Kul med kompisar
Träningen gick för övrigt bra. Dom började med galoppbommar på böjt spår vilket tydligen uppskattades av samtliga hästar för alla la liksom in turbon över bommarna. ;) Jag tycker att både Avve och Linnéa skötte sig riktigt bra med tanke på att fokus legat på dressyren ett bra tag. Dom verkade inte allt för ringrostiga. Erika tyckte också att det såg bra ut och att Linnéa hade bra känsla.
Igår kväll var det dags för årets första styrelsemöte och nu börjar det snart dra ihop sig till årsmöte igen. Ett år sedan jag valdes in i styrelsen alltså. Och det stämmer nog ganska bra det många sa till mig där i början. Det tar ungefär ett år att komma in i styrelsearbetet.
Idag har förmiddagen mest gått åt till att INTE hinna allt jag hade tänkt göra före jobbet. Konstigt det där hur mycket tid som liksom kan gå åt till ingenting. Hann i alla fall med en väldigt trevlig lunch tillsammans de andra två skellefteborna som går i min klass. Vi brukar försöka träffas lite då och då för att skvallra och ventilera studierelaterade spörsmål. :)
Efter jobbet åkte jag en snabbis till stallet för att hacka bort is från Avves vattenbalja och fylla den med varmt vatten. Linnéa var nämligen i stallet tidigt idag, och fyller man på varmvatten då så hinner det ju ändå frysa till nästa morgon. Tänk vad skönt när man slipper detta krångel med att tillhandahålla vatten till hästarna.
P & K/ Ponnymorsan
Bra skrivet!
Jag har precis läst ett av de vettigaste inlägget hittills i stilhoppningsdebatten. Det är hoppryttaren Niklas Jonsson som skriver i sin blogg. Se länken: http://torsjogard.horseworld.se/2014/01/27/angaende-stilhoppning/ Eller läs texten här:
Jag har aktivt hållit mig utanför debatten angående stilhoppningens vara eller inte vara inom ponny sporten ända tills nu. Tillslut kunde jag, som så många med mig, inte hålla mig längre. Jag kastar mig nu hejdlöst in i denna glödheta och för så många tydligen totalt livsviktiga fråga.
En av orsakerna att jag hållit mig undan är att jag faktiskt inte är helt säker på om det är rätt eller fel att stilhoppning ska vara en avgörande faktor på SM för ponny. Trots det var jag faktiskt en av domarna på SM i Årsta-runsten 2013. Principiellt är jag för stilhoppning men ser också en problematik kring hur den ska användas på ett korrekt och hållbart sett. För mig handlar det om när, var och hur vi använder den. Ska den användas måste nog majoriteten av de som utsätts för den förstå och gilla tanken med tävlingsformen. För att uppnå det krävs att förespråkarna hittar ett bättre sätt att kommunicera syftet. Den andra orsaken är att jag tycker att diskussionen allt för ofta är på en så låg nivå så att jag slutar läsa den när jag inser att det mest handlar om pajkastning och vem som tagit vems hink i sandlådan. De flestas åsikter i ämnet verkar handla om att förbundet är dumma i huvudet. Att deras livsuppgift skulle vara att försöka förstöra ponnysporten och samtidigt reta gallfeber på de stackars ponnyryttarna med deras föräldrar i släptåg.” Name droppa” några framgångsrika ryttare med dålig stil för att ge tyngd åt sin åsikt.
Jag har inte facit hur vi utvecklar svensk ridsport maximalt och tycker att en ärlig och öppen diskussion är enda vägen till framgång. Fast det bygger på att den hålls på underbyggda fakta vilket sällan görs i detta fall. Jag tänkte här och nu leverera några fakta som du kan begrunda och använda som ”stödord” i din framtida argumentation.
*Det är bättre om man lär sig rätt ifrån början i stället för fel.
*En bra sitts gör att ryttarens förmåga att påverka hästen positivt ökar.
*En bra väg till och från hindret ökar sannolikheten till ett lyckat resultat.
*En rytmisk och väl avvägd galopp ökar sannolikheten till ett bra resultat
*En bra samverkan med sin häst är på lång sikt en förutsättning för framgång.
*Roger- Yves Bost vinner inte tack vare sin stil, utan trots sin stil.
*Ingen av dessa fakta ovan har en tjänsteman på förbundet kommit på för att jävlas utan är baserad på helt andra grunder.
*Det finns ingen dold agenda på förbundet eller klausul i anställningskontraktet där det står skrivet
- Din uppgift är att förstöra ponnysporten och samtidigt gärna reta upp och förstöra så mycket du kan för alla ”ponnyföräldrar”.
Så om vi nu gemensamt kan enas om dessa fakta och ha de som grund för våra funderingar på hur vi utvecklar sporten så kommer vi gemensamt nå längre och betydligt fortare än om vi ska slösa tid på massa tjafs. Om någon tvivlar eller ifrågasätter dessa fakta är ja mer än villig att förklara lite mer ingående de olika punkterna om så önskas i ett annat inlägg.
Vissa propagerar för att ponnysporten skall ”hoppa av” och driva sig själv. Jag tror jag det vore förödande. De flesta som är aktiva inom ridsporten är det bara under en begränsad tid då många barn slutar tävla. De vill inte säga att deras röst är oviktig men om dessa själva ska bestämma om sportens framtida utveckling finns nog en överhängande risk att de flesta beslut blir väl kortsiktiga.
Jag vet att de som jobbar på förbundets drivkraft är att försöka utveckla sporten. De gör de tillsammans och i samspråk med folk som levt i sporten i 30-40-50år. Folk som brinner för ridsporten och vill hitta styrmedel till bättre utbildning av våra unga och för all del äldre ryttare. Hoppryttarens kontrollstation är tävlingar och det är de som ska ge feedback om utbildningen är på rätt väg. Fast jag, och de som förespråkar stilhoppning, ser att resultatet av vårt tävlingssystem inte alltid premierar en bra prestation.
Som jag sa så har jag inte facit på hur detta ska uppnås. Stilhoppning är absolut ett styrmedel som kan fungera i detta syfte, men det finns kanske fler och möjligtvis bättre. För mig är det vad diskussionen borde handla om. Hur vi gemensamt hittar styrmedel för att utveckla våra svenska tävlingar och i förlängningen svenska ryttare. För det krävs en seriös diskussion där allas röst får höras. Ett hett tips från mig till er, sluta skrik i olika forum på nätet och ta en funderare på hur du kan bidra i denna fråga och samtidigt föra den framåt. Ta sedan kontakt med någon som sitter i en beslutande ställning och i lugn och ro vädra dina idéer. Så min insatts i denna diskussion blev inte själva sakfrågan utan att försöka höja nivån på debatten.
Ps: Ni som nu funderar på att skicka mig en arg kommentar, läs de jag skrev en gång till och gärna sista stycket en extra gång så besparar ni er lite tid.
/Niklas
Andningshål
Det har sagts så många gånger i alla möjliga sammanhang, men det tål verkligen att upprepas: Det FINNS inget bättre sätt att göra av med lite stresshormoner och gå ner i varv än att pyssla i stallet och pussa på en varm, mjuk mule!! Det är ingen slump att hästar blir vanligare och vanligare inom olika terapiformer.
Folk som inte håller på med hästar har jättesvårt att fatta det här, men bland det mest avkopplande jag vet är att i lugn och ro mocka en hästbox. Många i min omgivning har ifrågasatt varför jag överhuvud taget lägger ner tid i stallet när jag har så mycket annat omkring mig. Dom tycker liksom att det blir ytterligare en till sak som jag ska hinna med. Och så kan det väl kännas när man byter om hemma och ska åka iväg till stallet. Jag ser böckerna ligga uppslagna på skrivbordet och tvätten som hopar sig i tvättstugan. Men jag vet också att när jag väl är på plats och känner hästlukten och hör Avve gnägga i hagen, då försvinner all stress och jag kan börja fylla på batterierna med ny energi.
För ett antal år sedan jobbade jag inom vården och sprang rakt in i den berömda väggen. När jag väl blev sjukskriven sov jag konstant i två veckor. Jag tvingade mig upp på morgonen för att få iväg barnen som då var små. Sedan sov jag hela dagen tills dom kom hem. Sedan höll jag mig vaken (utan att göra någon som helst nytta) och såg mest fram emot kvällen när jag fick gå och lägga mig igen. Tack och lov för den snälle maken som även då var en klippa och tog hand om ALLT!
Jag tänker inte dra hela historien, för det var många turer innan jag så sakta började komma tillbaka. Men när jag äntligen började orka med lite mer än att ta hand om barnen och hemmet så bestämde jag mig ganska snabbt för att börja rida igen. Och det hjälpte mig enormt mycket! Ridlektionen en gång i veckan var verkligen en ljuspunkt och det var nog både hästarna och samvaron med likasinnade hästälskande tanter som jag såg fram emot. :)
Därför försöker jag få en stund i stallet varje vecka om det bara finns möjlighet. Det må ta lite tid från annat som kan verka viktigt, men det är det absolut värt! För personligen fattar inte jag hur icke-hästmänniskor orkar nåt alls! :)
P & K/ Ponnymorsan
Isen vs. Ponnymorsan: 1-0
Förutom att mocka och fylla höpåsar så kämpade jag en stund med att försöka hacka bort isen från Avves vattenbalja. Förgäves tyvärr. Det var helt bottenfruset efter lite slarv av den lilla hästägaren... Så den får helt enkelt stå inne under natten och tina så pass att det går att välta ut den stora isklumpen.
Medan Linnéa var ute och red blev jag påmind av ponnymamman Nina att vi hade kvällsutfodringen idag. Det hade jag helt missat!! Eftersom jag inte var så sugen på att flänga fram och tillbaka en gång till idag så föreslog jag för min dotter att vi kunde pyssla på i stallet och åka hem och äta efter utfodringen. Men se det föll inte i god jord! Den snälle maken skulle ju grilla älgkött till middag och det ville hon ju inte missa! Återigen är det tur att man har snälla stallkompisar, för dom gick på att utfodra själva idag så tar vi allt nästa gång vi har utfodring. (Vi har nämligen alltid utfodring tillsammans). TAAACK snälla Nina och Nelly!! ♥
Linnéa är då i alla fall väldigt nöjd med sin ponny just nu. Han har tydligen varit superfin sista dagarna. Igår var Tove snäll och fotade lite när dom red ute så jag hoppas kunna visa er lite nya bilder så småningom. Gårdagens pass innehöll bland annat byten i vartannat. :D
Imorgon har jag föreläsningar på förmiddagen och sedan är jag ledig. Jag hade hoppats att vi skulle kunna fara till stallet tillsammans även då eftersom Linnéa också är ledig, men eventuellt skulle visst Josse ta hand om prinsen då så jag får nog roa mig med något annat.
P & K/ Ponnymorsan
Skickligt Expressen!
Vilse i pannkakan
Vad gäller pluggandet så är vi inne i en rätt så intensiv period just nu med den mest omfattande kursen under hela utbildningen. Eftersom jag jobbar samtidigt så är det fullt upp bara med att inte halka efter med föreläsningarna. Är jag ledig på föreläsningsdagen så ser jag det hela livestreamat. Annars ser jag föreläsningen inspelad i efterhand, vilket är ganska bra eftersom man då kan pausa och gå tillbaka om det var något man inte riktigt uppfattade.
När det gäller ponnydelen av mitt liv så känns det lite fattigt just nu. Jag hinner såklart inte alls vara i stallet så mycket som jag skulle vilja. Egentligen skulle jag nog faktiskt BEHÖVA vara där mer eftersom det ger så mycket energi och ork till annat. Men tiden räcker helt enkelt inte till.
Det gör också att jag känner mig lite vilse i pannkakan i min roll som ponnymorsa. Jag har inte riktigt koll på läget, vilket bara det är frustrerande för ett kontrollfreak som jag. Det börjar dessutom mer och mer gå upp för mig att vi kanske snart är ponnylösa. Och då är jag ju ingen ponnymorsa längre. Vad ska jag då ta mig till??? Ja än så länge har jag ju fullt upp. Men sen? I juni när jag är klar med skolan? Vad ska jag då göra med all tid som blir över?
Just därför skulle jag vilja ta vara på all tid jag kan få med Avve men när ska jag hinna det? Nu har jag gett mig in i den här utbildningen och jag kan inte göra det halvhjärtat.
Jag kommer ju såklart inte att släppa helt tack vare mitt engamang i klubben, men det blir ju inte samma sak när man inte har en egen mule att pussa på. Visst är det roligt med styrelsearbetet, men handen på hjärtat, det är ju den där direktkontakten med dessa underbara djur som ger så otroligt mycket för själen.
Nu har det varit tämligen lugnt på träningssidan ett tag också så det har inte känts som om jag har så mycket att skriva om. Men snart drar det igång igen. Fram tills dess tar jag jättegärna emot förslag, tips och frågeställningar som ni vill att jag skriver om! Behöver verkligen lite inspiration just nu! :)
P & K/ Ponnymorsan
Burrrr
Vinter och sol
Avve såg ut att trivas i sitt "nya" täcke ute i hagen. Jag kan förstå att det var lite för stort för Sorino, för det passar riktigt bra på Avve.
Jag var jättesugen på en uteritt i det vackra vädret, men eftersom det fortfarande knappt kommit någon snö så är det bara isigt och hårt efter ridvägarna så det fick bli ett dressyrpass i manegen. Han var positiv och trevlig och det blev ganska mycket galopparbete idag. Igår tyckte Linnéa att han kändes lite loj men det märktes då ingenting av det idag. Pigg och glad, men ändå koncentrerad. Till och med så pass koncentrerad att han inte tog tillfället i akt när en annan häst (som vilat i två månader) busade till det lite.
När jag hade ridit klart hade det hunnit mörkna ute. Men det var bara så mysigt! Stjärnklart och kallt och fullmånen som lyste upp hagarna. Jag brukar verkligen inte uppskatta vintern, men efter det gråa slaskiga tråkiga vädret vi haft tills nu så känns det faktiskt uppfriskande med lite riktig vinter. :)
P & K/ Ponnymorsan
Hänt i helgen
Mötet avlöpte väl. Vi höll på till 15-tiden och det känns som om vi fick mycket gjort. Jag tror att US rentav hann planera klart hela terminen. Vi i styrelsen hann också prata igenom en del saker som man inte riktigt har tid med på vanliga styrelsemötet. God mat och gott fika var det som vanligt och nästa år tror jag att vi ska försöka boka in relaxen efteråt för det såg verkligen inbjudande ut! :)
Lördag kväll hade jag sett fram emot trevligt hockeymys med grannarna. Mysigt blev det också, men inte så värst kul. Brakförlust för favvolaget tyvärr men inte ens Skellefteå AIK kan ju vinna jämt.
Igår hade vi insläppet så vi åkte till stallet på aftonen och Linnéa och Avve markarbetade lite. Det såg riktigt bra ut trots att han vilat två dagar. Dom jobbade mycket med galoppbommar och Avve såg mycket alert och fin ut. Vi bestämde förresten att Linnéa ska anmäla sig som reserv till hoppträningar på onsdagar. Det kan ju vara kul att få lite inspiration och det är perfekt att kunna vara med när det passar oss och inte boka fast sig på bestämda dagar. Sedan kommer ju Carre upp några gånger under vårterminen så då blir förstås att träna för henne.
Vi passade även på att gå igenom alla täcken vi har i täckesförrådet eftersom det kommer att omstruktureras så småningom. Sorino hade ett jättefint vintertäcke med hals som är lite för stort för honom (knappt använt alls) som Avve hade tur och fick ärva. Helt perfekt! Det satt jättebra på honom! :D
Idag har jag haft föreläsningar på förmiddagen och imorgon är jag ledig och då kanske det blir lite stallhäng. Jag har egentligen en del skoljobb att göra, men stallet är ju så mycket roligare! ;)
P & K/ Ponnymorsan
Hiss & diss
För ett tag sedan gjorde vi misstaget att köpa nytt nät på Granngården. Jättedålig kvalitet! Det gick sönder nästan direkt och det blev inte bara hål i maskorna. Vanliga hål uppstår nog i alla nät som utsätts för den behandling som Avve är expert på. Dom är dock inte svåra att laga. Men Granngårdens nät är gjorda av något material som blir alldeles söndertrasat, det börjar se ut ungefär som ull. Går absolut inte att laga.
Nu vet jag inte om dom kanske normalt sett har flera storlekar i sitt sortiment, men när vi köpte vårat fanns det bara en storlek som var alldeles för stort, så vi har fått modifiera om det för att kunna hänga upp det i hagen utan att det släpar i backen.
Så nu har vi äntligen återgått till nät från http://www.caisasshop.se/ . Jag rekommenderar verkligen dom näten. Bra kvalitet och många olika varianter att välja bland. Både vad gäller storleken på maskorna och själva näten. Den här gången beställde jag andra sortering så det blev inte ens speciellt dyrt. :)
P & K/ Ponnymorsan
Slut på lugnet
Imorgon är jag visserligen ledig men jag behöver nog läsa igenom lite studiematerial. Dessutom har jag ett möte på ridhuset mitt på dagen. På lördag skulle jag egentligen jobba, men jag har lyckats byta eftersom klubben har den årliga stora planeringsdagen för styrelsen och alla sektioner hela dagen. Enligt tradition håller vi till på Hotell Aurum i stan där vi brukar bli bjudna på god mat och fika så det ska nog inte gå någon nöd på oss. ;)
Linnéa blev erbjuden att ta en reservplats på en hoppträning i afton, men nu hänger tyvärr Avves andra baksko på trekvart så hon skippar det. Förstår inte riktigt varför skorna plötsligt inte sitter, vi har inte riktigt haft det problemet tidigare. Kan jag ha räknat fel så det har gått fler veckor sedan senaste skoningen?? På lördag kommer i alla fall hovis så då ska det väl bli ordning och reda igen.
Nu måste jag nog slänga i mig lite lunch så att jag orkar med att jobba sedan. Jag tycker att man är konstant hungrig så här efter helgerna. Magen är väl van att man går och småäter hela tiden. ;)
Kloka ord
"Rakriktning, tempo och balans stod sedan i fokus, men ännu mera vikten av hästens bakbensaktivitet.
- Man måste ha motorn på vilket inte minst gör att man kommer fram till att man inte behöver så mycket hand. På så sätt behöver man heller inte använda starka bett vilket i förlängningen innebär att hästen vågar och kan söka sig neråt/framåt och hoppar med bättre ryggverksamhet. Det ger också mera harmoni efter landningen eftersom hästen då kan ”falla ner” med lång hals och nacke, sa Rolf-Göran."
Jag hoppas att MÅNGA tar till sig detta. Man ser alltför många som gärna tar till skarpare bett i stället för att göra det långsiktiga jobbet.
P & K/ Ponnymorsan
Träningspass
Men det var effektivt för sedan var han jättefin och travade på i en stor och fluffig trav och utan att krypa ihop och bli för kort. Vi fick även träna lite på öppnor och enkla byten. Avve har tänkt lämna in en skrivelse till SvRF och kräva att man byter namn på den rörelsen. Det är ju inte alls enkelt! Det är ju mycket enklare att bara byta galopp! Varför ska man hålla på och fjanta och bryta av innan bara för att man ska byta galopp?? Knäppt!
Igår kom det ju en tjej från Umeå som provred Avve. Det gick riktigt bra tycker jag. Hon verkade jättegullig och det såg jättebra ut när hon red. Mjukt och fint och det kändes väldigt bra att hon verkade förstå vikten av att lära sig rida ordentligt och inte bara flänga omkring i 180 knyck med ponnyn och hoppa på fart. Avve är ju också en bra ponny att lära sig på eftersom han är mer som en stor häst att rida. Man måste ha koll på vad man gör för att det ska funka.
Imorgon ser det eventuellt ut att bli en helt stallfri dag och då ska vi bland annat på släktmiddag hos min kusin. Det ska bli jätteroligt att träffa allihop!
P & K/ Ponnymorsan
Dagens ros
När Linnéa tog in honom från hagen så hade han dock en baksko som med nöd och näppe hängde kvar i en söm. I vanliga fall hade det väl inte varit någon större panik, men med en inplanerad provridning imorgon så kändes det inte helt bra om han skulle vila idag. Och vem vet om man får tag på en hovslagare imorgon ens?
Jag chansade dock och kollade om Åsa skulle till stallet under aftonen, och till min stora glädje så var hon på väg så vi väntade bara en liten stund och fick skon fixad och ponnyn kunde hoppa som planerat! Det är så otroligt mycket värt med folk som utan att tveka ställer upp och hjälper en när dom kan!
Hoppningen gick också jättebra. Avve fick hoppa ett räcke och en oxer i vinkel och han var väldigt lyhörd och hoppade fint. En gång kom dom lite tokigt på oxern men när Linnéa smackade på så rättade han sig och gick på ändå. Det känns som ett fint framsteg eftersom han annars kan vara lite bekväm och välja att stanna om det inte är helt perfekt. Jag tror att all dressyrträning på sistone har gett resultat även i hoppningen då han blivit mer lydig rent allmänt.
Imorgon är det dags att jobba igen och det känns liiite gruvsamt. Jag tycker att ju mer man är ledig desto mer motigt känns det att jobba. Kan inte jag bara få vinna ett antal miljoner så att jag kan få vara ledig hädanefter??
P & K/ Ponnymorsan