Loggor

I vintras gick ju diskussionerna höga om de nya reglerna i TR angående loggor på tävlingsutrustning. Ridsportförbundet backade då och la in en frysning av reglerna tills man hunnit se över beslutet. Nu har man i alla fall kommit fram till en ny skrivning som kommer att gälla fr. o. m 2014. Jag tycker att det här äntligen verkar ganska vettigt. Reglerna måste ändå följa med tiden. Det ska inte vara i det närmaste omöjligt att följa dom för de aktiva tävlingsryttarna! Vad tycker ni?


Mom 151 – tillåtet med tillverkarmärkning i Sverige 2012-06-27

 

Från och med 2014 blir det tillåtet med tillverkarmärkning på ridkläder och utrustning vid tävling vid svenska tävlingar. Viss begränsning kommer dock att gälla på kläder och vojlock/schabrak.  

De regler som finns för sponsor-/tillverkarmärkning på ridutrustning vid tävling har gällt under en längre tid och våra svenska tävlingsreglementen har alltid följt FEI´s regelverk. På senare år har det dock blivit allt vanligare att tillverkarna märker sin utrustning med namn och/eller logotype på större ytor än de tillåtna 3cm2. Av den anledningen har FEI förtydligat sin skrivning avseende tillverkarmärkning, vilket med automatik överfördes till TRI 2012.  

När våra TR lades ut på ridsport.se dagarna innan julhelgen 2011 uppstod en intensiv debatt bland medlemmar och i media. Dessutom föranledde detta att många ryttare kontrollerade sin utrustning. Vi kunde alla konstatera att de flesta tillverkarmärkningar som idag finns på ryttarens och hästens utrustning är större än de av FEI tillåtna storlekarna på tillverkarmärkning. 

Vi har uppmärksammat FEI på att deras regelverk för tillverkarmärkning inte är funktionellt utifrån vilken storlek tillverkarna märker sin utrustning med.   Tävlingssektionen har under våren sett över vilka tillverkarmärkningar som idag finns på marknaden och vilka regler som gäller i övriga Europa på nationell nivå (generellt följer övriga länder FEIss regler).

Vi har under våren diskuterat om det skulle vara möjligt att arbeta med 2 olika regelverk i Sverige, men har kommit fram till att vi ska ha ett regelverk som gäller för alla svenska tävlingar.  De nya reglerna gäller på alla svenska tävlingar. Vid internationella tävlingar gäller FEIs regler och vid nationella tävlingar i andra länder gäller respektive landsregler.  

Tävlingssektionen har fått förbundsstyrelsens stöd för att tillåta större tillverkarmärkning på svenska tävlingar än FEIs tillåtna 3 cm2, enligt nedanstående.  

Identifiering av tillverkarmärkning (ej sponsorer): På tävlingsbanan under tävlingsritten eller motsvarande samt under prisutdelningar får namn eller logotyper på tillverkarmärkning som identifierar tillverkaren av ej sponsrade kläder och utrustning förekomma.  

• På ridkavaj/frack får synlig tillverkarmärkning förekomma på knappar. Övrig synlig tillverkarmärkning får förekomma på ficklock eller 3cm2 på annan placering.
• På ridskjorta/ridblus får synlig tillverkarmärkning endast förekomma på en maximal yta av 3 cm2
• På ridbyxa i hoppning, distans och i fälttävlans hopprov och uthållighetsprov får synlig tillverkarmärkning endast förekomma på vänstra benet med en maximal yta av 80 cm2 (20 cm lång 4 cm bred) och på en bakficka. Tillverkarmärkning på byxans linning och fickkant får också förekomma.
• På ridbyxa i dressyr och working equitation får synlig tillverkarmärkning endast förekomma på byxans linning och fickkant.
• På vojlock/schabrak får synlig tillverkarmärkning endast förekomma på en maximal yta av 200 cm2 på varje sida.  

För ryttare som har/vill ha sponsorer kan det vara bra att tänka på att inte ha för mycket tillverkarmärkning på kläder och utrustning, som stjäl uppmärksamhet från sponsorexponeringen.  

Under 2012 och 2013 gäller TRI med den frysning av Mom 151.2, 151:2.1, 151:2.2 och 151:2.3 som gjordes i december förra året.  

Strömsholm 2012-06-20 Anders Mellberg, Ordförande SvRF   Tobias Mattsson, Ordförande Tävlingssektionen  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0