Stil eller inverkan?

Jag hittade ett citat från en intervju med Peder Fredricsson angående sits och inverkan. Frågan var vad han anser att man bör träna under varje ridpass:

"Du bör fokusera på din egen sits. Tänk över hur du rider, sitter och ger dina hjälper. Att ha en bra sits är väldigt betydande för kontrollen. Sitsen och kroppskontrollen är våra bästa redskap, därför bör vi vårda dem varje dag. Jobbar man inte med sitsen dagligen blir det väldigt lätt att man får olater, vilket drabbar ridningen så småningom."

Tycker att det var väldigt bra sagt. Och särskilt intressant nu när diskussionen om stilbedömning i hoppning är aktuell. Jag är för stilbedömning. Speciellt för unga ryttare. Tveksamt om det ska avgöra resultatet vid mästerskap, men innan man har kommit så långt som till SM så tror jag att det vore jättenyttigt om t. ex ponnyryttarna har ridit många klasser där god inverkan på hästen premieras.

För det är ju det stilbedömningen ska handla om - INVERKAN. Inte hur "fint" man rider. Inte hur fint knoppad hästen är eller hur snyggt man har matchat utrustningen. Det är inte det estetiska som är viktigt här utan hur man på bästa sätt hjälper sin häst att hoppa så bra som möjligt. Att ha något för att man rider med en god inverkan på hästen där man stör hästen så lite som möjligt över hindren, det ger i förlängningen riktigt bra ryttare.

Se bara på ryttare som Rolf-Göran Bengtsson eller Marcus Ehning. Dom rider väldigt mjukt och "fint" och ingen kan väl säga att det inte är effektivt? Och det beror inte på vilka hästar dom sitter på. Du kan sätta RGB på vilken häst som helst och han kommer inte att sitta med halvlånga tyglar och flaxande skänklar.

Tänk om vi om några år har ett gäng ryttare som rider som dom, vilket landslag vi kommer att ha! :)

P & K/ Ponnymorsan


                                                 

                                                  Marcus Ehning kan det här med inverkan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0