Om hästköp

Det har ju varit en hel del prat om hästaffärer sedan SVT´s Plus tog upp detta häromsistens. Jag har ännu inte hunnit se avsnittet men det är ju onekligen ett intressant ämne. Det finns nog en hel del både köpare och säljare som på ett eller annat sätt blivit lurade eller åtminstone gjort sina missar under åren.

Själva har vi hittills varit förskonade från lurendrejare, men man kan nog aldrig vara för försiktig. När man köper eller säljer häst är det ju förutom mycket pengar också så mycket känslor involverade. Jag menar, det är ju inte som att göra en bilaffär direkt... Många defekter kan även vara svårt att bevisa i efterhand om det fanns där från början eller om det är något som tillkommit.

När man ska köpa häst är det så otroligt lätt att bara låta hjärtat komma till tals. Man blir förälskad och lyssnar inte till logiken som hjärnan försöker argumentera för. När vi var på ponnyjakt nu sist var Linnéa och tittade på en massa ponnyer som provreds och synades med kritiska ögon av både henne själv och av expertkonsulten Moster. Några ponnyer var väl inte riktigt vad man hade förväntat sig. Men det var ett par stycken som var riktigt trevliga. Det var inte helt enkelt att "välja bort" någon.

Det var dock här som hjärnan blev väldigt viktig. Och vi hade ju också tur som hade vår expertkonsult som var lite mer neutral och som kunde se på det hela med lite mer praktiska ögon. Att vi till slut bestämde oss för Avve berodde i slutändan på att han hade vissa kvaliteter som är bra i det långa loppet. Och så här i efterhand är både jag och Linnéa så otroligt glada att det blev han som fick flytta hit till de norrländska skogarna, för någon finare hade vi nog inte kunnat få!

Det finns så otroligt mycket man ska ta hänsyn till när man ska köpa häst. Men kanske ska man försöka att lyssna lite mindre på hjärtat och lite mer på hjärnan. Visst ska man känna för hästen och en viss personkemi behövs ju också, men det är så lätt att man faller för en häst av rent känslomässiga skäl och sedan visar det sig att man inte kan använda den till det man hade tänkt sig från början. Och då är nog risken stor att ingen blir lycklig i slutändan. Varken hästen eller ägaren.

P & K/ Ponnymorsan

                                                             Jag är så glad att det blev du, lille prinsen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0