Många timmar

En sak som jag måste lära mig nu när vi "bor" på ridhuset, är att planera in prat-tid när jag beräknar hur länge jag ska vara i stallet. Igår fyllde jag ju år, men jag tyckte att jag hade tagit till tid så att jag inte skulle behöva stressa när jag kom hem. Jag hade till och med trott att jag skulle hinna baka en kaka innan gästerna kom.

Jag åkte till stallet vid 9-tiden och då borde jag rimligtvis kunna åka hem vid 12. Utan att ens behöva ha bråttom. Men ack vad jag bedrog mig. En timme försenad satte jag mig i bilen och styrde kosan västerut! Först kunde jag inte förstå hur jag kunde felberäkna tiden så radikalt. Men när jag tänker efter så gick det åt sammanlagt en timme till att prata med en massa trevliga människor. ;) Det är ju såklart jätteroligt, men jag måste nog börja ta med det i beräkningen.

Needless to say så blev det ju som vanligt den snälle maken som fick rycka in och baka kakan! :) Det är tur att han är tålmodig. I dag blev det inte så mycket bättre. Utsläpp av hästar vid 7.30 och hemresa vid 12.30... Men det har varit trevliga dagar. Igår red jag dressyr och vi tränade mycket galopp. Fattningar, samlad galopp och förvänd galopp. Avve var riktigt fin, även om jag tyckte att han hängde på lite i handen.

Idag blev det markarbete. Betydligt roligare tyckte Avve. :) Bommar på marken är ju EGENTLIGEN ganska tråkigt, men ändå mycket bättre än inga bommar alls! ;) Jag hade lagt upp två bomserier. Den ena på rakt spår där vi hade ganska kort mellan så att han måste samla sig. (Ungefär som övningen som jag berättat om tidigare, men den här gången med fyra bommar och inga upphöjda.)

Den andra bomserien låg på böjt spår. Tre bommar som jag efter lite uppvärmning la upp lite. Ganska jobbigt att lyfta på benen OCH vara böjd i kroppen tyckte Avve. Men han jobbade på jättebra! :) Till sist skrittade vi av ute. Tyvärr börjar det vara ganska isigt överallt, men lite skritt funkar ju. Och det var verkligen superhärligt att komma ut i solen och bara njuta!

P & K/ Ponnymorsan

                 Liiiite läskigt med nåt nytt i hagen. Bäst att man står en bit ifrån och sträcker på halsen... ;)

Var är påskkärringarna??

Skärtorsdag idag och påskkärringarna lyser med sin frånvaro. Jag som hade laddat med godis. Men jag deppar inte, desto mer godis till mig liksom! :)

Linnéa har nu åkt iväg till sitt påskjobb. Hon blir borta till på onsdag så nu får jag rycka in som ryttarvikarie. Fast jag blir ledig några dagar också. Vår gulliga medryttare (tillika Linnéas klasskompis) Josse tar hand om Avve några dagar och vår favoritfotograf Tove hjälper också till. Det känns jättebra då dom är superduktiga och ambitiösa tjejer båda två! Man kan känna sig helt trygg med att Avve blir väl omhändertagen. :)

Imorgon tänkte jag försöka komma iväg till stallet på morgonsidan för sedan på eftermiddagen blir det lite kalas. Jag fyller nämligen år då så jag ska väl försöka baka en kaka också. Jag är inte så jättehuslig av mig, men åtminstone EN hembakt sort måste man väl nästan bjuda på. ;)

I veckan har jag haft två möten med styrelseanknytning. Det är en del som är på gång nu så det är en intensiv period. Men det är jättekul och jag tror att vi kommer att ha mycket kul framöver i klubben. Tyvärr blir det dock inte något ponnylag i år heller. Vi skulle verkligen behöva en rejäl tillväxt på ponnysidan.

Nu ska jag i alla fall återgå till hockeyn och heja fram Sveriges bästa lag, Skellefteå AIK!!! Glad påsk på er!

P & K/ Ponnymorsan

Ponnyägarkörkort

Satt idag och såg gårdagens avsnitt av Ponnyakuten. Ja jag vet. Jag representerar väl inte riktigt den egentliga målgruppen. Men jag tycker att det är ett jättebra program. :)

Varje säsong förundras jag över hur vuxna människor tänker när dom skaffar ponny till sina barn. Jag menar, det här är ju oftast personer som klarar av att sköta ett jobb och en familj. Många av dom har säkert till och med ganska framstående positioner och är troligtvis tämligen välutbildade. (Med tanke på vad det kostar att ha häst.) Så dom kan ju inte vara helt ointelligenta ändå.

Men när det kommer till att köpa ett levande djur på 300-400 kilo som ett barn förväntas kunna ta hand om så verkar det som om all logik är som bortblåst. "Jag kan visserligen ingenting om hästar, men lilla Fia-Lotta har ju ridit på ridskola i två år så det ska nog gå bra. Och hon tycker ju att ponnyn är så söt." Alternativt: "Ponnyn har ju tävlat jättehöga klasser i hoppning så den kan nog en massa. Den springer visserligen väldigt fort, men det kanske ska vara så..."

Sedan är man jätteförvånad när det inte funkar. När barnet kommer hem gråtande för att ponnyn återigen har kastat av. Eller när det tog en timme att fånga ponnyn i hagen. Den här gången OCKSÅ! Eller när ponnyn för tjugonde gången skenar runt hoppbanan eftersom det stackars barnet inte har någon som helst kontroll över den.

I det här senaste avsnittet fick i alla fall några föräldrar komma till Tobbes gård för lite hästutbildning. Så himla bra! Dom fick både lära sig lite hästvett och prova att rida lite. Jag tror att vissa av dom fick en helt ny respekt för vad som krävs för att kunna ta hand om en egen häst. Det vore faktiskt något att införa för alla som tänkt köpa ponny till sina barn. Ett slags körkort eller typ som Grönt Kort. Man fick helt enkelt inte köpa hästen förrän både föräldrar och barn blivit godkända! Heja Tobbe Larsson!

P & K/ Ponnymorsan

                                                                 Årets härliga Ponnyakuten-gäng!

Faran över

Det var en betydligt piggare ponny som mötte mig i hagen imorse! :) Han var sig helt lik och var lika otålig som vanligt i ryktspiltan. Jag skjutsade Linnéa till Specialidrotten vid 7 och passade då på att mocka och fixa allt i stallet. Avve fick dock vila idag också eftersom han var så risig igår. Skönt att det inte blev så allvarligt i alla fall.

Nu har vi ju "bott" på ridhuset  i drygt tre veckor och det känns som om man börjar hitta sina nya rutiner. Det finns både för- och nackdelar med att ha hästen i ett så stort stall.

Fördelar:
1. Träningsmöjligheterna. Speciellt för ett hoppinriktat ekipage eftersom man har tillgång till allt hindermaterial. Man kan även träna oavsett väder och underlag tack vare manegerna.

2. Allt trevligt folk som man träffar! Både jag och Linnéa har ju kompisar där så det finns alltid någon att surra med.

3. Smidigt med in- och utsläpp eftersom man är flera som turas om. Man behöver inte ta varje morgon och varje kväll.

4. Lätt att få hjälp med mockning och ridning om vi inte ska till stallet någon dag. Eller som nu på lovet när Linnéa ska åka bort.

5. Många duktiga hästmänniskor att rådfråga när man känner sig rådvill.

Nackdelar:
1. Mycket folk inblandade i saker gör att det är större risk att något missas.

2. Små hagar.

3. Svårt att påverka t. ex utfodringstider.

4. Många unga tjejer = Risk för skitsnack och dolda konflikter. Inget vi drabbats av ännu, men jag är helt medveten om att det kan uppstå situationer så småningom.

Än så länge så tycker jag i alla fall att fördelarna övervägar helt klart. Vi trivs så himla bra, och det mesta går ju att ordna. Idag t. ex påbörjas Projekt Hönätsställning. ;)

P & K/ Ponnymorsan


Inte så piggelin

Idag på eftermiddagen skjutsade jag Linnéa till stallet. När vi kom fram såg vi att Avve låg i hagen. Det är någonting som alltid får varningsklockorna att ringa på oss. Visst händer det att han ligger och vilar i hagen, men det har också hänt några gånger att det berott på att han haft ont i magen. Därför åkte jag inte hem direkt som jag tänkt utan vi gick och tittade till honom.

Och inte såg han riktigt kry ut. Vi hämtade hö åt honom och han reste sig upp men var inte alls intresserad av maten. Stod bara och hängde med huvudet. Lilla gubben! :( Så det blev att promenera några varv runt ridhusområdet. Ett par gånger försökte han lägga sig när vi stannade. Usch vad hemskt det är när ens älsklingar inte mår bra!

Vi gick ett bra tag med honom och efter en stund började han ändå se piggare ut i blicken. (Han bajsade en gång när vi tog honom från hagen, men det har han gjort tidigare också när han haft magproblem. Det har inte alltid varit helt stopp). Vi provade att släppa honom i hagen igen, och den här gången började han mumsa på höet! :)

Linnéa hade sedan koll på honom hela eftermiddagen och det verkar som om det är ok nu. Nu kommer vi i alla fall att justera hans mattider litegrann. Tyvärr utfodras det bara tre gånger per dag i stallet och det blir lite för länge mellan måltiderna för Avve tror jag. Vi ska också fixa en ställning så att han kan ha sitt slow-feeding nät i hagen. Det är bara lite krångligt att få det att stå stadigt nu när det fortfarande är snö i hagen. Men det får nog den snälle maken tänka ut någon smart lösning på! ;)

P & K/ Ponnymorsan


                                               Här var det i alla fall bara mysstund och inte magont! :)



Borta bra men hemma bäst

Tänk vad det är skönt ändå att komma hem efter en tävlingsdag! Även om det bara är en dag och inte ett helt meeting så är det ändå en underbar känsla när man tagit hand om hästen så att han har det bra. Man har tömt bilen på grejor och skräp. (Vad man hinner skräpa ner mycket i bilen på en dag!) Fikaväskan är bortstädad och man har duschat länge och varmt. Och man vet att nu har man hela kvällen att bara slappa! :)

Dagen har i alla fall i stort sett avlöpt väl. Vädret har varit super och väglaget perfekt. Till första klassen (90 cm) blev det en lite kort framridning men Avve var ändå fin på framhoppningen så dom tog inte så många språng. Inne på banan var han sedan hur cool som helst och väldigt avspänd och fin! Han galopperade på rytmiskt och bara sökte hinder! Precis som vi vill ha honom och det är ju då han hoppar som bäst. Dom nollade grunden och fick ett stopp i omhoppningen, men det var bara en liten ryttarmiss eftersom Linnéa chansade och red en ganska snäv sväng men inte fick med sig yttersidan riktigt. Men vi var supernöjda! Jag tror aldrig att jag sett honom så avspänd och fin på tävling! :)

Till andra klassen (1 m) hade vi väldigt gott om tid eftersom dom la in en timmes paus (!) mellan klasserna. Vi gick iväg i god tid mot läktaren för att titta lite på B-ponnyerna innan det var dags att göra i ordning Avve igen. Då slår det oss plötsligt: VI HAR JU INTE GÅTT BANAN!! :-O

Snabbt in på banan och vi hann faktiskt gå den nästan två varv! Men då gick vi också i gångtävlingstempo och blev i det närmaste utkörda av speakern! Pinsamt!!

Avve var återigen jättefin på framhoppningen. Aningens piggare bara så det blev någon liten bakutspark. ;) Tyvärr spände han dock till när han kom in på banan av någon anledning. Vilket tydligen gjorde att det blev nödvändigt att stanna på en rektangulär vattenmatta. (Hemma har vi bara runda.) OCH på ett plank med lite text. Det var den klassen det. Suck!

Lite tråkig avslutning förstås, men man ska ju fokusera på det positiva och vi är inte speciellt ledsna ändå. Det var ju första tävlingen för säsongen och han har haft ett tävlingsuppehåll på nästan ett halvår! Det är bara att fortsätta träna!

P & K/ Ponnymorsan



Jösses Amalia!

Vilken dag! Det är tamej tusan mer hektiskt att vara ledig än att jobba! Var i stallet vid 10-tiden imorse. Började med ett möte som blev väldigt givande. Naturligtvis blev det ju en massa annat hästsnack också så det drog väl ut lite på tiden. ;)

Sedan skulle jag ju då ta hand om ponnyn. Ingen ridning dock eftersom det var vilodag idag för lille prinsen. Och det var nog tur det för det tog då en himla tid även utan ridning. Träffade en annan ponnymamma i stallet och surrade bort en bra stund. Sedan jobbade jag på riktigt duktigt med mockning och matfix. In med ponnyn och borsta och pyssla. Lät honom stå kvar i ryktspiltan medan jag gick ut och fixade hans hage. Den var inte direkt trasig, men ena handtaget var lite knäppt så jag bytte det och gjorde ett bättre fäste från elbandet till handtaget. Det blev riktigt bra så jag kände mig rätt nöjd med mig själv! :)

Släppte ut Avve igen och åkte hemåt. Klockan var då drygt två! Drygt fyra timmar och ingen ridning! Jag är väl inte alltid så effektiv kanske... ;) Hann sedan bara hem och äta lite och fräscha upp mig en aning innan jag åkte iväg till stan för en fika och lite shopping med en kompis. Jättetrevligt! :)

Aftonen har sedan ägnats åt lite städning, lite styrelsearbete och lite umgänge med familj och tidigare nämnda kompis. Nu är klockan snart 22 och det känns som om jag glömt att göra något, men det får faktiskt vara för nu måste jag nog sova lite så att jag orkar jobba imorgon.

P & K/ Ponnymorsan

 
 

Peppar, peppar...

... ta i trä. Jag törs knappt säga det högt (eller skriva det) men Avve verkar vara oskadd efter vurpan i förrgår. Linnéa red ut tillsammans med Maja och Kopia igår och han var precis som vanligt. Fortsätt gärna att hålla tummarna ändå för att vara på den säkra sidan! :)

Idag jobbar jag eftermiddag så jag försöker hinna ikapp med lite jobb kring ponnygänget medan jag botar en migrän som legat på lur nu i ett par dagar. Idag är det ju vårdagjämning och det känns ändå som om det ger ett litet hopp om vår, även om temperaturen ute inte är speciellt behaglig. Har dock hört rapporter om storm och oväder i södra Sverige så vi ska väl inte klaga. Solen tittar nästan fram lite försiktigt och det går ju som sagt åt rätt håll nu.

Imorgon är det min Avve-dag. Han ska vila inför tävlingen så det blir mest stallfix. Sedan ska jag även ha en liten träff med en av styrelsemedlemmarna. Tänkte även titta in hos instruktörerna och få klart lite planer för träningslägret till påsk. Det känns bra om man kan slå flera flugor i en smäll när man ändå är på plats. Vi har ju lite drygt en mil tlll stallet nu så man vill inte köra dit i onödan. Men vore det inte för det skulle jag kunna vara där varje dag för det är så trevligt att komma dit och dels träffa allt folk och dels se hur bra Avve trivs! :)

P & K/ Ponnymorsan

Men hallå där!

Är det mitten på mars eller är det januari??


Schack är väl trevligt??

Varför måste det alltid hända något när allt känns så bra? Förhoppningsvis så ska det väl inte behöva betyda något, men Avve lyckades naturligtvis gå omkull när Linnéa red honom på Specialidrotten idag. :( Dom skulle hoppa men hann bara rida fram så lyckades vår lille snubbelfot fälla sig själv och både han och Linnéa fick tugga grus. Linnéa har bara lite skrubbsår på händerna och Avve verkar ok. Men man vet ju aldrig. Det kan ju visa sig i efterhand också.

Linnéa kylde frambenen ordentligt efteråt och nu står han med Back On Track över natten så får vi se hur han mår imorgon. Men snacka om att jag fick lite puls när jag fick ett sms när jag var på jobbet: "Jag och Avve har gått omkull idag. Bara så att du vet." Va?? Inget mer?? Inget "Jag mår bra." ?? Eller "Var inte orolig, jag ska sluta med hoppning och börja med schack." ??

Till slut fick jag i alla fall tag på henne på telefon så att jag kunde slappna av. Ungar alltså! Dom har ingen aning om hur rädd en mamma kan bli! Men det lär dom väl inte heller förstå förrän dom själva blir föräldrar. ;)

P & K/ Ponnymorsan

              Ett annat tillfälle när jag försökte föreslå ett byte av idrott. Fick dålig respons även den gången...

Filmtajm

Bjuder på en liten hoppfilm. Inte från dagens träning dock. Men håll till godo ändå! :) (Tack Lillebror för redigeringen! ♥)



Snart drar det igång

Knappt en vecka kvar till årets första tävling! :D Jag vet dock inte än om jag kan följa med eftersom jag inte fått klart med min ledighetsansökan ännu. I värsta fall får det väl bli en nyttig men jobbig övning att släppa lite på kontrollen och låta den snälle maken visa att han fixar att vara tävlingsponnyförälder. Oj oj oj! Jag får lite ont i magen bara av tanken att släppa iväg dom själva utan mig! :/ Jag kanske skulle ta och skriva en checklista? Mest för min egen skull förstås. Dom lär ju inte bry sig om den, men jag kommer bara att må dåligt om jag ska gå hela dagen på jobbet och tänka på allt som jag borde ha sagt åt dom att tänka på... ;)

Vi har i alla fall lagt upp en plan för veckan för att optimera uppladdningen. Idag blev det lite hoppning i nya manegen. Det gick riktigt bra. Ett stopp när Avve plötsligt tyckte att han blev tvungen att titta på en rosa låda under ett hinder. Annars var han fin. Det blev ganska lugnt med några rundor på Strömsholmsfållan på ca. 1 meter. Linnéas kompis Maja var också med på sin ponny Kopia. Dom var också duktiga och det är verkligen roligt att se vilka framsteg dom gjort sedan Kopia kom till Maja. :)

Veckan som kommer ser ut ungefär så här för ponnyns del:

Måndag: Hoppning med Specialidrotten. Blir nog ganska lugnt, mer som markarbete.
Tisdag: Uteridning.
Onsdag: Uteridning.
Torsdag: Vila.
Fredag: En rejäl genomkörare i dressyr så att han blir ordentligt lösgjord.
Lördag: TÄVLING!!

P & K/ Ponnymorsan




Om hästköp

Det har ju varit en hel del prat om hästaffärer sedan SVT´s Plus tog upp detta häromsistens. Jag har ännu inte hunnit se avsnittet men det är ju onekligen ett intressant ämne. Det finns nog en hel del både köpare och säljare som på ett eller annat sätt blivit lurade eller åtminstone gjort sina missar under åren.

Själva har vi hittills varit förskonade från lurendrejare, men man kan nog aldrig vara för försiktig. När man köper eller säljer häst är det ju förutom mycket pengar också så mycket känslor involverade. Jag menar, det är ju inte som att göra en bilaffär direkt... Många defekter kan även vara svårt att bevisa i efterhand om det fanns där från början eller om det är något som tillkommit.

När man ska köpa häst är det så otroligt lätt att bara låta hjärtat komma till tals. Man blir förälskad och lyssnar inte till logiken som hjärnan försöker argumentera för. När vi var på ponnyjakt nu sist var Linnéa och tittade på en massa ponnyer som provreds och synades med kritiska ögon av både henne själv och av expertkonsulten Moster. Några ponnyer var väl inte riktigt vad man hade förväntat sig. Men det var ett par stycken som var riktigt trevliga. Det var inte helt enkelt att "välja bort" någon.

Det var dock här som hjärnan blev väldigt viktig. Och vi hade ju också tur som hade vår expertkonsult som var lite mer neutral och som kunde se på det hela med lite mer praktiska ögon. Att vi till slut bestämde oss för Avve berodde i slutändan på att han hade vissa kvaliteter som är bra i det långa loppet. Och så här i efterhand är både jag och Linnéa så otroligt glada att det blev han som fick flytta hit till de norrländska skogarna, för någon finare hade vi nog inte kunnat få!

Det finns så otroligt mycket man ska ta hänsyn till när man ska köpa häst. Men kanske ska man försöka att lyssna lite mindre på hjärtat och lite mer på hjärnan. Visst ska man känna för hästen och en viss personkemi behövs ju också, men det är så lätt att man faller för en häst av rent känslomässiga skäl och sedan visar det sig att man inte kan använda den till det man hade tänkt sig från början. Och då är nog risken stor att ingen blir lycklig i slutändan. Varken hästen eller ägaren.

P & K/ Ponnymorsan

                                                             Jag är så glad att det blev du, lille prinsen!

Oh happy day!

Hissa flaggorna! Låt champagnekorkarna flyga i luften! Det är en stor dag idag! Konstigt att kvällstidningarna ännu inte lagt upp den stora nyheten på sina nätupplagor! Alla likasinnade som precis som jag håller sig uppdaterade på tidningenridsport.se vet exakt vad jag pratar om: HAVREPAPPA ÄR TILLBAKA!! :DDD

http://www.tidningenridsport.se/Blogg--debatt/Bloggar/Havrepappa/2013/3/Det-ar-visst-nagon-som-ar-tillbaka/
 

En till!

Jamen vi tar väl en stalldag till när vi ändå håller på! Idag hade jag en alldeles egen Avve-dag. Mys-pys! Vi for ut en sväng i "skogen". Att kalla det skog är väl lite att ta i när man är van att hålla till ute på vischan, men det finns ändå en del mysiga ridvägar kring ridhuset. Nu under vintern är det ju inte så många som är plogade, men vi tog en sväng till Solbacken. Inte riktigt ända fram, men så pass så att vi såg Skopunkten-skylten. ;)

Det blev en ganska lugn ridtur. Mycket skritt, en del trav i låg form och en galopp. Det är ju nya omgivningar för Avve så jag tänkte att han kan få ta det lite lugnt och bara titta sig omkring. Och nog tittade han alltid! Det var mycket som var spännande! Snöklumpar, människor som promenerade, villor, ja allt möjligt konstigt som man inte stöter på i Myckle-skogarna!

Läskigast av allt var i alla fall en vägbom med en blågul skylt bredvid! Till slut tog han ändå mod till sig och vågade gå fram och titta på dom. Vår lille hjälte! ;) Men annars så var han riktigt fin även om han var lite tittig. Han stressade egentligen inte upp sig utan var bara lite spänd och gick ändå i en trevlig form och gjorde inga dumheter.

När jag släppt ut Avve i hagen igen och gett honom lunch så gick även jag och tog mig lite lunch. (Jag lär mig ganska snabbt, idag tog jag med mig mat!) Sedan fanns det energi nog att orka mocka och fixa Avves mat. Det blev en trevlig upplevelse att kliva in i foderrummet förresten! En tjej som har häst i stallet hade städat upp och ställt till alla fodertunnor så att man trodde nästan att man kommit fel! Jättefint var det! :)

P & K/ Ponnymorsan

                                                                      Superläskigt enligt Avve! :)

Anmält!

Nu har vi anmält till årets första tävling!! :D Vännäs den 23/3! Det blir en mjukstart med en lätt C och en lätt B. Nu är det bara att hålla tummarna att A: Avve fortsätter att vara i den fina form han är i nu, och B: att både jag och den snälle maken kan fixa ledigt från våra jobb så att vi kan åka! ;)

                                                                             Lääängtaaaar!!

Ta igen förlorad tid

Förra veckan var jag ju inte så mycket i stallet. Sista dagarna har jag i alla fall tagit igen lite av den förlorade hästtiden. Igår åkte vi tillsammans till stallet på förmiddagen. Det var ledigt i nya manegen så Linnéa passade på att hoppa lite. Avve var jättefin! Dom tränade på både lite raka och böjda linjer. Det gick så bra så i slutet fick han hoppa lite högre, vilket uppskattades! :) Sista rundan tror jag att hindren låg på 110.

När vi skulle bygga bort var både jag och Linnéa så hungriga så att vi var helt skakis. Vi höll nästan inte på att orka bära bort de sista hinderstöden! Hahaha! :) Det var lite dålig planering från vår sida att inte ta med något att äta. Vi är ju så vana att man bara kan gå in och ta sig något och sedan gå ut och göra klart i stallet. Men vi lär oss väl så småningom. Jag åkte i alla fall till Ica och handlade lite sallad och mackor, så vi tog oss en liten matpaus innan vi mockade och gjorde klart.

När vi kom hem fick jag skynda mig att fräscha upp mig lite för sedan var det dags för mitt första styrelsemöte. Det blev en hård start med ett 4,5 timmar långt möte med middag och allt! :) Men väldigt intressant var det och vi diskuterade verkligen ämnen som jag brinner för!

Imorse var det då dags igen. Klockan sju åkte vi iväg igen mot SRK. Linnéa red Avve på Specialidrotten och jag var snäll och fixade allt stalljobb så att vi inte ska behöva åka dit igen senare i afton. Det är vekligen lyxigt att inte behöva ta stallet varje morgon och varje kväll! Sedan har vi såklart fler hästar dom gånger vi har insläpp och utsläpp, men det är det faktiskt värt!

När jag åkte från stallet idag stod Avve i sin hage och hade trevligt med sin granne. Jag kan bara säga att jag misstänker att dom båda två kommer att ha trasiga grimmor inom en snar framtid... ;)

P & K/ Ponnymorsan

                                                Stallkatten Klas var rätt så sugen på lunch han också...

Konsten att njuta

Jo som sagt. Avve verkar då trivas i sitt nya hem! :)

                                                                          Foto: Tove Söderström

Ponnymöte

Igår afton hade jag möte med klubbens ponnyryttare och några föräldrar. Det är alltid roligt att träffa dom så här i början av året så att man har lite koll på vilka nya som tillkommit. Några har ju fallit bort som har gått över till stor häst. Extra roligt var det att flera föräldrar var på plats! :) Dom behöver ju också höra den information som jag har och dessutom har dom lite andra frågor än vad ungdomarna har.

Det kom i alla fall in lite förslag på olika aktiviteter att fixa under året. Redan igår kväll hade tjejerna en aktivitet tillsammans med övriga juniorer. Direkt efter mötet drog dom nämligen iväg på filmkväll. :)

Stallmässigt så känner jag mig lite off just nu. Jag har knappt varit i stallet nu när vi inte fodrar varje morgon och kväll som vi gjorde tidigare. Skönt förstås att ha lite mer fritid, men det känns lite ovant. Igår var jag dit en snabbis och kvitterade ut nyckel till privatstallet och foderrummet. Sedan skrev vi upp oss på några ut- och insläpp. Linnéa stannade kvar och jag åkte iväg till jobbet. Idag är jag ledig och solen skiner från en klarblå himmel så jag ska alldeles strax gå ut och njuta! Och i afton får jag äntligen hem älskade lillebror som varit och firat sportlov med en kompis! Härligt att ha alla på plats igen! :)

P & K Ponnymorsan

Filmen från söndagens träning

Efter dagar av tjatande så har jag nu lagt upp filmen från söndagens träning, så hoppas nu att ni kommenterar något gulligt så mammsen bli glad! // Linnea the one and only
 

Om säkerhet

Jag investerade för ett tag sedan i ett par säkerhetsstigbyglar. Det fick bli Mountain Horse-stigbyglar som löser ut vid avfallning. Jag hade så tur att jag fick tag på ett par på en Köp-och Säljgrupp på Facebook.

En av mina stora fasor har alltid varit att man ska fastna i stigbygeln om man ramlar av. En "vanlig" avfallning är ju oftast inte så farlig, men blir man släpandes efter en panikslagen häst så blir ju situationen plötsligt livsfarlig! För inte så länge sedan hände just detta en bekant till oss och hon hade nog änglavakt som klarade sig undan med några ordentliga blåmärken.

Vi försöker överhuvud taget tänka mycket på säkerheten vid ridning och hästhantering och jag tycker också att klubben har ett bra säkerhetstänkande. Linnéa använder alltid (i stort sett) skyddsväst när hon hoppar och hjälm är ju självklar vid all ridning! Vi försöker också hålla ordning i stallet så att det inte ligger framme saker som hästen kan fastna i.

En annan säkerhetsdetalj som jag tror att många, framför allt yngre, inte tänker på är mobiltelefonen. Jag kan bli tokig när jag ser folk sitta på hästryggen och sms:a! Man har inte fokus på hästen när man gör det! Händer det något och hästen blir skrämd så har man förlängt sin reaktionstid med flera sekunder! Däremot tycker jag att mobilen alltid ska vara med när man rider ut så att man kan ringa efter hjälp om något skulle hända. Pether Markne uttalade sig ju nyss angående detta med mobiltelefoner. Läs här---> http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2013/2/Markne-/

P & K/ Ponnymorsan


Flytta hit Tomas!!

Nej inte blev det något inlägg om helgens träningar igår inte! Jag skyller det på Linnéa. Jag ville nämligen att hon skulle redigera ihop en film så att jag skulle kunna visa er hur duktiga dom var, men hon orkade inte. Och själv är jag alldeles för oteknisk. Så om ni vill se film och om ni träffar min dotter i stallet så kan ni ju tjata lite! ;)

Det har i alla fall gått super! Lördag var det lite mer markarbetesbetonat som det brukar vara när Tomas kommer. Dom fick träna på lite skarpare svängar så det gällde att rida igenom hela svängen så att man behöll galoppen fram till hindret. Avve var jättefin och väldigt lydig. Tomas tyckte till och med att han var lite FÖR lydig och Linnéa fick vara väldigt försiktig med sin hand och släppa fram honom lite mer i formen. När passet var klart sa Tomas att det hade gått jättebra för alla i gruppen, men att Linnéa och Avve hade varit ännu bättre! Gissa om jag var stolt! :) Speciellt med tanke på att övriga i gruppen var vuxna (i vissa fall mer än dubbelt så gamla som Linnéa) och har åtskilliga fler timmar i sadeln! ;)

Söndag var det banhoppning. En lång bana med bl. a en kombination och ett par lite knepiga böjda och brutna linjer. Återigen var Avve en riktig liten stjärna. När dom tränat på olika delar ur banan var det dags att ta hela banan som låg på ca. 1 meter. Avve bara matade på, gick i en jämn rytm hela banan och bara sökte nästa hinder. Sedan sa Tomas att det kan helt enkelt inte bli bättre så dom fick inte hoppa mer! Linnéa hade nog gärna hoppat en gång på 110 också, men hon var såklart hur nöjd som helst! Och jag och pappan höll på att spricka av stolthet! ;)

När vi sedan satt och åt lunch sa Tomas att det enda tråkiga med såna här helger, är att han helst skulle vilja träna allihop på onsdag igen, och nästa helg. Vi övriga var överens om att det får han hemskt gärna göra. Han kan väl flytta upp hit och träna våra hoppryttare varje vecka?!

P & K Ponnymorsan

Trivselfaktor = HÖG!

Avve verkar då trivas som fisken i vattnet i sitt nya hem! :) Han hade legat och sovit i boxen i natt och när vi kom till stallet på förmiddagen så stod han i sin nya hage och mumsade hö och spanade på sina nya kompisar. Hur cool som helst! :D

Det känns så himla bra det här att jag nästan börjar ångra att vi inte flyttat tidigare. Alla man träffar är också så glada att vi är där och hälsar oss välkomna. Vi har nu fått klart vilken grupp vi ska tillhöra vad gäller in- och utsläpp så det känns ju jättebra!

Jag njöt i stora drag när jag mockade idag. Tänk att få mocka med spån i stället för pappersströ! :) Papper är väl bra på sitt sätt. Det blir ju väldigt lite damm, men det är INTE speciellt roligt att mocka med. Idag har vi hunnit få lite ordning i stallskåpet och det blev riktigt bra.

När vi gett Avve lunch i hagen så var det dags för föreläsning med Tomas Torgersen. Ämnet för dagen var Mental Träning och Horsemanship. Det var som alltid väldigt intressant och vi fick mycket att tänka på. Sedan hoppade ju Linnéa med Avve och det gick jättebra. Men jag tänkte berätta lite mer om träningarna imorgon!

P & K/ Ponnymorsan


Packa Avves kappsäck

Idag har det varit Stora Flyttdagen. Avve har nämligen flyttat från "vårt" stall till Skellefteå Ridklubb! En stor händelse i ponnyfamljens liv, eftersom vi haft häst i det stallet i nästan 6 år. Och i begynnelsen så var det min syster och hennes man som byggde stallet så då hängde man också där en hel del. På den tiden red jag ju ibland på vår nordis Riva som jag berättat om i ett tidigare inlägg.

Men livet förändras och jag tror inte att man ska vara alltför rädd för att prova något nytt ibland. Det här kommer att bli helt perfekt för framför allt Linnéa. På SRK har hon ju dels alla träningsmöjligheter och dels finns alla hennes kompisar där. För första gången sedan vi blev hästägare kommer Linnéa att ha stallkompisar i sin egen ålder och inte bara travgubbar. ;)

Naturligtvis finns det baksidor med att ha hästen uppstallad på en stor ridskola, men fördelarna överväger dock. Visst är det ett stort stall med mycket spring, men eftersom det efter hand kommit mer och mer hästar till travstallet så blir det faktiskt inte så stor skillnad. Avve står nu dessutom i en lite lugnare del av stallet med bara privathästar.

Nog om detta. Jag hoppas kunna visa lite bilder sen i helgen på Avves nya hem. Ikväll har Linnéa ridit ett dressyrpass för Carre. Jättebra inför hoppträningen imorgon! Avve var superfin och dom fick väldigt mycket beröm från moster! Hon tyckte att han travade bättre än någonsin! Väldigt roligt att han börjar vara så pass igång efter sin skada i höstas.

P & K/ Ponnymorsan

RSS 2.0