Början på nåt bättre?

Bara några timmar kvar av 2013. För vår del har det varit ett väldigt svajigt år. Visst har det hänt roliga saker men det har också på många sätt varit ett jobbigt år. Det började med Taras skada och den ledsamma tiden efter att vi tagit bort henne. Sedan en tävlingssäsong som blev så helt annorlunda än vad vi hade hoppats på. En betessäsong som började med allmänt strul. Beslutsvåndor innan vi till slut bestämde oss för att annonsera ut vår vackre underbare prins. 

Till det positiva hör flytten till SRK där vi trivs så himla bra och där Linnéa har både kompisar och träningsmöjligheter. Avves utveckling i dressyren och hans fina debut i större sammanhang. Och för mig var ju såklart mina starter i dressyr med fin-ponnyn riktiga höjdpunkter! :)

Mer utförligt än så tänker jag inte sammanfatta året som gått utan nu blickar vi framåt och vad som händer 2014 kan ingen veta. Man får ta det som det kommer och som en klok människa en gång sa:

"Man ska inte oroa sig för morgondagen. Det gör inte morgondagen bättre. Det gör bara den här dagen lite sämre."


I söndags hade vi i alla fall lilla julafton med syrran, Ubbe, min mamma och en moster och farbror till mig. Det var jätteroligt att träffas allihop. Vi åt gott och delade ut lite julklappar. Jag fick bland annat en supersöt Anna-Panna mössa med dalahästar av världens bästa storasyster och svåger! Hundarna fick äntligen träffa sin "lillkusin", Carre och Ubbes lilla valp Schåa. (Schåa är ett norrländskt ord och betyder arbeta vilket passar väldigt bra eftersom den lilla ulltussen har huuur mycket energi som helst.)

Igår red Linnéa ett dressyrpass för Carre och det gick jättebra. Avve var superfin och till och med den hårda coachen var nöjd. ;) Dom fick bland annat träna öppnor och samlad trav. Idag red dom ett lugnt pass och jag tror att både ponny och ryttare hade träningsvärk. ;) När dom var klara vid halv tre var det bara att ta in hästarna för då hade det redan börjat smälla en hel del ute och det var ganska oroligt i hagarna. Jag ser fram emot dagen när vi får ett förbud mot raketer och smällare. 

När det gäller försäljningen av Avve så började det plötsligt hända saker efter jul. Det är flera som har hört av sig och vi har en provridning inbokad. Det känns otroligt konstigt och jag undrar om jag kommer att tycka att någon duger åt vår lille prins?

Gott Nytt År!!/ Ponnymorsan

 Söta lilla Schåa har lagt beslag på Märtas favvo-boll! Modig liten tjej!

Min fina Anna-Panna mössa! 

Svisch bara...

... så var den julhelgen över! Hjälp vad fort det går! Många har väl varit lediga denna klämdag, men ponnymorsan var tyvärr inte tillräckligt förutseende. Allt för sent kom jag på att det kunde vara skönt med en extra ledig dag så när jag lämnade in ledighetsansökan så var det såklart flera som hunnit före. Nåja, nu hade vi ganska mycket att göra så dagen gick fort. 

Julafton red Linnéa ut en sväng på en PIGG ponny medan jag mockade och fixade i stallet. Naturligtvis väntade en massa godsaker i krubban när Avve kom in från hagen. :) Sedan var det julfirande hos svärmor som gällde. Mycket mysigt! Jag har nog varit snäll i år för jag fick den efterlängtade elvispen av mina gulliga ungar! ♥ Nu har jag inget att skylla på längre så nu är det bara att kavla upp ärmarna och baka! :D

Juldagen hade vi utsläpp. Maken ville passa på att skotta till gödselhögen så jag fick sova vidare medan han skjutsade Linnéa till stallet. Vi åkte sedan tillbaka på aftonen och planen var att Avve skulle få markarbeta. Men när vi kom till stallet satt det uppe en lapp att det var några som hade tänkt löshoppa. Vi har faktiskt aldrig löshoppat Avve så vi bestämde oss för att haka på. 

Jag misstänker att han inte löshoppat så mycket tidigare heller, för han tyckte först att det var lite konstigt. Han hoppade dock duktigt och det blev några riktigt fina språng. Tyvärr blev vi lite för taggade och höjde den där sista gången när vi egentligen borde ha gett oss. Avve som ju lätt blir lite osäker tyckte nog att matte borde ha suttit på hans rygg och talat om vad han skulle göra. För plötsligt blev det pallnit. Både jag och Linnéa kände oss väldigt korkade! :( 

Vi sänkte i alla fall och efter lite velande kom han några gånger och sedan fick han varva ner i trav några varv innan vi skrittade av honom. Vi får helt enkelt prova igen snart och bara ta det väldigt lågt så att han fattar vad det handlar om. 

Igår fick jag ta hand om ponnyn eftersom Linnéa skulle ha julmys med sina kompisar på kvällen och behövde förbereda lite. Jag red lite markarbete mot dressyr för att lösgöra honom och han var superfin! Jag hade bara travbommar och sedan red jag mycket serpentiner. 

Kvällen ägnades i exil i sovrummet så att Linnéa och brudarna fick ha resten av huset för sig själva. Men jag klagar inte! Myskläder, tända ljus, en god bok och en hel skål med popcorn för mig själv är ju inte helt fel! :) 

P & K/ Ponnymorsan

 
 

Förtroende

Idag hade vi utsläpp och Linnéa som hade sovit över hos Tove åkte direkt till stallet från henne. Så jag kunde ta en liten sovmorgon och tog med mig frukost till Linnéa. När jag kom till stallet stod ryttare och ponny redo i ryktspiltan så jag fick skritta fram medan Linnéa intog sin frukost på läktaren. 

Eftersom det stod barbackaridning på schemat så föreslog Linnéa att jag skulle släppa Avve lös i manegen så att han skulle kunna springa av sig lite om han ville. Sagt och gjort. På med hjälm och av med tyglarna och sen var det bara "Hopp-och-lek"! NOT! 

Avve är verkligen inte en speciellt självständig individ. Han är väldigt beroende av sina människor, så i stället för att passa på och busa så följde han bara efter mig. Så det fick bli lite frihetsdressyr istället. :) Vi har aldrig tränat NH med våra hästar. Vi äger inte ens en repgrimma. Men jag är helt övertygad om att med god hästhållning, bra ledarskap och sunt förnuft så bygger man upp minst lika bra förtroende hos hästen. Inget ont om NH. Men när man ser det samspel som Linnéa har med Avve och det samspel som hon hade med Tara så tycker i alla fall jag att det visar att det finns många metoder att nå dit man vill. 

Linnéa red sen en stund lösgörande arbete barbacka och sedan släppte hon honom lös igen. Det var så roligt att se vilken stenkoll Avve hade på henne hela tiden. Jag hade tänkte ta någon bild men min gamla knapptelefon börjar verkligen sjunga på sista versen så det gick tyvärr inte idag. Egentligen hade jag planer på att uthärda och vägra köpa ny telefon tills min blir så pass omodern att den kan klassas som retro. Men jag måste kanske tänka om ändå. 


P & K/ Ponnymorsan

 Det är tydligen roligare att busa MED ryttare!

Den börjar närma sig

Sakta men säkert kryper den allt närmare för varje dag. Jag menar dock inte julen i detta fall. Utan det är flunsan som obönhörligen närmat sig under veckan. Tisdag insjuknade mamman i grannfamiljen. 40 graders feber och allmänt eländig när jag tittade in med några Ipren på onsdag morgon.

Igår kom rapporter om att pappan i familjen trillat dit. Igår afton var jag och lillebror på skolans julfest en stund innan vi fick åka hem för att han kände sig febrig. Och nu på morgonen tittar minsta grannsonen in för att låna lite mjölk och även han låter nu grötig i halsen. 

Det bådar inte gott inför julen! :( Och vi som ska ha vårat årliga julmys med god mat och julklapsspel med grannfamiljen imorgon! Det kan vi nog tyvärr räkna bort och så är det bara att hålla tummarna att vi klarar oss över jul. Lillebror har i alla fall inte jättehög feber så förhoppningsvis blir det inte så allvarligt.

På skolans julfest igår hann jag i alla fall surra en stund med fd. Tarafodervärden Idas mamma. Mycket trevligt. Ida rider och pysslar numera om en annan ponny som bor i byn. Jätteroligt att hon hittat en ny ponny att ha roligt med!

Idag börjar jag jobba efter lunch så jag tänkte åka in till stan och fixa lite sista-minuten-shopping. För i helgen tänker jag inte sätta min fot i stan. Stallet och mys hägrar och det vägrar jag ändra på! 

Den snälle maken var igår på ridhuset och fick instruktioner inför sitt hedersuppdrag under julen. Han har nämligen lovat att sköta traktorkörningen så att inte gödselhögen växer till monstruösa proportioner. Det lär väl även bli aktuellt att köra in någon hösilagebal. De ordinarie traktorförarna måste ju få lite julledigt. Tänk att för inte allt för länge sedan skötte vi allt sånt själva när vi var "vicevärdar" i stallet här hemma. Det var visserligen ganska kul, men det är onekligen skönt att kunna välja själv när man vill och kan hjälpa till.

P & K/ Ponnymorsan

Hyllas dom som hyllas bör

Man får ofta höra att ungdomar i andra idrotter än ridning tränar så otroligt mycket. Att dom gör stora uppoffringar för sitt idrottande och hur fantastiskt det är att dom orkar med både skolan och sin idrottssatsning. Och visst är det så. Men hur många idrottande ungdomar lägger ner så mycket tid och energi på sin sport som en satsande ung ryttare gör?

Jag vet ärligt talat ingen annan idrott där en tonåring en normal tävlingsfri vecka lägger ner 12 timmar på sitt idrottande. Då har jag räknat lågt, två timmar per dag och en ledig dag. Många dagar blir det ju mer än två timmar. Och många veckor har man ingen ledig dag. 

Förutom sitt eget idrottsutövande så ägnar de flesta tävlingsaktiva unga ryttare mycket tid och engememang åt sin klubb. Man jobbar ideellt på tävlingar (hela helger samtidigt som man själv ska orka med att tävla), ställer upp som hjälpinstruktör/ stallvärdinna, sitter i Ungdomssektionens styrelse, har stalljourer. Listan kan göras hur lång som helst.

Hur ofta hör man talas om hockeyspelare eller friidrottare som jobbar så mycket för sin klubb? Och då menar jag inte lottförsäljning som föräldrarna fixar på sina arbetsplatser utan jobb som ungdomarna själva gör. 

Till allt detta kommer även ett stort ansvarstagande för en annan levande varelse. Är jag sjuk och ligger hemma i feber är det bara att pallra sig iväg till stallet om det inte råkar finnas någon annan som kan göra det åt mig den dagen. 

Självklart finns det många duktiga ungdomar i andra idrotter också, men jag måste ändå säga:

Hatten av för alla er duktiga tjejer och killar inom ridsporten som gör allt detta utan att få särskilt mycket uppmärksamhet i media! Hoppas ni inser vilken insats ni gör!

P & K/ Ponnymorsan

Sista för i år

Söndagens båda föreställningar av Luciashowen blev riktigt lyckade! :) Och fullsatta. Första föreställningen kom inte ens alla in, utan några fick komma tillbaka till andra föreställningen. Jag vet inte hur många som ryms på läktarna (inklusive de mobila extraläktarna) men uppskattningsvis 300 per föreställning. Det blev väl någon avfallning och någon tappad fackla, men inga katastrofer och alla deltagare - från småttingarna på käpphästar till instruktörerna utklädda till Judit & Judit - skötte sig perfekt! För att inte tala om hästarna som alltid ställer upp och gör showen så fantastisk! :)

Söndag kväll var vi ganska trötta jag och Linnéa. Jag räknade ut att vi varit i stallet och jobbat i 19 timmar under helgen. Det kändes i både ben och armar. Tack och lov var jag ledig igår så jag fick återhämta mig lite. Det blev lite bakning och städning, men jag tog mig faktiskt också tid att lyssna på julmusik och läsa en bra bok. 

Igår kväll var det dags för årets sista styrelsemöte. Vi försökte klara av punkterna ganska snabbt för sedan väntade julfika och besök av tomten! :) Vår gulliga ordförande Anita hade ordnat så mysigt och jag fick precis det jag hade önskat mig: ett presentkort på Claes Olsson (stavas det så?)! :D Jag vet redan vad jag ska shoppa. Men det återkommer jag till senare. 

P & K/ Ponnymorsan



Söte Cirrus som My Little Pony

Kadrilj


Årets lucia Tove Söderström med alla tärnor avslutade programmet.
 
 

Stegräknare

... skulle man ha haft denna helg. Det blir nog någon mil dom här dagarna. Just nu sitter jag i soffan och är helt slut. Men det har varit ett bra genrep! Årets show kommer att bli riktigt bra! :) För er som inte är SRK:are kan jag berätta att Luciashowen engagerar i stort sett hela klubben på ett eller annat sätt. Bakar man inte hästpepparkakor så är man fikaförsäljare eller parkeringsvakt eller publikvärd eller showdeltagare. Själv är jag ju då vad man skulle kunna kalla scenarbetare.

Jag chockstartade mitt arbetspass idag med att hissas upp med traktorskopan i manegetaket för att montera spotlight-ramper. Sedan har det sprungits och fixats och burits rekvisita hela dagen. Linnéa red Avve i nya manegen medan vi förberedde i den gamla. Avve var tydligen värsta dressyrponnyn idag och visade bland annat upp fantastiska ökningar och byten i vartannat! ♥

I år deltar Linnéa i det traditionella fackeltåget tillsammans med lektionsponnyn Ellen. Ellen är en söt men bestämd liten fuxdam på 21 år. När Linnéa var 3 år fick vi låna Ellen som sommarponny. Då var hon ung och pigg och bockade av mig i skogen. :D Bocka kan hon fortfarande vilket hon ibland visar på lektionerna. 

Efter genrepet kollade jag en stund när Linnéa red Sorino. Till slut blev vi i alla fall klara med allt som skulle fixas och fick åka hem och äta, duscha och slappa. Imorgon blir det en ännu längre dag som börjar med utsläpp. Snart är det nog godnatt för ponnymorsan! ;)

P & K/ Ponnymorsan

 Söta Ellen! :)

Än så slank hon hit...

Det går inte med ord beskriva hur lycklig jag är att vi bytte stall och att vi nu har tillgång till en uppvärmd manege! För idag hade det inte varit roligt att rida ute! När jag kom till stallet i afton började det duggregna. Och innan jag hade fixat klart Avve och var på väg till manegen så ösregnade det. Jag vet att jag gnäller över vädret men vi är inte vana vid sånt här i nordligaste Norrland!

Snacka om att det var halkigt på stallplanen. Grabbarna som jobbar på anläggningen har varit jätteduktiga och grusat överallt, men det gruset håller på att sakta flyta bort. Jag lyckades halka omkull en gång i Avves hage och jag var väääldigt nära flera gånger på väg till och från manegen. 

Nåja, nog om det. Ridpasset gick i alla fall bra. Jag vet nästan inte vad jag ska träna på nu för Avve är så fin hela tiden. ♥ Så idag fick det bli fokus på tantens sits. Det behövs ju alltid. Jag gav mig till och med på att rida utan stigbyglar en stund. Vilket antagligen kommer att straffa sig imorgon... ;)

Jag har även ÄNTLIGEN kommit mig för att shoppa lusern, så från och med ikväll får älsklingen mumsa i sig det tillsammans med Krafften och höet. Han blir säkert glad. Hittills har han inte tackat nej till någon mat. (Förutom när han haft ont i magen förstås.)

Som jag skrev tidigare så var jag lite sugen på att baka idag. Nu har jag gjort slag i saken och snott ihop en banan- och chokladkaka. Hade tänkte frysa in den och ha den att tillgå när vi får gäster, men jag tror inte vi kan motstå den härliga doften. Det får nog bli lite frosseri redan ikväll! :)

P & K/ Ponnymorsan

 Ganska lyxigt att ha hela manegen för oss själva! :)




Uttråkad

Usch vad jag känner mig uttråkad. Det är sååå typiskt mig. När livet är hektiskt och det är full huggning hela tiden då längtar jag efter en ledig dag utan några måsten och planerade aktiviteter. När så den dagen dyker upp då tycker jag bara att det är långtråkigt.

Vädret fortsätter att göra mig besviken. Plusgrader och gröna gräsmattor även idag. Egentligen känner jag mig lite taggad på att baka men jag har inga ingredienser hemma. Och att åka och handla kändes lite för jobbigt. Men snart blir det bättre för i afton ska jag åka till stallet och ta hand om denna snygging:

 

Julstämning! Vart tog du vägen??

Det fluffiga vita snötäcke som täckte omgivningarna igår och gav en mysig julstämning är nu som bortblåst och ersatt med ett tjockt lager av blankis. :( Precis när det började gå att rida ut utan att riskera att hästen ska halka och bryta benen av sig. Det här är den värsta tänkbara vintertypen tycker jag. Jag tycker inte alls om vintern, men jag tar hellre -25 eller så mycket snö så att man nästan kräks av all snöskottning. 

Igår hade vi möte med in-och utsläppsgruppen. Vi planerade bland annat in hela julperioden. Det känns konstigt att börja tänka på vilka dagar man ska släppa ut hästarna nästa år. Det känns bra att träffas och surra allihop ibland. Allt funkar ju så mycket bättre om man har vissa riktlinjer som man försöker följa. Vi har bestämt ungefär vilka tider hästarna ska få gå ut och när dom ska komma in. Sedan får man såklart använda sunt förnuft med tanke på väder och annat. 

I helgen är det dags årets Luciashow så nu tränas det på inslagen alla tider på dygnet nästan. Fredag kväll har vi utfodring och Linnéa ska träna för fackeltågen. Lördag är det genrep hela dagen och söndag kör vi två föreställningar för fullsatta läktare så det blir inte en lugn helg direkt. Men jag kan absolut inte tänka mig att INTE jobba på lucia. Utan Luciashow blir det helt enkelt ingen jul. Nu får vi bara hålla tummarna att vi hinner få lite snö igen så att rätta stämningen infinner sig även utomhus! :)

P & K/ Ponnymorsan

 Så här mysig ser vår gård ut idag på morgonen. :(

Lyxvecka och glögghopp

Det här måste ha varit den bästa veckan på mycket länge! Det började redan på måndag. Efter stängningsdags var det dags för möte på jobbet. Chefen inleder det hela lite kort och säger sedan plötsligt: "Nä hörni! Ni har jobbat så himla bra den här hösten, så nu skiter vi i det här och går ut och äter istället! Jag har bokat bord på O´Learys!" Betydligt bättre än makaronerna och falukorven som dom där hemma fick äta! ;)

Onsdag hade lillebror terminsavslutning på Musikskolan så då fick vi oss lite julstämning där. Torsdag hade vi tjejer på jobbet adventsmys med god mat och julklappsleken. Som alltid hur trevligt som helst! :) Fredag gick jag och en klasskompis ut och åt för att fira att vi överlevt halva utbildningen.

Igår var Linnéa och Avve med på det traditionsenliga Glögghoppet. Tyvärr jobbade jag så jag kunde inte vara med och titta, men jag fick glada rapporter under dagen. Avve hade skött sig exemplariskt och nollade båda klasserna vilket resulterade i en gul och en blågul rosett! Superroligt med tanke på hur motigt det varit med hoppningen i år! Jag är så glad för Linnéas skull att hon fick känna att det faktiskt kan vara roligt att "tävla" hoppning igen! :D

Det har alltså varit ganska fullt upp i veckan. Inte heller idag har jag legat på latsidan. På förmiddagen hade jag och de andra grenledarna möte med ett gäng ryttare. Efter lite lunch och städning hemma så åkte vi tillbaka till stallet. Linnéa trimmade lite dressyr med Avve och han var jättefin. Han klipptes igår och hade tydligen skämt ut sig lite när hästarna skulle tas in från hagen. I början av dagens ridpass var han också lite övertaggad, men så småningom lugnade han ner sig och mot slutet tränade dom bytesserier så ryttarinnan var väldigt nöjd!

Enda lilla smolket i bägaren är att vår långbente älskling har blivit lite tunn. Vi har dock tänkt inhandla lusern i veckan och börja ge honom. Det borde göra susen! Avve är verkligen inte den typen av ponny som blir tjock bara av att titta på en höbal. 

P & K/ Ponnymorsan


Vill ha sommar igen...

 
 

Hur gaggig får man bli?

Skrev precis ett inlägg som bara försvann!! Grrrr! 

Redan advent

Nu är praktiken slut för denna gång och jag är tillbaka i verkligheten. Eller vardagen kanske jag ska säga. När man praktiserar är man ju bara inne i en annan verklighet. Hur som helst är det nu återigen jobb och plugg som gäller. Tufft på sitt sätt men jag är hemma betydligt mer och det är ju skönt.

I slutet av förra veckan blev Linnéa risig med hög feber och JÄTTEont i halsen. Ni vet så där så att man knappt kan prata och äta. Även medryttar-Josse var sjuk, så det blev lite kris i stallet. Men som tur är har Linnéa många duktiga och snälla kompisar som ställer upp när det kniper så det löste sig. :)

Lördag efter jobbet åkte jag upp till stallet och tog hand om allt. Utom ridningen eftersom jag inte alls hade tid till det. Det hade såklart varit jätteroligt att rida. Jag har inte ridit på flera veckor nu och jag är grymt ridsugen. Men det kommer väl förhoppningsvis fler chanser. Det var då mysigt att "bara" få fixa i stallet också. Jag är en sån där som tycker att det är otroligt avkopplande att mocka. Man hinner tänka igenom så mycket och det ger en viss tillfredsställelse att lämna boxen ren och fin till den fyrbente älsklingen. 

Igår söndag var Linnéa på benen igen och kunde rida. Hon hade förväntat sig en galen bomb men Avve var riktigt lugn och medgörlig med tanke på att han vilat i flera dagar. Kan det vara så att han börjar bli vuxen till slut? ;)

Under helgen har vi såklart även tittat en del på Globen Horse Show på svtplay.se. Både hoppning och dressyr. Igår njöt vi av de svenska framgångarna i Stockholm Grand Prix. Vilka duktiga ryttare vi har på gång! Jag säger bara Douglas Lindelöw!! Vilken kille! Det måste bero på hans norrländska gener! ;)


Söndagen ägnades för övrigt även åt lussebulle-bak och glöggmys. Jag kan säga att familjen uppskattade att jag för en gångs skull bakade till dom och inte till klubbens tävlingar. ;)

P & K/ Ponnymorsan

 

RSS 2.0