• När det är dags för träning bär du på MINST två väskor, en sadel, ett täcke samt div. smågrejor som inte rymdes i väskorna.

• Du kan inte låta bli att kolla på ponnyer på Hästnet, trots att ni just köpt en ponny som överträffar alla förväntningar.

• Du har vid ett flertal tillfällen missat julbord, firmafest eller andra festligheter p. g. a en hoppträning eller tävling. Och det kändes inte ens som en uppoffring!

• Du blir stolt (på gränsen till tårögd) när någon säger att ni har en fin ponny!

• Du tycker att det behövs mer samordning och sammanhållning för klubbens ponnyryttare. Och VIPS så har du tagit på dig uppgiften som ponnygrenledare!

• Du tycker att Ponnyakuten är ett väldigt intressant tv-program.

• Du lusläser tävlingsterminen så snart den nya för året kommit ut.

• Frukost på sängen är väl ingenting jämfört med att få börja dagen i stallet?!

• När du får lite pengar över handlar du i första hand något till barnen, i andra hand något till ponnyn och i sista hand något till dig själv.

• Har alltid fikaväskan med!

• Bakgrundsbilden på mobilen föreställer (såklart) ponnyn!

• Dina stackars ointresserade arbetskamrater får stå ut med att se film från senaste tävlingen/träningen.

• Ledig tid tillbringas helst i stallet.

• Familjen börjar bli ganska less på att höra att kakorna i frysen är till klubbens tävlingar.

Känner du igen dig i minst 8 av de ovanstående meningarna, då kan du sluta undra. DU ÄR EN RIKTIG PONNYMORSA!! :)

     

                                                    Ponnymorsan in action!

Nåt att se fram emot??



Meteogram
, neste 48 timer

Meteogrammet: Myckle


Känns som om vi har några mindre roliga dagar framför oss... :( Fy sjutton, jag tror jag går och lägger mig nu och stiger upp om en månad! Godnatt!!

Lååång dag igår...

Hade egentligen tänkt vänta med att skriva om gårdagens tävling tills jag hade någon kul bild, men jag får väl lägga in några bilder senare. Vi hade ju med vår alldeles egen fotograf, Tove Söderström! :)

Kl. 04.15 ringde väckarklockan och drygt 6 åkte vi iväg mot Vännäs. Strålande sol om än ganska kallt var det när vi åkte, snacka om att vädret kan ändras snabbt! Vi hade ganska höga förväntningar eftersom Vännäs alltid brukar ha väldigt trevliga och välarrangerade tävlingar.

Den här tävlingen sattes dock in i tävlingsterminen med ganska kort varsel vilket märktes ganska tydligt. När vi parkerade transporten insåg vi att det skulle bli ganska geggigt på parkeringen när det blev lite varmare under dagen. Det kan man ju dock inte göra så mycket åt. Det är ju vår och anläggningen har dom parkeringar dom har.

När tävlingarna satte igång kändes det som om allt var fixat lite i sista sekunden. Framridningen var katastrof, bara gegga och djupa spår där man kört något slags fordon. Framhoppningen var placerad i det nya ridhuset, vilket ju i och för sig var bra. Helt okej underlag och gott om plats. Men man fick gå runt hela det gamla ridhuset för att komma till insläppet så det gällde att vara på hugget för att ha koll på när man skulle gå från framhoppningen.

Till 3:e klassen (Linnéas andra klass för dagen) fanns det helt plötsligt ingen funktionär på framhoppningen som höll koll på vilka som fick vara där inne. Och tyvärr är det tydligen så att har man "rätt" tränare eller kommer från "rätt" klubb så traskar man helt sonika in på framhoppningen när det behagar en! Och inte går man ut därifrån heller fastän den som egentligen står på tur kommit in! Grrr!

I första klassen var Linnéa och Avve felfria och hade ganska bra tid i omhoppningen. De red näst sist så vi var ganska säkra på att dom skulle bli placerade, men vi hade ju inte riktigt koll på vad dom andra hade för tid. När det så var dags för prisutdelning så var förvirringen total bland ekipagen som väntade utanför ridhuset. Man hörde ingenting vad som sades i högtalarna och ingen kom dit ut och sa något. Till slut chansade insläpparen på vilka som skulle in och det blev i alla fall rätt. Linnéa blev 4:a och fick en jättesnygg röd rosett! :) När dom skulle rida ärevarvet så höll dom dock på att rida på några små barn som av någon anledning hjälpte till med prisutdelningen! Vilket säkerhetstänkande!

Det värsta var nog i alla fall in- och utsläppet i lätt B. Ekipagen släpptes in och ut vid samma ställe. Då är det ju väldigt viktigt att den som står i insläppet har full koll så att inga hästar möts och sparkar varandra. När Linnéa skulle in frågade hon tjejen som stod där om ekipaget före var på väg ut. "Nää, du kan nog gå in nu" svarade den stackars lilla flickan osäkert. Linnéa går in och samtidigt kommer naturligtvis den andra ponnyn ut. Varpå Avve var några centimeter från att bli sparkad! Suck!

I den klassen var Avve betydligt mer spänd av en massa orsaker så det blev ett stopp på ett "titt-hinder", men i övrigt var han jätteduktig så vi var ändå helt nöjda med dagens insats! :)

Hemresan orkar jag inte skriva så mycket om. När det var dags att åka hade det börja snöa och blåsa ganska rejält. E4:an var en enda sörja och jag kan bara säga att det var den värsta biltur jag varit med om!

Nog klagat! Den 12-13/5 är det utomhustävling i Vännäs igen och då kommer det garanterat att vara hur bra som helst! :)

P & K/ Ponnymorsan

                     

                                                     Bjussar i alla fall på en bild av rosetten!


Trött mamma...

Uppdatering om dagens tävling kommer imorgon. Efter 17 mil i det värsta väglag jag någonsing upplevt är jag nu HEEEELT slut! Nu blir det soffan och en kopp te! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                                        


Och i paketet låg...

Denna snygga skapelse! :) Fick den ju av min kära storasyster och världens bästa svåger i födelsedagspresent, men den kom först idag eftersom Carre skulle brodera den på Lillhästen där hon jobbar. Är den inte supersnygg?? Jag kan bara meddela att den är lika skön som den är snygg. Det känns som att ha ett gosedjur på sig! ;)





Snygg brodyr, eller hur?! ;)



Flagglogga på ena ärmen.


Jag kommer att vara den snyggaste ponnymorsan på tävlingarna imorgon!! ;)

P & K/ Ponnymorsan









Paket! :)



Det kom ett paket med posten idag! Vad kan det vara? Det kan hända att det kommer bilder senare idag! :D

Vännäs

I helgen är det tävling som gäller igen. Den här gången åker vi till Vännäs för inomhushoppning. Det ska bli jätteroligt! I alla fall när vi väl kommit fram. Den där biten med att stiga upp halv 5 och sedan sitta och köra 17 mil med hästtansport kan jag gärna vara utan om jag ska vara ärlig... ;)

Den här tävlingen blev insatt i tävlingsterminen med ganska kort varsel, vilket var bra eftersom flera tävlingar i Umeå ställts in p. g. a kvarka. Det vore ju för hemskt om det skulle gå flera veckor utan tävlingar! :)

Vi åker bara över dagen och Linnéa och Avve ska rida lätt C och lätt B. Blir spännande att se hur han reagerar då detta blir deras första inomhustävling borta tillsammans. Egentligen borde han inte bry sig speciellt mycket eftersom han tävlat väldigt mycket tidigare, men man vet ju aldrig med hans fullblodsnerver...

Nä, nu är det bäst att jag går och piffar till mig lite innan jag ska jobba. Man vill ju inte skrämma några kunder! ;)

P & K/ Ponnymorsan

       

                                                       Senast vi var i Vännäs var i höstas.


Åter till vardagen

Eftersom det inte ser så lysande ut i hockeyn just nu så kan jag ju lika gärna passa på att uppdatera lite. Idag är ju första vardagen efter påsk, men jag hade ju som sagt lite tur med mitt schema så jag var faktiskt ledig idag också. :)

Förutom det vanliga pysslet hemma har jag varit på stan och fixat lite åt ponnytjejerna. Dom har nämligen myskväll på SRK ikväll. Jag har hyrt fem filmer åt dom och sedan skulle det ju inhandlas en del nödvändigheter till Linnéa inför kvällen. Man kan ju inte ha filmkväll utan godis, snacks och dricka! ;)

Det blev lite stressigt innan vi kom oss iväg när jag skulle skjutsa dit Linnéa och hämta pizzor till tjejerna. Linnéa blev nämligen sen i stallet eftersom hon var tvungen att stå och beundra sin vackra ponny! :D

Lillebror var lite avundsjuk när vi skulle åka. När jag erbjöd honom att hänga med och tillbringa en kväll och natt med sju hästtokiga tonårsbrudar så var han dock inte så intresserad. Konstigt... ;)

Imorgon blir det i alla fall jobb efter en hel veckas ledighet. Det är risk för att man känner sig som en rookie!

P & K/ Ponnymorsan


Nu kommer det...

...Det utlovade arga inlägget!! Nu har jag hunnit tänka och reflektera lite över det där som retade upp mig igår. Vad är det då som får en annars ganska snäll ponnymorsa att se rött? Jo, läktarryttare! Vad är läktarryttare undrar ni kanske? Här kommer en förklaring:

Läktarryttare: En person som är en självutnämnd expert på ridning. Det kan gälla dressyr, hoppning eller egentligen vilken gren som helst. Läktarryttaren är inte rädd att ha åsikter om nånting. En sak som kännetecknar läktarryttaren är han/hon oftast inte har speciellt breda kunskaper om det dom har åsikter om. Men dom TROR gärna att dom kan mycket och delar gärna och ofta med sig av sina "kunskaper".

Läktarryttaren har i de flesta fall inte ridit så många olika typer av hästar. Kanske några olika lektionshästar som är ganska beskedliga och inte så komplicerade att rida. MEN dom "vet" hur man rider ALLA hästar!

Förr i tiden (före internet) hittade man läktarryttaren just på läktaren i de flesta ridhus i landet. Numera finns dom även bakom sina datorer där dom ägnar stor del av sin tid åt att läsa andras bloggar. Dom är väldigt snabba på att hitta saker att kommentera och klanka ner på hos dom som skriver dessa bloggar. Varför? Är det för att hjälpa? För att komma med användbara tips på hur man kan förbättra sin ridning och nå framgångar? Nej knappast. Dom kanske försöker intala sig själva att det är så. Men som dom flesta av er redan förstått så handlar det främst om avundsjuka.

Tänk om man tänkte efter lite innan man skrev den där onödiga kommentaren. Här kommer några tips på vad man kan tänka igenom INNAN man skriver en elak kommentar på en blogg eller snackar skit på läktaren:

1. Vad vet jag egentligen om det här ekipaget? Har jag en aning om vad som är bakgrunden?

2. Hur stor är min egen erfarenhet av rida den här typen av hästar?

3. Kan jag verkligen utifrån en bild eller ett filmklipp avgöra vad det är man försöker åstadkomma med en viss övning?

4. Om personen i fråga rider för en instruktör: Kan jag mer än instruktören som hjälper ekipaget?

5. Skulle jag kunna säga detta direkt till personen?

Än så länge har jag inte personligen drabbats av en här typen av kommentarer på bloggen (men säkert på läktaren många gånger). Men kanske är det inte lika tacksamt att ge sig på en vuxen. Men jag hoppas att ni som drabbas av läktarryttare kan ha nytta av följande råd:

Ignorera vad dom har att säga. Det har oftast inget värde alls. Dom åsikter som räknas kommer från folk som känner dig och som kan säga vad dom tycker direkt till dig. Avundsjuka kommer man alltid att drabbas av i den här sporten och det är bättre att lära sig att skaka av det!

P & K/ Ponnymorsan

                   

                    Bring it on, läktarryttare, säger jag bara! Jag vet exakt vilka brister jag har och
                    jag försöker faktiskt förbättra mig!


Be aware!!

Imorgon kommer det att osa om den här bloggen! Det är en sak som verkligen stör mig just nu! Grrrr! Ikväll är jag för trött, men imorgon kommer det ett upprört inlägg från ponnymorsan!

Vilken natt!

Oj, oj, oj vilken natt vi har haft! Jag tror inte att någon i familjen sovit speciellt många timmar. Igår kväll när vi gick och la oss var maken oskadd. Vid frukostbordet satt han med handen i gips. Så här gick det till:

Märta, makens älskade lilla drever och jaktkamrat har fått ett specialuppdrag av polisen. Hon är sedan en tid tillbaka eftersökshund och kan kallas in vid viltolyckor för att spåra skadat vilt. Hon är ganska mallig över detta och försöker få oss att kalla henne Konstapel Märta... ;)

Vid ett-tiden inatt ringde telefonen och Märta med tillhörande husse blev utkallade att spåra upp ett trafikskadat rådjur. Det var första gången det var "the real deal" för henne så det var ju lite spännande. Inte helt lätt att somna om sedan dom åkt.

Till slut måste jag ändå ha slumrat till för plötsligt står maken vid min säng och säger: -Jag har skurit mig lite i handen. Kan du kolla om det behöver sys? Vid det här laget var jag ju klarvaken, och man behövde inte vara kirurg för att inse att ett besök på Akuten nog inte kan undvikas. Två djupa skåror i handen hade han lyckats åstadkomma. (Undrar hur rådjuret såg ut...)

Tjurskallig som han är körde maken iväg själv till Akuten. Till saken hör att Märta är VÄLDIGT fäst vid sin husse. Hon tror att världen går under om hon måste vara utan honom en stund. Så hon blev ju helt förtvivlad när han åkt. Det ylades, gnälldes och skälldes om vartannat. Hon måste ha väckt upp halva byn!

Hon fick till och med komma upp i sängen för att hon skulle lugna ner sig. (Jag kan ju tala om att enligt mig är det totalförbud på att ha hundar i sängarna!) Tyvärr hjälpte det bara en liten stund. Sedan fortsatte ylandet. Detta pågick fram till 6-tiden när den gipsade maken kom hem. Tydligen ville inte kirurgen sy eftersom såret ansågs vara för orent. Så nu är han ihoptejpad och gipsad för att det ska få läka.

Ja, så i stället för att ägna resten av påskledigheten till renovering så är han nu lätt handikappad. Undrar om han är berättigad till hemtjänst?...

P & K/ Ponnymorsan



När hon inte jagar eller är spårhund vill Märta helst mysa i sängen! :)

Glad Påsk! :)

Idag är det ju långfredag och då ska man ju egentligen sitta inne i finkläderna och ha tråkigt och lyssna på sorglig musik. Men det struntar jag i! ;) Jag tog en heldag i stallet i stället! Med hårdrock i radion!

Först gick vi en promenad med Avve. Vi tänkte inte riktigt på att det är helgtrafik, så vi hade hoppats att vi skulle träffa tåget. Tyvärr kom det ju inget tåg mitt på dagen men det blev i alla fall en mysig promenad med dotter och ponny. :)

Efter lunch gick vi ut igen. Linnéa red Avve medan jag myste med Tara, tog bort en massa vinterpäls (nu är papperskorgen nästan full), och mockade. Sopade och fixade till lite i stallet och foderladan också.

Sedan trimmade Linnéa lite dressyr med Tara och jag fotade och filmade lite. Tanten var lite stel och ovillig i början, men efter stund såg hon jättefin ut! :)

Nu har vi precis diskat bort efter middagen och jag ska alldeles strax gå ut och natta hästarna. Några av travisarna startar ikväll så det blir spännande att höra sen hur det gått för dom!

P & K/ Ponnymorsan

      

                                                            GLAD PÅSK ÖNSKAR TARA!!


Spännande dagar!

Igår kom





Väntar med spänning på


Dagens skörd

Igår tog jag ju hand om lilla söta Tara. Började med att ägna en halvtimme åt att ta bort lite vinterpäls. Hennes päls är inte att leka med kan jag tala om! :)

Sedan fick hon på en sko som hon tappat i helgen när hon var ute på skentur med sin stackars fodervärd. Av någon anledning fick hon panik av en travhäst (man kan ju tycka att hon borde ha vant sig med travhästar vid det här laget.) Det hela slutade i alla fall med en blåslagen och uppskrämd fodervärd, en tappsko och ett par trasiga tyglar.

Igår for jag ut och red en stund vid järnvägen och var lite sträng med henne. När man är en ponny på 21 vårar MÅSTE man kunna galoppera lugnt och städat och inte vara som en galning hela tiden!! ;)

Sedan blev det några varv runt hagarna där vi tränade lite sidvärts och att gå i låg form i både trav och galopp. Det där med formen var lite svårt tyckte Tara, men hon var riktigt fin i slutet! :)

P & K/ Ponnymorsan 


     

                                              Dagens pälsskörd. En halv papperskorg! :)


En bra kväll!

Hade en riktigt bra kväll igår! Jag har lite tur med mitt schema just nu, så jag har faktiskt påsklov nu i en hel vecka! Under helgen var jag ju knappt hemma, så det hade ju samlat på sig en del hemmajobb. Dagen ägnades åt tvätt, städning och annat kul. ;)

När sonen kom hem från skolan åkte vi till stan och satte honom i en frisörstol. Han blev så snygg! :) När jag kom hem igen var det bara att börja fixa middag och duka fint. Vi hade nämligen en lite försenad födelsdagsmiddag med mamsen och svärmor.

Riktigt mysigt! Årets första grillning med älgkött och paltmuffins. (Jag vet, det låter inte så gott men det ÄR jättegott!) Fick ju också blommor och presenter och ÄNTLIGEN TÅRTA!! :D

När gästerna åkt hem satte jag mig framför datorn och kollade livebevakningen av semifinalmatchen AIK - Gnaget. Vilken match! Jag kan ju bara tänka mig vilken stämning det måste ha varit i arenan! Önskar verkligen att jag varit där! Matchen slutade 8 - 2 till AIK! Underbart!

Idag har jag fått äran att ta hand om lilla Tara. Det blir riktigt mysigt. Vi får se om vi lyckas få på en sko som hon tappat på vänster fram så att det går att rida.

P & K/ Ponnymorsan

        

             Fick blommor, en jättefin frukt/brödkorg och en stor påse med svärmors beroendeframkallande skorpor!


Inlägg i repris


För ett tag sedan skrev jag ett gästinlägg i Linnéas blogg. Tänkte att jag kunde återanvända det nu när jag har en egen blogg. :) Det handlar om min tid som ponnyryttare!



Min ponny hette Lehmona. Hon var en korsningsponny med okänd härstamning som var född 1973. Min storasyster Carre (som numera är ridinstruktör och tränare) fick Lehmona som ungponny. Hon var då mer vild än tam och ganska svår att hantera eftersom hon tidigare blivit väldigt illa behandlad.

Carre som är en ganska tjurskallig person fick dock med åren riktigt bra ordning på Lehmona, så när det var dags för mig att ta över henne var hon jättefin. :)

Lehmona hade en del egenheter för sig. Till exempel så brukade hon passa på att lägga sig ner i snödrivor om det var en ovan ryttare som satt på. Då gällde det att vara snabb att hoppa av! ;) På sommaren var hon helt omöjlig att fånga i hagen. Man var alltid tvungen att vara två personer så att man kunde stänga in henne i ett hörn med hjälp av en longeringslina. Hennes favoritgodis var halstabletter!

Lehmona var en riktig allroundponny. Under sitt liv hann hon tävla i hoppning, dressyr, galopp, ponnytrav, monté, tolkning m. m. Hon var även ofta anlitad att köra brudpar.

Jag tävlade henne upp till lätt B i hoppning och dressyr med många placeringar. På den tiden var vi många ponnyekipage som tävlade för Skellefteå Ridklubb. Vi tävlade också lag och hade jätteroligt tillsammans. För att kunna frakta alla ponnyer till tävlingar runtom i Västerbotten och Norrbotten brukade vi hyra en av slakteriets lastbilar. Gissa om vi blev mobbade av dom andra klubbarna! :)

När jag gick sista året på gymnasiet lämnade jag bort Lehmona på foder till en jätteduktig tjej i Piteå. Jag kände att jag inte riktigt hade tid med henne p. g. a allt plugg. Det var ju förstås jättesorgligt, men Lehmona fick det jättebra och fick fortsätta att tävla många år till. Så småningom så köpte dom Lehmona av oss och det kändes som att det blev bra till slut.



 Jag och Lehmona på klubbtävling




 Snygg man var!! ;)




SRK´s ponnylag i hoppning 1986. Fr. v. Anki Frisk/ Safir, jag/ Lehmona, Ulrika Andersson/ Goliat, Carola Björkman/ Melissa, Malin Holmström/ Forest Girl, Erika Nyström/ Domigo, Anneli Forsell (Burén)/ Rollo, Malin Eriksson/ Ray.

 


Tävlingsdags!

Äntligen var då tävlingssäsongen igång! Både för Linnea/Avve och för klubben som anordnade första tävlingen för året i helgen. Och vilken helg det har varit! Över 90 ekipage från Sundsvall i söder till Gällivare i norr har gjort ca. 250 starter! Med andra ord ponnyer, ungar, föräldrar överallt! :)

Det har varit jättekul och jag tycker (även om jag är lite partisk) att det har flytit på bra. Det är så roligt när vi i klubben jobbar tillsammans för att fixa en bra tävling.

Tyvärr har det varit ovanligt många avfallningar. Jag har ingen statistik men det har verkligen varit SJUKT många som ramlat av! Jag har aldrig varit med om dess like på en hopptävling! Några gånger har det också sett riktigt otäckt ut, och jag hoppas verkligen att det gått bra för alla som blev tvungna att avbryta sin ritt på ett sätt dom inte hade tänkt...

För Linnéa och Avve har det i alla fall gått riktigt bra! Dom är så duktiga! Ni som vill läsa lite mer om ritterna kan få en rapport av ryttaren själv på http://vinterponnyer.blogg.se/

Måste bara får skryta lite över våra duktiga ponnyryttare i klubben. Det har varit hårt motstånd i alla klasser, men våra hemmaryttare rider snygga prydliga ritter och har tagit flera placeringar under helgen! Kul att se när många tyvärr bara rider på fart och ofta har mest tur när dom tar sig runt banan.

P & K/ Ponnymorsan



Visst är han snygg våran stjärna?!




En tredjeplats och en andraplats blev helgen facit! :)


RSS 2.0